Vecka 47, 2015

Allmänt

Fem nya barn kom denna vecka; Marcus och Matilda Bjurtoft till år 1 och 4 på måndagen och Honey, Elvis och Rocky Schwartz till förskolan, år 1 och år 3 på onsdagen. När alla nya barn kommit och innan Ebba slutade passade vi på att fylla på med målade händer på väggen.

Denna vecka kom också en ny VFU-student; Amalia. Hon går på Dalarnas högskola och kommer att vara på lågstadiet där hon handleds av Marie.

På tisdagen hade vi simträning för alla. Eftersom bassängen inte är så stor delade vi in barnen i tre grupper; förskola, 1-4 och 6-9. Varje grupp var ca 30 minuter i poolen för ett intensivt träningspass under handledning av Linus. De elever som för tillfället inte var i poolen hade uppgifter med sig att arbeta med vid sidan av.

V47-2015-1

Det börjar bli dags att tänka på lucia och luciasånger även fast solen skiner där ute! Bara några veckor kvar! Vi har pratat om det på samlingen och nästa vecka kommer vi att börja öva.

Nästa vecka kommer Julius Ljung till år 7 och det är även dags för alla från förskoleklass till år nio att besöka Dog Rescue i Mae Phim. F-3 åker på förmiddagen och 4-9 på eftermiddagen.

Förskolan pussel

Den här veckan har 5 och 6 åringarna lyssnat på en bok om RÄTT och FEL och efteråt blev det mycket diskussioner om vad man ska göra om man råkar välja fel. Till exempel om man väljer att slå en kompis? Hur ställer man det tillrätta? Barnen var mycket kloka och visste precis vad man skulle göra. Dagen efter fick de tänka tillbaka vad boken handlade om och rita hur man gör RÄTT och FEL.

Lite nya sånger har vi också introducerat. Vi sjöng om formmonstret som ville äta olika former. Denna vecka har vi även börjat öva på luciasångerna.

I torsdags passade vi på att besöka en Thai-förskola, när vi ändå var iväg på vår utflyktsdag. Våra barn sjöng för dem och det var ett mycket intressant utbyte, även fast barnen inte förstod varandra.

Väldigt lugn, fri lek den här veckan! Känns som det har varit lugnt och tryggt i gruppen över lag och lektionen med de digitala verktygen visade en markant utveckling i både användandet av enheterna samt bokstavsljuden och ord- Härligt!

Nästa vecka ska vi göra trolldeg som ska bli till ljusstakar och nästa fredag ska barnen berätta om en MJUK sak.

Susanne

(Om ni vill läsa om hur ”En dag på förskolan” ser ut, så finns det en detaljerad information under fliken ”Förskolan”).

Förskoleklass

Amalia som är vår nya VFU-student har arbetat med 10-kompisarna där en familj med många barn presenterades i form av en saga. De hette sin ålder och hjälptes åt att ta hand om varandra. Flickan som var 9 tog hand om bebisen som var 1. Han som var 8 tog hand om 2 tvillingarna 5 och 5 brukade leka osv. Det kopplades även en rimramsa till de olika 10-kompisarna för att befästa kompisarna extra på olika sätt. Eleverna var intresserade och tyckte det var roligt!

I bokstavsarbetet har nu Sälen Sam kommit till Sagoskogen. Veckan har avslutats med att repetera L,M och S, samt kollat på filmerna ”Livet i bokstavslandet” kring de bokstäverna.

Marie (Fanny och Amalia)

År 1-6

Helårseleverna har fortsatt med sin storyline där de nu gjort färdigt sin reklamskylt till sin affär i samhället. De har nu även skapat personer och arbetat med deras biografier. Begrepp såsom namn, ålder, yrke, intressen etc. har blivit aktuella och diskussion kring.Eleverna har arbetat flitigt med sin affärsgata iveckan. Det blev biografikort om ägare, kunder och assistenter m.fl.

En dag när eleverna kom in i klassrummet upptäckte de att det har förekommit skadegörelse på affärsgatan! Graffiti och skadade bilar och skyltar överallt! Eleverna blev mycket engagerade och upprörda!

Elevernabestämde sig för att höra av sig till polisen! De fick då träna på att skriva ett formellt brev, till polisen. Innan det skickades iväg gav de respons på varandras texter. Snart hade de fått svar från polisen. Personerna som begått brottet hade ställts till rätta och blivit tvungna att betala skadestånd till eleverna. För dessa pengar ska eleverna planera en fest på affärsgatan.

V47-2015-2

Semestereleverna utgår från sin egen planering från hemskolan men är med på genomgångar kring de områden vi arbetar med. Dessa har varit matens väg genom kroppen i NO, Islam i religion (SO) ochvi har även påbörjat med en enklare introduktion kring forntiden.Den första ledtråden “en modig och skolsugen flicka” var Malala. Flickan från Pakistan som protesterade och arbetade för flickors rätt till utbildning, och fick 2014 års Nobels fredspris. Gårdagens ledtråd var “världens djupaste plats” och idag fick eleverna veta mer om Marianergraven i stilla havet, med sina 11034 meters djup. Eleverna är så fokuserade så vi har dragit över tiden lite några dagar men vi hoppas ni har överseende med detta.

I matematiken har Amalia gått igenom likhetstecknets betydelse och några har börjat förstå hur multiplikation och plus hör ihop. Hon har även påbörjat ett arbete kring jämvikt som kopplas till att vikten ska vara lika på båda sidor och eleverna har praktiskt fått försöka hitta tyngdpunkten och balansera olika föremål. I engelska arbetar alla med olika uppgifter såsom frukternas namn, presentera sig själva, siffror, veckodagar, årstider och dialoger. De i år 6 har övat på muntlig konversation och vardagsfraser då de nationella proven har startat nu i slutet av terminen enligt den svenska kursplanen.

Marie (Fanny och Amalia)

Högstadiet + 4-6 (torsdag,fredag)

Ebba slutade i onsdags. Vi hoppas att hon inte saknar oss allt för mycket! ;) Våra 8:or och 9:or har återigen haft hemkunskap. Under torsdagen och fredagen såg gruppindelningen lite annorlunda ut då Eva vart ledig, men framöver kommer det ske mer permanenta ändringar för att få bra antal elever i de olika grupperna, då elevantalet kommer öka, vecka efter vecka. 7-9 eleverna arbetar med sina planeringar dels utifrån Sofia distans, samt att de eleverna som är här under en kortare tid har ett mer justerbart schema då de har med individuellt material hemifrån. År 4-6 har smält in bra i gruppen med de äldre och det kommer garanterat gå bra framöver att ändra för att få mer hanterbara grupper i de olika åldrarna, då även eleverna i 4-6 har med sig individuell planering hemifrån.

Linus och Eva

V47-2015-4

V47-2015-3

Tisdagens idrott bestod av simträning och torsdagens idrott för år 1-6 bedrevs med inriktning på landbandy med material anpassat för innebandy, medan år 7-9 skapade egna lektionsplaneringar som sedan skall genomföras för sina klaskamrater.

Fotboll

Onsdagens frivilliga fotbollsträning var även denna gång välbesökt.Då detta var pass nummer två arbetade vi vidare med grunderna, så som passningar, mottagningar, skott och dribblingar. Samt att vi alltid avslutar sista 20-25 minuterna med spel. Det är väldigt inspirerande att se hur de tar till sig instruktioner, samt viljan till att vilja utvecklas.

V47-2015-5

Linus