Vecka 48, 2015

Återigen en händelserik vecka! Den stora händelsen har såklart varit Loy Kratong. Hela onsdagen ägnade vi åt att göra båtar.

Med hjälp av våra duktiga thailändska kollegor fick alla barn och vuxna göra varsin båt. På förmiddagen gjorde de äldsta och de yngsta båtar och på eftermiddagen arbetade 1-3 med sina. Alla gjorde ett superbra jobb med ett fantastiskt resultat! Det var så roligt att se hur barnen hjälpte och uppmuntrade varandra!

V48-2015-1

En annan rolig händelse denna vecka var skolans besök på Dog Rescue idag.Dog Rescue är en ideell organisation som arbetar för att ta hand om alla övergivna hundar i Mae Phim. En organisation vi även donerade pengar till när vi hade vårt skollöpp.Vi åkte dit i två omgångar, först de yngre på förmiddagen och sedan de äldre på eftermiddagen. Förutom att vi tyckte att det var roligt verkade hundarna överlyckliga över vårt besök! Vi ber om ursäkt ifall detta besök ger upphov till besvärliga diskussioner där hemma… ;)

V48-2015-2

Denna vecka har vi börjat öva på luciasångerna inför våra framträdande på luciakvällen och idag tände vi även det första ljuset inför advent.

V48-2015-3

Från och med onsdag vecka 49 kommer det att bli nya gruppindelningar, i form av 1-2, 3-5 och 6-9. Detta för att jämna ut elevantalet i grupperna.

De elever som slutade denna vecka var Linn och Emilia.

Nästa vecka kommer en ny elev på tisdagen, Julius Ljung i år 7. Välkommen!

Förskolan Pussel

Vi började veckan med att göra ljusstakar, tanken var att måla dem i dag, så barnen kunde ta hem och tända på söndag. Det är dock fuktigt och varmt i Thailand, så förhoppningsvis kan vi måla på måndag.
Vi har även pratat om vad vi ska göra på luciadagen och sjungit sångerna varje dag.
Barnen har skapat en egen adventsstjärna som de klistrade lite småstjärnor på och glitter med olika färger.

Nästa vecka på utflyktsdagen ska vi få vara med och leka på en Thaiförskola i närområdet. Vi ska prata engelska med barnen där och lära av varandra.

Nästa fredag på visningssamlingen ska barnen ta med LÅNG sak.
Vi pratar dagligen om vikten att vara en god kamrat, och att man ska bjuda in alla i leken.

Susanne och Jampa

Förskoleklass + år 1

Apan har nu flyttat in i sagoskogen och vi har spårat, lyssnat, skrivit och läst om bokstaven Aa. Vi fortsätter med detta nästa vecka då några bokstavslektioner försvunnit på grund av helgdagar och studiebesök. I matematiken har vi fortsatt med 10-kompisar där vi återberättat om familjen med alla barnen, målat en regnbåge med koppling till dessa 10-kompisar och sjungit rimramsan med diverse rörelser. Vi i förskoleklass fick också följa med till Dog Rescue.

Marie

År 1-3

I veckan har våra kära VFU-studenter låtit eleverna arbeta mycket praktiskt. Amalia som fokuserar på ma/no har fortsatt att arbeta med likhetstecknets betydelse, vilket också var veckans mål. Det betyder LIKA MYCKET på båda sidor och detta matematiska tecken ledde oss därigenom in på balans, jämvikt och tyngdpunkt. Så en lektion handlade sedan om förberedelse med hypoteser, där de fick gissa vilka kamrater som skulle vara på olika sidor av en gungbräda för att det skulle bli jämvikt. På torsdagen gick vi med förskolan till lekparken och genomförde undersökningarna och såg vilken hypotes som stämde. Det blev aldrig riktigt jämvikt/balans, men om man plötsligt flyttade någon lite närmare mitten så ändrades brädan men det var fortfarande samma vikt??? Hmmmm… detta är något vi får diskutera i nästa vecka!

V48-2015-4

I Fannys arbete kring Storyline så behöver elevernas affärer nu medarbetare och de har fått skriva en platsannons, samt en jobbansökan. Allt för att de ska få en tydlig bild av hur samhället fungerar och förbereda dem för framtiden.

I Grej Of The Day var det fråga om en strålande person vilket var ”Marie Curie”- ja, det var kanske inte den lättaste personen, men eleverna vet nu mer än de flesta om henne i alla fall. Gårdagens GOTD var ”advent” vilket vi uppmärksammat idag vid samlingen. Det betyder ankomst och vi tände det första ljuset, läste en vers och sjöng ”Tänd ett ljus” tillsammans (år 1-9).

Under besöket idag på Dog Rescue var det flera elever som hittade en hund de ville adoptera, så fredagsmyset ikväll kanske handlar om förhandlingar av att skaffa en hund… Dock var det ett väldigt bra besök då eleverna fick ett sammanhang kring vad vi samlade in pengar till under skollöpet, samtidigt som de drog kopplingar till barnhem och att vi alla är lika mycket värda även om vi har olika förutsättningar. Tack även till Håkan ”Poppe” och Heini som följde med som stöttande vuxna! Jag försökte dölja min hundrädsla väl och er närvaro underlättade mycket!

Marie

Idrott

Idrotten har under veckan bestått av en form av brännboll med olika typer av redskap, för att kunna passa olika åldrar och kunnande. Den delade idrotten har bestått av balans- och motorikövningar för de yngre, och cirkelträning för de äldre.

V48-2015-5

4-6

Under veckan har elever i år 4-6 merparten av tiden arbetat med sina individuella planeringar. Då de har med sig väldigt varierande ämnen och uppgifter blir lektionerna väldigt individuellt upplagda, därav få gemensamma genomgångar.

Fotboll
Onsdagens fotbollsträning var som vanligt väldigt välbesökt. Som tidigare jobbade vi vidare med grunderna i form av bollkontroll samt passningsteknik. Givetvis är det den avslutande delen av träningen som deltagarna ser fram emot mest då vi spelar match och man ser att övningen ger resultat.

Linus

Högstadiet

Denna vecka har det kanske varit lite svårare att hålla fokus på skolarbete då det har varit mycket annat som hänt, men våra duktiga och ambitiösa elever har verkligen gjort sitt bästa!

Linn har slutat hos oss och åker hem till Sverige i början av nästa vecka. I stället kommer Julius till oss, så antalet elever blir detsamma i klassen.

Hemkunskapen var denna vecka på fredag eftermiddag och hemkunskapseleverna har ÅTERIGEN fått beröm av Agneta! Härligt!

Nästa vecka kommer våra helårselever på högstadiet att börja med träslöjd. Lärare blir Fredrik Richardsson. Slöjden kommer att ligga på fredag förmiddag.

Eva