Vecka 50, 2015

Allmänt

Denna vecka var det 6 nya barn/elever som började- Ottilia och Noomi förskolan, Emil år 1, Ebba och Julia år 3 och Oskar år 8. Denna vecka har också ÅsaEkholm börjat jobba på förskolan några dagar i veckan. Åsa är utbildad pedagog, precis som resterande ansvariga i verksamheten. Välkomna alla nya!

I veckan har det varit stort fokus på att öva på luciasånger och vi har nu bara själva framträdandena kvar att göra! Viktigt att öva sångerna även över helgen så att de sitter ordentligt på söndag! Som jag sa till barnen idag;

“Det gör inget om det blir fel, men det är ju mycket roligare om man gjort sitt bästa för att det ska bli rätt! Vi ses på skolan 17.30 för att öva igenom luciatåget ett par gånger innan vi åker iväg till Red Devil och Rampan.”

I onsdags var det intensivsim för de som behöver nöta lite extra på sin simteknik. Det var träning av ben och armtag som stod i fokus men även inslag av flytteknik. Värt att nämna är att eleverna på ESS ligger långt fram i samtliga årskurser gällande simfärdigheter och att det är en klar förmån att ha tillgång till pool och täta simlektioner här i Thailand.

Nya barn nästa vecka är Alfred Westerman år 4 , Gideon Westerman år 6, Dracco och Biancca Lundgren till förskolan och Roccy Lundgren till år 1. Alfred och Gideon kommer på måndagen och barnen Lundgren kommer på onsdagen. Vi välkomnar även tillbaka Eric och Carl som var hos oss en vecka i höstas. Eric och Carl går på en Internationell skola här i Thailand och passar på att vara hos oss när de har skollov för att utveckla sin svenska. Välkomna!

Nästa vecka är sista veckan innan jullov! På fredagen är det avslutning och vi tänkte ha vanliga lektioner på förmiddagen och lite trevligt julmys på eftermiddagen.

Förskolan Pussel

Den här veckan har Åsa börjat jobba hos oss tre dagar i veckan och nu kan vi dela upp gruppen mycket mer och vara fler pedagoger kring barnens lek.

Under veckan har det fokuserats mest på luciasånger och annat pyssel inför jul och lucia. Barnen har fortsatt skapa alster runt granen på väggen och även gjort en krans tillsammans.

Vi tog fram knapparna så barnen kunde sortera i olika kategorier. Barnen kunde även forma sin begynnelsebokstav utav knapparna. Många höll på en lång stund.

Den återkommande utflykten i torsdags fungerade som vanligt bra! 5-6åringarna går medan 1-4 åringarna åker ”sareng” med Jampa. Barnen vill aldrig gå därifrån- de klättrar, springer, gungar, fantiserar, går balansgång med mera. Vi funderar på om vi ska gå två förmiddagar efter jullovet då barnen tränar på sin grovmotorik genom detta lärande/lek.

Vissa barn har lärt sig sätta ihop ord av bokstäver tack vare läsplattorna! Digitala verktyg är BRA i måttliga mängder.
Veckan har varit bra, och det är så kul att jobba med era barn.!

Susanne och Jampa

Förskoleklass

Då ormen (Oo), kom på besök förra veckan så valde vi att arbeta klart med den bokstaven och inte påbörja någon ny. Det har varit luciaträning, samt en del arbete med digitala verktyg i vår verksamhet och vi valde därför att repetera samtliga bokstäver och djur vi fått på besök i vår sagoskog. Hittills har Lejonet, Myran, Sälen, Apan och nu Ormen bosatt sig i sagoskogen. Nästa vecka kommer vi få besök av en taggig liten bollJ

Även i matten så fortsätter vi i sagans tecken, då det återigen var dags att läsa sagan om Snövit och de 10 dvärgarna. Under sagans gång stannar vi upp och löser små gåtor som alla handlar om 10-kompisarna. Vi har spelat 10-kompismemory för att börja befästa och automatisera 10-kompisarna ordentligt. Än så länge är det okej att smygtitta lite på vår regnbåge med 10-kompisar, men vi har pratat om att målet är att kunna spela memory utan att tjuvkika! Eleverna har även fått börja att skriftligt öva 10-kompisarna och det gick väldigt bra!

