Vecka 8, 2016

Allmänt

Ytterligare en rolig och lärorik vecka är till ända!

Denna vecka har ESS fotbollslag haft sin sista träning med Linus, vilket känns tråkigt för många, men kanske kan eleverna fortsätta att spela tillsammans?

Nya lekar uppfinns på rasterna och nya spel testas. Här spelas det bingo!

VB08-2016-1

Denna vecka kom inga nya elever, men Carl och Eric har varit hos 1-2 igen några dagar för att utveckla sitt svenska ordförråd och uttal! Kul att ni kommer tillbaka!

De elever som slutat denna vecka är Elias, Maja, Emelie, Alfred och Gideon. Tack för den här tiden!

Dessutom slutar Anneli på förskolan och Linus på skolan. Vi tackar er för det engagemang och arbete ni lagt ner på våra barn/elever och verksamheten på förskolan, skolan och fotbollsträningen! Det blir tomt utan er!

VB08-2016-2

VB08-2016-3

Detta innebär att det samtidigt som antalet barn långsamt minskar så minskar personalen rätt drastiskt till nästa vecka. Till en början kommer grupperna i skolan alltså att bli större och förskolan bli mindre personaltät.

På skolan kommer vi från och med måndag alltså att gå från tre klasser till två klasser. Linus klass kommer att delas upp på Evas och Maries klasser. Mellanstadiet (fyror och femmor) kommer att gå hos Eva och treorna kommer att tillhöra Maries klass, men ha matte och NO hos Eva. Vi hoppas att detta ska fungera bra och att både elever och föräldrar ska känna sig tillfreds med detta. På en skola med förändrat elevunderlag får vi hitta flexibla lösningar. Därför kommer troligtvis mindre förändringar även att ske senare under terminen.

Ett förtydligande angående utvecklingssamtal/avslutande samtal är att eleven har rätt till ett utvecklingssamtal per termin (helårselever) eller ett avslutande samtal i samband med att eleven slutar. När personal slutar är de skyldiga att göra en ordentlig överlämning till sin efterträdare, men är inte skyldiga att ha samtal med varje elev.

Nästa vecka är det åter dags för bad och simträning, denna gång för de yngre barnen, förskolan och ettorna. Det kommer att bli fokus på vattenvana och simning, beroende på var barnen befinner sig i dagsläget vad gäller simkunnighet och vattenvana. Simningen kommer att ske på torsdag eftermiddag, med avfärd från skolan 12.30. Övriga elever har idrott på skolan denna tid.

Vi påminner åter igen om att det är viktigt att anmäla både planerad frånvaro och sjukdom, antingen på skolans telefon 062-8580853 eller via mail eva.e2@live.se. Det är viktigt för era barns säkerhet att vi vet var de befinner sig samt underlättar vår planering av verksamheten.

Förskolan Pussel

I veckan har vi på förskolan haft känslo-tema och vi har pratat om olika känslor.

Barnen har berättat vad de vet om olika känslor, hur man ser ut och hur man känner sig när man är t ex. glad, ledsen, arg eller förvånad. Kan de komma tårar när man är glad? Eller kan man skratta när man är ledsen?

Vi har målat canvastavlor där barnen fått använda sig av färg. Vilken färg är glad och vilken färg de tycker passar till ledsen osv.

I torsdags var vi i lekparken där vi gungade, klättrade och gick balansgång. På vägen dit fick vi se ett och ett annat djur.

VB08-2016-4

I fredags blev det en utflykt till stranden där vi hade lite fredagsfest för Anneli som tyvärr arbetade sin sista dag. Kan man fira att någon slutar? Även att man tycker det är tråkigt och ledsamt? Hmmm – de där känslorna är inte lätta att förstå sig på! Det blev i vilket fall frukt och kokosnötsglass och vi plockade snäckor, badade och hade skoj. Vi firade helt enkelt Annelis vistelse hos oss in i det sista :)

/ Sophie, Anneli & Jampa

Förskoleklass

Våra kära förskoleklass-elever kommer in till oss efter lunch på dagarna och de anpassar sig direkt till skolvärldens arbeten och stillasittande. Det har varit fortsatt fokus på 10-kompisarna och vi har nu även börjat använda oss av addition och subtraktion där de ska måla ett svar i en viss färg utifrån vad summan eller differensen blir. De fixar detta kanon och vi har arbetat med konkret material i form av snäckor och stenar för att lättare se att minus= ta bort/minskar och plus= lägger till/ökar.

Nästa vecka ska vi arbeta mer med bokstäver och ljudning av kortare ord.

