v.46 Nya händer, Spinning Jenny och träningsvärk, samt After School på torsdag

Allmänt

14 nya händer pryder nu vår vägg i “High Five-rummet”. Denna höst har vi varit fler under uppstarten/ första 3v än tidigare och riktigt kul att det är så många nya som aldrig varit hos oss förut. Den 5:e december kommer vi öppna ytterligare ett klassrum och vi kommer ha 3 klasser, samt förskola. Till våren kommer det fler pedagoger så än är det inte försent för att anmäla sig till vår   en om längtan till Thailand blir för stor.  

Idag fick vi säga hejdå till de första eleverna som nu varit hos oss i 2-3 veckor och är “klara” med sin skolgång hos oss och även sin semester. Men redan på tisdag så börjar det 3 nya, så antalet blir nästintill oförändrat. Pedagogerna har som vanligt skrivet gedigna sammanfattningar om vad och hur de arbetat, som skickas med till vårdnadshavare och mailas till pedagogen i Sverige så att de kan läsa in sig och se att eleven är i samma fas som sina klasskamrater i Sverige, trots att de inte varit fysiskt på plats i samma klassrum.

I tisdags var det simträning som ni kan läsa under rubriken Idrott längst ner. Härligt att se barnens vattenvana och “oräddhet”, oavsett om de är 3 eller 13 år.  

Förskolan och F-3 har haft musikskapande där toarullar blev till smyckade maracas- härligt med åldersintegrerat samarbete!

Nästa vecka, torsdag 24/11, kommer vi återigen bjuda in alla familjer till en After School. Dels för att det varit en önskan från föräldrar i den enkät vi skickat ut efter avslutad skolgång tidigare år, då flera ser det som en god möjlighet att knyta kontakter och socialisera sig utanför skolan för de som vill. Jag återkommer med plats och mer information om detta på vår “låsta” föräldragrupp.       

Matsedel nästa vecka: 

Måndag: Khao Pad gai , Tisdag: Potatis, nuggets, kall sås, Onsdag: Masaman, Torsdag: Tacokyckling med ris

Marie, rektor/ förskolechef 

 

Förskolan


Den här veckan har det hänt många olika saker på förskolan. Två nya barn har börjat och det tog inte lång tid förrän de hade kompisar att leka med och äldre skolbarn som ville vara med dem på uteleken/rasten. Vi fick även säga hejdå till ett barn som skulle hem till Sverige igen men hoppas att vi ses nästa säsong igen! 

Vi har haft vår första simträning och det var spännande att åka buss ihop med skolbarnen! Förskolebarnen hade vattenlek och alla som var med var som fiskar i vattnet. 

Alla fem barnen på förskolan har även fått trycka sina händer på ”high five” väggen så nu minns vi dem alla för evigt. 

Vi har haft vattenlek på vår egen utegård igen och fiskar, penslar, vattenkannor och baljor har används flitigt. Det märks att alla barnen älskar vatten. 

Några utav barnen har börjat bekanta sig med de fyra formerna cirkel, kvadrat, rektangel och triangel. De fick först sortera klossarna och lägga dem vid rätt form. Sedan valde de olika former i papper som de sedan klistrade på ett vitt papper och de fick berätta vilka former de hade valt. Vi tränade på att benämna dem vid dess rätta namn. Några utav barnen var riktigt duktiga på detta. Vi kommer att lägga lite extra fokus på den matematiska inlärningen denna säsongen men även arbeta med flera andra fokusområden. 

Vi har också målat med vattenfärger. Kul tyckte barnen! ”Detta vill vi göra igen”. Vi provade olika penslar och barnen fick välja vilka färger de ville använda och fick sedan lite hjälp med att ta mycket färg på penseln. 

Populära saker har även varit att pussla, pärla pärlplatta och göra armband av pärlor (varav det var första gången ett barn gjorde sitt första någonsin- vilken lycka!:) 

En populär lek är att hoppa och dansa på madrass till musik. Ett barn lärde sig sedan att göra sin första kullerbytta i samband med detta- återigen, vilken lycka! 

Vi har några små ”gubbar” att leka med tillsammans med några småmöbler och det blir en fin lek/ stimulans och det är roligt att se kreativiteten och fantasin när alla barnen leker tillsammans med dem.

