Vecka 9, 2016

Allmänt

Denna vecka har det lagt sig ett lugn över skolan, samtidigt som det fortfarande är full aktivitet. Tre klasser har blivit två och det har känts helt naturligt. Då antalet elever har minskat, har alla skolelever gemensamma raster igen och alla umgås oavsett åldrar på ett sätt som är underbart att se!

De elever som slutat denna vecka är Wilma, Timmy och Evelina. Tack för den här tiden!

Denna vecka har förskolan och ettorna haft simträning, mer om det nedan.

I torsdags bjöds det på hamburgare till lunch och det var mycket populärt av barnen!

På måndag är Eva ledig och de äldre får en vikarie som både är utbildad lärare men även vm-medaljör i orientering!

När Eva är borta gäller att all sjukanmälan måste ske via skolans telefon, 062-8580853.

Förskolan Pussel

Den här veckan har vi pratat mycket om veckodagar, månader och datum. Barnen har tillsammans gjort en ny samlingstavla. Vi började veckan med att alla fick göra en egen namnskylt som barnen sen hänger upp på samlingstavlan varje dag som en del i uppropet.

Vi har även tränat på att räkna mycket och ett nytt spel har blivit introducerat. Barnen får dra ett kort med en siffra på och sedan plocka fram antalet klossar som kortet visar.

Utflykten den här veckan blev simträning på Kim´s house. Vi tränade begreppen groda, strut, pinne med benen och med armarna fick barnen välja att antingen baka en pizza eller gräva en grop i sanden. Fortsätt gärna att träna detta med era barn hemma för de är verkligen jätteduktiga! Vi har satt ihop en film från simutflykten där alla leenden och glada skratt både syns och hörs.

VB09-2016-1

Vi har också skickat ett mail till en av Er vårdnadshavare med filmen bifogad, där vi vill att ni ska besvara med ett ok eller nej, gällande att den läggs på vår låsta Facebooksida. Detta för att vi vill vara extra säkra på Ert godkännande av publicering, (förutom Er underskrift tidigare på kontaktlappen gällande bilder) då Era barn ej har heltäckande kläder (badbyxor/baddräkt). Var och en har rätt att bestämma över vad som får publiceras gällande sitt eget barn. Om ni är nyfikna på vår Facebooksida som uppdateras flera gånger i veckan så skicka gärna en förfrågan och vad du har för koppling/intresse till skolan för att bli godkänd.

Förra veckan var vi på stranden och snäckorna som vi plockade då, har vi i veckan pysslat med och målat på.

Sophie och Jampa

Förskoleklass

I veckan har vi tränat på att hitta, känna igen och skriva av, blandade bokstäver – både stora och små. Vi har även tränat tiokompisar, använt digitala verktyg gällande stavning och arbetat med mönster. Förskoleklasseleverna kommer in till år 1-3, 5 gånger i veckan och de har smält in bra i klassen.

Marie

1-3

I veckan har 3 st från årskurs 3 börjat i klassen på deltid med de går några timmar uppe hos de äldre. Därför valde vi att ha arbetsro som veckans mål igen och att de äldre skulle agera förebilder för vad som är arbetsro. Jag måste säga att om det var arbetsro förra veckan – så har det garanterat varit det denna! Det är en riktig fröjd att arbeta och finnas i klassrummet där eleverna väntar på sin tur, hoppar över något som är svårt tills jag finns till hands och framförallt att de hjälper varandra.

Det har blivit mycket genomgångar i veckan, både om året, datumskrivning men framförallt ett så viktigt arbete med värderingsövningar! Vi kollar på UR’s serie om Elias. Elias är en liten pojke som har stora funderingar. I veckan har ämnena varit “döden, ensamhet och snäll”. Vi har arbetat med gruppdiskussioner, tankar, känslor, diktskrivande och att estetiskt skissa och måla sin snälla person, samt förklara och muntligt berätta inför gruppen varför de valt just den personen.

VB09-2016-2

En elev hade en uppgift med sig från sin hemskola i Sverige, att intervjua och besöka en Thaiskola. Under fredagen kunde jag och Eva slå ihop skolans elevgrupper under en lektion och jag och eleven tuffade iväg och besökte en Thaiskola i närheten. Vi försöker bara se möjligheter och jag tycker att vi är väldigt flexibla och möjliggör därigenom ett optimalt lärande för eleverna genom att hjälpa varandra i personalgruppen. I torsdags var det simning för årskurs 1 tillsammans med förskolan – läs mer om det under rubriken för skolan här ovan.

Marie

4-9

Denna vecka började Tindra år 5 och Alicia år 4 i klassen. Dessutom har treorna varit i klassen några tillfällen och huvudsakligen arbetat med matte, men även lite NO. De kommer att vara en del i klassen även framöver så ibland kommer alltså klassen att vara en 3-9!

Några av de områden som eleverna arbetat med denna vecka är vattnets betydelse i världen, näringsämnenas betydelse för kroppen och hur vi bör äta, människokroppen (hud, skelett och muskler), dialogskrivning, vikingatiden, gitarrspel och träslöjd. Från och med denna vecka började alltså de äldre elevernas träslöjdsperiod.

På måndag är jag ledig och Lena som är VM-medaljör i orientering! kommer att vikariera. Därför kommer vi att ta tillfället i akt att låta henne lära eleverna mer om orientering som påbörjades förra veckan. Ungefär halva måndagen kommer att ägnas åt detta. Ett ypperligt tillfälle att lära av en expert!

Här ett exempel på hur elever lär sig av varandra!

VB09-2016-3

Eva

Idrott

På tisdagen var eleverna på idrottsplatsen. Som uppvärmning fick de spela doppboll. Sedan ägnades resten av lektionen åt att träna passningar, dribbling och nickar innan det var dags för en kort fotbollsmatch. För att alla skulle få chansen att vara delaktiga fick de spela i fyra små lag på två mindre planer.

VB09-2016-4

På torsdagens idrottslektion var förskolan och ettorna och simmade, så det var år 2-9 som tillsammans hade cirkelträning. Vid fem stationer tränades det styrka i armar, ben, mage och rygg samt kondition med 10 olika övningar. Efter att ha kört igenom hela programmet avslutade vi med fem övningar i extra högt tempo. Jag hoppas alla var ordentligt trötta efter det!

Eva