Marie och Amalia

1-2

Då julkalendern handlar om ”1000år till julafton” och tar upp olika tidsepoker så har även vi i 1-2 börjat arbeta med Forntiden. Vi har läst och pratat om den långa ”Istiden” och även byggt vår egen istid. Vi frös vatten över natten i en skål, sedan lät vi den stå framme så den smälte lite. Därefter fyllde vi på med lite stenar och sand och fyllde på med mer vatten och lät den frysa över natten igen. Sedan tog vi ut den så den fick smälta lite och forma om sig för att fylla på med nytt vatten. Det blir spännande att ta upp detta isblock på måndag! Samtidigt som vi påbörjat detta arbete så kom vi i kontakt med begreppet ”tidslinje”. Därför gick jag (Marie) igenom min tidslinje från min födsel fram tills idag och skrev/ritade/berättade om det. Eleverna tyckte det var spännande och har nu i läxa att göra en egen tidslinje med olika händelser under deras 7-8 levnadsår som de sedan ska redovisa för klassen. Några av eleverna har börjat forska om djur. Några forskar om en fisk som de valde efter akvariebesöket medan någon forskar om en fågel. Det är studietekniken vi är ute efter, t.ex. att använda tankekartor och kunna skriva om en text med egna ord. Då det var Nobeldagen i torsdags så handlade veckans ”Grej Of The Day” om Alfred Nobel. Detta knöt ihop säcken lite kring ”GOTD” då en del av de tidigare personerna vi arbetat kring, fått Nobelpriset.

I veckan som gått har vi fortsatt det intensiva arbetet med likhetstecknet och dess betydelse. Vi inleder nästan varje lektion med att repetera och diskutera vad tecknet heter, vad det betyder och varför det är så viktigt att förstå att det alltid ska vara lika mycket på höger och vänster led om likhetstecknet. Detta börjar fastna ordentligt och denna vecka kunde eleverna nästan redogöra för allt detta helt själva! Detta intensiva arbete beräknas avslutas innan jullovet nästa vecka och vi har då jobbat med det i hela fem veckor som jag (Amalia) varit ansvarig för under min VFU. I årskurs 1-3 har vi fortsatt att undersöka och testa det här med jämvikt, balans och tyngdpunkt. Innan varje undersökning går vi antingen skriftligt eller muntligt igenom våra hypoteser där alla elever är med och gissar. Då detta arbetsområde innehåller många tunga begrepp som kan vara svåra att läsa sig till, är det viktigt att eleverna får möjlighet att även testa vad dem betyder. I veckan har vi undersökt balans och stödyta och om man ska stå bredbent, jämfota eller på ett ben för att ha bäst balans. Att stå på två fötter visade sig helt klart ge bäst balans och det kunde eleverna förklara att det berodde på att vi har större stödyta då. Stor stödyta innebär alltså bra balans! Vi har även lekt lite med begreppen då vi ägnade en lektion åt att packa åsnan där det gäller att hitta jämvikt och balans samt att behålla jämvikten och balansen när vi plockade klossar från ett torn. Eleverna visar goda kunskaper att samtidigt som de leker och undersöker kunna diskutera de olika begreppen!

V50-2015-1

Marie och Amalia

3-5

Under veckan har eleverna i år 3-5 arbetat med allt ifrån vikingatiden, svensk grammatik till att skriva fantasyberättelser.För de flestaligger planeringen utefter deras egna individuella planeringar medtagen från hemskolorna i Sverige men givetvis blir det inslag av annat också. Det har legat stort fokus på övning inför söndagens luciatåg och bland eleverna i 3-5 hittar vi såväl tärnor som tomtar.

Linus

6-9

Denna vecka har mellan- och högstadiet arbetat mycket tillsammans, vilket har fungerat väldigt bra! Eleverna har tagit bra ansvar för sitt skolarbete.

Idag hade högstadieeleverna som är här på lång tid sitt andra pass med träslöjd. Här en bild på hur kokosnötterna ser ut just nu. Ska bli spännande att se slutresultatet!

V50-2015-3

Hemkunskapen uteblev tyvärr denna vecka, men det blir ett sista pass för denna termin på måndag.

Eva

Idrott

Tisdagens gemensamma idrott bestod av badminton där syftet var att dels bekanta sig med racket-sporter samt att även få träna sin motorik och avståndsbedömning.

Torsdagens delade idrott bestod för år 1-5 av lekar. Medan år 6-9 hade elevlektion.

Fotboll

Onsdagens fotboll drabbades tyvärr av ett litet manfall då sjukdomar och skador hägrade. Glädjande var att två nya ansikten gjorde oss sällskap. Jag vill fortsätta med att berömma er för ert engagemang och er vilja. Det är inspirerande att se.!

Linus