Helena, förskollärare

F-3

En ny vecka har passerat. Ett klassrum som denna vecka har innehållit en hel del varierat i samtliga ämnen. I svenska har de i åk 2-3 haft lite större fokus på läsförståelse. Vi har arbetat med både skönlitterära texter såväl som instruktioner och annonser. Det är roligt att se hur eleverna triggar varandra att göra bra ifrån sig. De yngre arbetar flitigt med att lära sig bokstäver- både hur de formas, uttalas och sedan sätts ihop till fullständiga meningar. 

Under engelsklektionerna har det varit mycket skrivande. Det har skrivits personbeskrivningar och kortare berättelser. Även en del ordförståelse har såklart gnuggats.

På SO startade vi som vanligt veckan med att kolla in vad som skett i världen men framförallt i Sverige under föregående vecka. Nyfikna elever har många frågor. Vi har även lärt oss att järn är hårdare än brons och är därför bättre att göra verktyg av. Några av eleverna har även kollat på en serie om hur man är en bra kompis. Kanske det viktigaste av allt… 

Henke

På mattelektionerna har vi fortsatt att jobbat på med många olika saker, tex att träna siffror, tiokompisar och addition och subtraktion, multiplikation, lite geometri och symmetri. Vi har också kört lite hänga gubbe med matteord.

På No lektionerna har det jobbats med människokroppen, djur i svenska skogen, jämförelse mellan löv- och barrskog och djur i ladugården mm.

På tekniken har det arbetats lite med tekniska lösningar som tex saxen, skruven och det lutande planet. Det har även skapats planering av en lekplats och en djurpark.

Maggan

4-9

Även i de lite äldre elevernas klassrum har flitens lampa lyst. Här har det under veckan lästs ungdomsböcker med tillhörande frågor och det har skrivits resedagböcker. Något som flera elever har arbetat med är argumenterande texter och nyhetsartiklar. Här har vi fått läsa rubriker, ingresser och brödtext om hemskheter som mord och kidnappningar. 

Under engelsklektionerna har vi åter betat av några glosförhör med finfina resultat. Utöver det har det skrivits resedagböcker även på engelska. De som går i årskurs sex har fått träna på hörförståelse, detta med material hämtat direkt från skolverket.

SO´n är av naturen ett “spretigt” ämne. Ännu mer så i vårt härligt brokiga klassrum. Kvar från förra veckan har Vishnu och Anne Frank stannat. Men de två har nu fått sällskap av Spinning Jenny och brittiska kolgruvsarbetare. Flera elever har även arbetat med diverse kartkunskap. Detta har de arbetat så intensivt med att det nästan har varit svårt att få ut dem på raster. 

Det har jobbats mycket matte denna vecka. Eleverna har arbetat de fyra räknesätten, bråkräkning, koordinatsystem, triangelns area, avrundning, multiplikation och en del problemlösning.

På NO lektionerna har vi arbetat med energi, olika typer av bränslen och människokroppen. Vi har också fortsatt med fröodlingen som vi startade upp förra veckan, samt solsystemet och väder, värme och kyla.

Maggan

Praktiska ämnen (Idrott, bild, slöjd)

I tisdags hade vi terminens första simundervisning där störst fokus för de yngre eleverna låg på att träna korrekta ben- och armtag, samt att försöka flyta. Flera av eleverna visade prov på väldigt goda sim-kunskaper. Kan det vara så att allt badande på fritiden här i Thailand hjälper till i lärprocessen? För de äldre eleverna handlade lektionen mer om att mängdträna, dvs att orka simma längre sträcka utan vila. Det är en sak att vara simkunnig (200m varav 50m i ryggläge), mot att verkligen orka simma en längre sträcka. Just den kunskapen kan bli livsviktig om man råkar hamna i ett nödläge. Veckans andra idrottslektion för de äldre innebar ett svettigt pass, för på schemat stod nämligen cirkelträning. Eleverna genomförde två varv med totalt nio olika stationer med fokus på koordination, styrketräning och kondition. Allt med kroppens egen vikt som belastning. Idag lördag, så har jag fått till mig att några elever har träningsvärk, vilket innebär att de kämpat på precis som de ska:)

Linus 

På bildlektionen fortsatte vi med att rita och måla fiskar på stenar och slöjdlektionen fylldes av virkning och stickning. Det är inte alla som har med sig uppgifter i slöjd, och då vi enbart handleder eleverna utefter hemskolornas medskickade planeringar, så är det i nuläget bara ett fåtal som har slöjd här hos oss.

Maggan 

Etiketter