Vecka 49, 2015

Allmänt

Denna vecka har vi övat på luciasångerna varje dag! Det kommer vi att fortsätta med nästa vecka!

Schemat för lucia nästa söndag kommer att se ut enligt följande:

17.30 Samling på skolan för ombyte och träning

18.20 Avfärd med Songthaew

18.30 Luciatåg på Red Devil

19.15 Luciatåg på Rampan

19.45 Tillbaka på skolan

Vi hoppas att alla har lyckats ordna kläder till luciatåget. Skolan har ett begränsat utbud av lånesaker och om vi inte hör något utgår vi från att allt är i sin ordning!

Det är även av stor vikt att ni påminner era barn om att öva på de sånger som vi skall sjunga. Vi övar varje dag i skolan under morgonsamlingen och lyssnar på sångerna på rasterna, men det krävs även att eleverna övar på egen hand för att det ska bli riktigt bra!

Denna vecka har vi ändrat grupperingarna lite, som vi skrev om redan förra veckan;

Klasserna är nu: 1-2, 3-5 och 6-9. Detta för att jämna ut elevantalet i grupperna.

Felix i årskurs 6 slutade idag. Vi önskar honom lite skön ledighet innan han återvänder till Sverige igen.

Idag fick vi också säga hejdå till Fanny, vår VFU-student i 1-2 som nu gjort klart sin praktik. Vi tackar henne för den här tiden!

Nästa vecka kommer det 6 nya barn: Ottilia och Noomi till förskolan, Emil till år 1, Ebba och Julia till år 3 och Oscar till år 8. Välkomna!

På idrotten i tisdags var det åter fokus på lagaktiviteter (capture the flag), där samarbete och taktiskt tänkande var stora faktorer för att lyckas bra. Se bild nedan.

V49-2015-1

Förskolan Pussel

Vi började veckan med att måla våra ljusstakar, vi har även påbörjat vår julvägg som redan har fått en gran som barnen har skapat, även lite tomtar, lucior, pepparkaksgubbar och snögubbar. Vi kommer utveckla detta mycket mer.

Vi har lekt mycket rörelselekar, en ny sammarbetslek som barnen tyckte var kul.

4-6 åringarna har “jobbat” lite med vad är HÖGER och vad är VÄNSTER. Vi jobbade med arbetsblad och lite övningar.

Innan vi gick till lekparken i torsdags hälsade vi på thaiförskolan och det var givande och intressant, det kommer vi försöka göra varje torsdag framöver.

Givetvis har vi övat mycket på luciasångerna och barn börjar kunna de flesta. Nästa fredag ska barnen visa upp en sak som handlar om julen.

Susanneoch Jampa

Förskoleklass + år 1

Vi har avslutat bokstaven Aa, och nu fått besök av ormen Ola. Vi har sjungit en sång om Oo och kommer arbeta med att forma och höra efter bokstaven nästa vecka. Nu är vi snart bästa kompisar med 10-kompisarna och börjar känna dem riktigt bra!

Marie

År 1-2

I veckan har Amalia gått igenom förra veckans försök med jämvikt, där eleverna fick gå igenom sina hypoteser och se hur resultatet blev. Eleverna har även fortsatt arbeta praktiskt med likhetstecknet där man upptäckte att 4+5= 6+3 och det betyder att det finns olika lösningar för att lösa uppgifter och att det inte bara finns en väg för att nå svaret.

Veckans Grej OF The Day handlade om Sveriges ursprungsbefolkning, samerna och gårdagens person var ”I have a dream” Martin Luther King.

Eleverna har gjort klart sin Story i ”Storyline” där de skapat en affär, gjort en reklamaffisch, skrivit en platsannons, skrivit en biografi om en medarbetare, skrivit en jobbansökan och sedan redovisat och berättat om sin affär. De har även fått träna på att skriva ett formellt brev (till polisen) då deras affärer blev vandaliserade av några busar en dag. Mer personliga brev skriver de när vi mailar med vår kompisskola i Sverige.

Idag slutar tyvärr Fanny och det gjorde hon med en riktig fest! Elevernas butiker fick bidra med olika saker. Djuraffären och veterinären hade lite djur med sig som de visade upp, gottisbutiken – ”Mums”! bidrog med popcorn, Grönsaksaffären bidrog med morötter, gurkstavar, äpplen och mango och restaurangen ”Blue Devil” ordnade dipsåser. Eleverna fick gå en tipsrunda där frågorna var baserade på Grej Of The Day-ämnena vi arbetat med, där eleverna visade att de lärt sig kunskap om olika händelser/personer i världen.

V49-2015-2

I veckan har det varit mycket fokus på engelska då vi tränat på att göra presentationer och intervjua andra. Vi gjorde en spännande utflykt till Thaiskolan i närheten där vi i smågrupper presenterade oss för eleverna på den skolan. Sedan ställde vi frågor till dem som de försökte svara på. Vi avslutade besöket med att dela upp oss i lag och spela brännboll tillsammans. En rolig eftermiddag men samtidigt mycket reflektioner över vilka likheter och kulturskillnader det är. Vi är imponerade över elevernas engelskakunskaper och modet att våga prata inför grupp- BRA JOBBAT!

V49-2015-3

Denna och nästa vecka har/kommer läsläxan vara att läsa/träna på luciasångerna och de verser man ska läsa upp.

3-5

Denna vecka har vart en vecka utan diverse studieavbrott. Vi har nu verkligen kommit igång med planerande och övning inför luciafirandet (se separat info). som kommer att ske söndagen 13 december. Det märks tydligt att det är en avslappnad och trevlig atmosfär i gruppen då det inte tar lång tid för nykomna elever att smälta in i gruppen. Jag vill även passa på att tacka Felix för ett bra jobb under de fem veckor han varit elev på skolan, då han nu gjort sin sista dag hos oss på ESS. Under nästa vecka kommer vår grupp med elever i år 3-5 att utökas. Hoppas ni får en trevlig helg så ses vi på måndag igen.

Linus

6-9

Idag hade högstadiet sin första träslöjdslektion. De kommer att arbeta med att göra föremål av kokosnötter!

V49-2015-4

För Sofia Distans-eleverna är det bråda dagar innan betygsdeadline.Annars rullar det på med allas olika planeringar

Eva

Fotboll

Onsdagens fotboll var som alltid väldigt välbesökt. Endast ett återbud pga. sjukdom samt att vi fick förmånen att ta del av ytterligare en ny deltagare. Och man kan inte sluta att fascineras över den utveckling somliga gjort på en väldigt kort tid. Detta skall ni samtliga ha en enorm eloge för. Jag hoppas givetvis att jag får träffa er alla på onsdag igen.

Linus