Vecka 6, 2016
Allmänt
Under veckan har flera roliga saker hänt, bland annat har alla från förskoleklass till år nio varit och simmat. Det blev simträning på olika nivåer, från träning av grunderna för de yngre till bröstsim, ryggsim och frisim samt livräddning för de äldre. Tyvärr var det ovanligt kallt i poolen efter några kalla nätter, så entusiasmen över den tid de hade för fri lek på slutet var lite mindre än vanligt…
Förskolan har varit på egna äventyr till stranden igen, ett sagotema har genomförts för de yngre barnen, det har dansats både på lektionstid och raster och mycket mer! Läs mer i brevet nedan!
De elever som kommit nya denna vecka var Nathalie till förskolan samt Maja och Elias till år 2. Välkomna!
De som slutat denna vecka är Nelson, Angela, Branko, Klara, Jonathan och Tanny. Tack för den här tiden!
Nu slutar också Susanne för att åka hem och bli mormor för första gången! Tack för allt du bidragit med på förskolan och i vårt arbetslag! Vi önskar dig mycket bebismys! I stället för Susanne kommer Sophie (Otilias och Noomis mamma) att arbeta på förskolan. Hon är utbildad förskollärare och har tidigare varit lite både på förskolan och skolan som vikarie.
Nästa vecka kommer tre nya elever; Emelie år 2, Timmy år 8 och Evelina år 9. Välkomna! Hoppas ni kommer att trivas!
Viktigt inför nästa vecka är att det är FRILUFTSDAG för år 1-9 på torsdag 18 februari. Vi kommer då att åka iväg hela dagen till Wang Kaew, en nationalpark i närheten. Barnen behöver då ha med badkläder samt solskydd då vi kommer att vara ute hela dagen.
Bilder från veckan kommer läggas ut senare då tekniken ej riktigt vill vara med oss!
Förskolan Pussel
Hela den här veckan har vi haft ett sagotema, det började med att vi pedagoger berättade en fantasisaga fritt för barnen. Sedan fick barnen prova om de ville och det var några som nappade. Vi dramatiserade sagan om Törnrosa och bockarna bruse. Under hela veckan har vi berättat olika sagor, både gamla folksagor som kan vara lite läskiga men även nya sagor.
Barnen fick rita en egen saga och bestämma vad den skulle handla om, sedan fick de rita ihop en berättelse som vi pedagoger fick skriva till. Barnen upplevde det lite svårt i början men nu efteråt så är alla sagor riktigt bra. Några barn är inte klara med sina böcker men de fortsätter på måndag.
Barnen skapade tavlor av kartong och snäckor. Nästan alla är klara.
Veckan avslutades med bad och lek på stranden. Det blev lite fest med glass och läsk!
Efter maten läste skolbarnen upp sina sagor för förskolan. Barnen på förskolan fick välja om de ville berätta om sina böcker eller inte.
Jag (Susanne) vill tacka för mig och på återseende som några föräldrar sa.
Susanne Jampa Anneli
F-klass + år 1
Då det varit Sagotema denna vecka har vi diskuterat mycket kring hur en saga är uppbyggd. Går man i förskoleklass har man pratat/berättat in en saga digitalt utifrån färdiga bildserier. Ettorna har skrivit egna sagor, vissa för hand och vissa digitalt med talsyntes (ljudning/uppläst).
1-2
Då förskolan har haft “Sagotema” denna vecka så har även vi arbetat flitigt med detta! Vi har diskuterat en sagas uppbyggnad och därefter arbetat utifrån olika steg. Först skapar man en huvudperson som man skriver om, därefter uppkommer ett problem/händelse, sedan skapar man en lösning på problemet och därefter avslutar man/rundar av sagan. Självklart har eleverna även illustrerat bilder till varje steg. Idag (fredag), så har vi tillsammans med förskolan, haft redovisning och vernissage där eleverna haft högläsning av sin egen saga för en mindre grupp förskolebarn. En spännande och uppskattad upplevelse för såväl författaren (eleven) och lyssnaren (förskolebarnet).