Marie

1-2

I veckan tyckte eleverna att arbetsro skulle vara “veckans mål”. Att var och en tar ansvar för sig själv och att vi hjälper och tar hänsyn till varandra i klassen. Jag tycker de har klarat det bra och lugnet har infunnit sig. Självklart får man ta i beaktande att elevantalet minskat sedan januari men jag vill ändå ge en stor eloge till alla kämpande 1:or och 2:or.

Mina elever trivs med reglerna kring “King” då nu samtliga kan delta på ungefär lika villkor. Halva rasten brukar ägnas åt “King” och halva till hopprep eller kurragömma. Denna vecka har Eric och Carl (pratar engelska/svenska) gästspelat i klassen. Därför har vi haft mycket ordlekar och “med andra ord”-lekar, där man ska kunna uttrycka och förklara ett ord – utan att säga vad det är. Barnen får på så vis lära sig att formulera sig och även lista ut, utifrån olika ledtrådar. Ordförrådet ökar på ett roligt och lekfullt sätt.

Vi har hoppat hopprep där tiotalen varit i fokus, samt arbetat med ramsan kring 10-kompisarna. Några elever har intervjuat Jampa utifrån egenskrivna frågor (thailändsk kultur), medan andra har fått skriva bokrecensioner. Vi har i NO:n läst om vinterns djur där det handlat om spår. Att jämföra och lära sig hur djurens bajs ser ut var ett väldigt roligt moment tyckte eleverna – iallafall att säga ordet.

Vi har även repeterat lite om återvinning och material/sortering då en elev hade det som uppgift från sin hemskola och även repeterat Big Bang då rymden var en uppgift hos en annan. Varierat lärande och flexibilitet kan man säga. Idag var det den sista träslöjdslektionen för de yngre och alla elever i årskurs 2 gick härifrån med varsin egentillverkad smörkniv – vilken lycka! Det blev även en promenad utanför skolan där eleverna fick kunskap om lite olika träslag.

VB08-2016-5

3 elever slutade hos oss idag men då Linus som arbetat i 3-5 även gjorde sin sista dag, innebär det att 3 st från årskurs 3, kommer ha sina platser hos oss och deltaga i vår undervisning när vi har svenska, SO och engelska. Välkomna tillbaka – Jasmine och Rocky som gått hos oss tidigare (innan jul) och även välkommen Alexander som började på ESS i januari.

Marie

3-5

Det är med lite vemod jag skriver veckans veckobrev, då det är för sista gången detta läsår. Jag gjorde nämligen min sista arbetsdag idag fredag 26/2. Gruppen år 3-5 kommer att från och med måndag fördelas mellan Eva och Marie. Veckan som varit har gått lite i matematikens tecken, då årskurs 3 bland annat genomfört en sammanfattning av uppgifter ur tidigare års nationella prov för år 3. Vi har även haft medeltiden, vikingatiden samt sten- brons- och järnåldern på besök. Sista träslöjdslektionen resulterade i en smörkniv samt en informativ ”träslags-promenad” (se bild ovan under rubriken “1-2”). Jag vill ge samtliga elever som jag haft förmånen att få undervisa under läsåret en stor eloge. Jag är väldigt imponerad över er flexibilitet, ansvarstagande och engagemang.

Linus

6-9

Denna vecka slutar Gideon i klassen. Tack för den här tiden och vi önskar dig ett skönt lov innan det är dags att åka tillbaka till Sverige! Klassen kommer att få påfyllning från Linus klass med Tindra år 5 och Alicia år 4. Dessutom kommer tre treor att ha matte och NO med klassen.

Några av de ämnen som eleverna arbetat med denna vecka är kroppen, reklamens roll i samhället, stormaktstiden i Sverige, vatten och vattenrening, syror och baser, krafter och friktion samt kärnämnena och språken spanska och tyska. Det har gjorts flera prov, däribland det första nationella provet för år nio (Sofia distans).

Eleverna har också fått en första lektion om orientering som kommer att följas av mer teori och praktik längre fram av en VM-medaljör i just orientering! Mer information kommer om detta längre fram!

Eva

Idrott

Veckans idrott har byggt på en fortsättning kring basket men även grundläggande kunskaper inom orientering. Orienteringen innehöll en genomgång kring kartans uppbyggnad samt karttecken. Efteråt genomgången fick eleverna göra en egen karta över skolgården.

VB08-2016-6

Linus

Fotboll

Onsdagens fotbollsträning var terminen sista. Som jag har upplevt det har träningarna varit ett positivt inslag i skolans verksamhet och jag vill passa på att tacka för ert deltagande, då detta är något ni själva valt att vilja göra på er fritid. Jag hoppas att träningarna bidragit till ett eventuellt ökat intresse för fotboll för Er som ej spelat tidigare, samt för de som aktivt spelar, så hoppas jag att det utvecklat er, eller i alla fall underhållit de kunskaper ni hade när ni kom.

Linus