Veckobrev Mars-April, 2015

Den senaste tiden på förskolan pussel har det handlat mycket om djur och då främst elefanten, men det har även handlat om det thailändska nyåret, Songkran, som vi firade på skolan med ett jättevattenkrig. Men vi har tittat på en väldigt fin naturfilm om elefanter, vad de åt och hur de levde.

Vi såg även en elefant föda en elefantunge, det fascinerande barnen väldigt mycket och frågor uppstod. Efter filmen samlade vi alla barnen och de fick rita något från filmen, först tyckte barnen att det var svårt men resultatet blev riktigt bra. Vi har även arbetat med bygg och konstruktion, barnen skapade olika bon till djuren där även alla fantasidjur kunde bo.

I grundskolan så har även vi arbetat med djur, och då främst Elefanten, orsaken till detta var att Thailand firade sitt nationaldjur, som är just elefanten under den gångna månaden. Eleverna har skrivit texter om elefanten och använt elefanten som motiv i bild och skapar uppgifter. Utöver detta så har eleverna arbetat vidare med sina arbetsuppgifter. Vi har även hunnit genomföra diskussioner och lektioner kring Songkran, och dess betydelse för det thailändska folket. I skolan jobbar vi även med LFT, livsfärdighetsträning, och under de senaste lektionerna har ämnet varit goda levnadsvanor, där vi har pratat om vad som gör att man mår bra, och hur man ska sköta sin kropp för att må bra.

Vi på pussel genomför en utflykt varje vecka, under den gångna månaden så har målen varit lekparken, Templet och räkfarmen, alla dessa utflyktsmål ger barnen en variation både i miljö, men även i erfarenheter.

Något som pussel också har på sitt schema varje vecka är röris, där får barnen röra sig och leka till musik. Vid något tillfälle har vi bjudit in lågstadiet och lekte elefantlekar, det blev en elefant som balanserade på en liten spindeltråd. Vi började med en elefant och avslutade med 19, mycket matematik i den leken.

Även skolan har idrott på schemat, och den senaste tiden har vi haft bollspel på idrottsplatsen, samarbetsövningar/lekar på skolgården, cirkelträning och bad/simträning på schemat.

Förskoleklassen har jobbat med bokstäverna i alfabetet, ordningstal, sortering i grupper och antal men eleverna får även arbeta lite med lätt matematik och då främst på olika arbetsblad.

Några fredagar den senaste månaden har pussel varit tillsammans med skolan och då gemensamt både skapat och byggt en stor elefant, men även lekt vattenkrig som inledning på Songkran. Som en avslutande aktivitet så ser vi på en gemensam fredagsfilm på pussel, det kan vara allt från Bamse, Barbie och Disneyfilmer.
Under fredagar genomför grundskolan många praktiska lektioner, så som bild, musik och slöjd.