I NO har vi fortsatt arbeta med vinterns fåglar (domherren förra veckan) och har nu även läst, skrivit fakta och målat blåmesen och talgoxen. Jag märker att i varje arbetsmoment där eleverna ska rita/måla något i samband med ämnet vi håller på med, så är de mer fokuserade och intresserade, så jag får se till att ha det som en liten morot för dem i fler ämnen.
Sagotemat kopplas till följande i det centrala innehållet för årskurs 1-3: Undervisningen ska innehålla:
“Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord och bild samspelar.”
Det har blivit en del engelska där vi försökt träna det engelska alfabetets bokstavsljud för att få en större förståelse för engelsk stavning. Detta lär vi in med digitala verktyg, muntliga genomgångar, sånger och även lite skrivande för årskurs 2.
I matematiken handlar det mycket om att förstå siffrornas värde (ental och tiotal) och att befästa tiotalen.
Praktiska inslag har varit dagens träslöjd där årskurs 2 påbörjat vägen mot en smörkniv och under rubriken “Idrott” här nedanför kan ni läsa om både simträning och dans.
3-5
Veckans slut är här. Eleverna kan se tillbaka på en skolvecka fylld av engagemang, nervositet och kanske även lite nedstämdhet. Klass 3-5 blir nämligen betydligt mindre kommande vecka då fyra elever slutat denna vecka, vilket så klart känns tråkigt då många nya vänkontakter skapats. Åter till veckan som gått; veckan har innehållit sagotema för elever i år 3, matematik och då främst område vikt och volym samt även geometri. Det har även genomförts matematikprov. Inom ämnet svenska har eleverna arbetat med att skriva insändare, dialoger, berättelser samt att flera elever har i uppgift att skriva dagbok om sin vistelse i Thailand. En annan spännande uppgift som genomförts är att beskriva ett tekniskt system, dvs att man skall utgå från en färdig produkt och se vägen fram till produkten, i detta fall en Kanelbulle. Vi har även i gruppen fått bekanta oss med ämnet fysik, då en av eleverna arbetat med området ljus, och hur det beter sig i olika situationer. Vi har även haft nöjet att få hjälp av Sofie och Ulf som under veckan arbetat torsdag respektive fredag i klassen.
Linus Stjärnklar
6-9
Denna vecka har eleverna kämpat vidare med sina planeringar, med de mest skilda uppgifter som vanligt. Då de flesta har rätt mastiga planeringar har vi fått ha gemensamma genomgångar förutom idrott och thaiundervisning. Denna vecka har dock eleverna fått en gemensam kemigenomgång då vi testat olika vardagliga ämnens pH-värden i en laboration med rödkål som indikator. Detta är en rolig lab som man lätt kan genomföra hemma, bara man får tag på rödkål. Rödkålen kokar man och spadet som blir kvar kan användas som indikator.
Eva
Idrott
Under veckans två idrottslektioner har aktiviteterna varit simning under tisdagen samt dans under torsdagen. Simningen bedrevs i tre olika grupper, där grupperna var indelade efter ålder. De yngre eleverna tränade mycket simteknik medan de äldre hade mer fokus på mängdträning (simma längre sträcka) och att träna livräddning. Torsdagens lektion handlade om dans och främst Jenka och bugg, ett område som många visar lite nervositet inför men som sedan släpper när dansen väl är igång. Här har vi haft förmånen att få utomstående hjälp av Britt-Marie, som delat med sig av sina gedigna danskunskaper. Danspasset visade sig ge mersmak då många elever var sugna på att dansa på rasterna under fredagen!
Fotboll
Onsdagens fotbollsträning blev lite annorlunda. Då träningen inleddes på vanligt vis med uppvärmningsövningar och sedan övergick till avslutningsövningar. Men vad hände sedan? Då anlände ca 20 thailändska barn tillsammans med sina mammor! De skulle tydligen spela en match på samma plan som vi bedrev vår träning på. Med lite improvisation så anpassade sig gruppen väl till situationen och vi hittade en annan yta att avsluta vår träning på. Eleverna hanterade denna situation på ett bra och respektfullt sätt.
Inför nästa onsdag, 17/2 har vi fått en förfrågan om att spela en match mot en elev och hennes klubblag från Sverige. De är här på besök under närmaste tiden. Jag kommer att prata med eleverna om detta på måndag.
Linus Stjärnklar