Vecka 46, 2015

Denna vecka kom inga nya elever utan vi har varit samma gäng. Elliot i år 3 slutade dock idag efter sina 3veckor hos oss.

Linus började jobba i måndags och än så länge delar han och Marie på 1-6an, där eleverna delas upp ibland och ibland har de undervisningen tillsammans. Linus har även några timmar med högstadiet + idrotten och Marie har börjat arbeta med bokstavsträning 5h i veckan för förskoleklass och år 1.

Denna vecka började äntligen fotbollsträningen som så många sett fram emot!

Uppslutningen var 100% av de anmälda hittills. 13st förväntansfulla deltagare mellan 7-15år gjorde alla sitt yttersta för att bidra med sina kunskaper för att genomföra en så bra och rolig aktivitet som möjligt. Linus som är tränare på onsdagseftermiddagarna var nöjd och positiv till inställningen.

Det var oerhört kul att se så många ungdomar med en så stor variation av förkunskaper kunna samarbeta och visa sådan glädje. Jag hoppas på samma uppslutning och glädje nästa onsdag.

En del kommande semesterelever har redan anmält sig så vi vet att antalet utövare kommer öka. Eventuellt så pass att vi kan behöva dela upp gruppen till 2 olika tillfällen.

V46-2015-1

Idag har barnen från 3 år upp till 9 år besökt akvariet. Barnen tyckte det var spännande och väldigt roligt. De fick beskåda hajar, sköldpaddor, bläckfiskar, krabbor och en mängd olika sorters fiskar av olika storlekar.

Nästa vecka börjar två nya elever på måndagen; Marcus Bjurtoft år 1 och Matilda Bjurtoft år 4.

På onsdag kommer Honey Schwartz till förskolan, Elvis Schwartz till år 1 och Rocky Schwartz till år 3. Välkomna!

Nästa vecka kommer även ytterligare en VFU-student- Amalia. Hon kommer att vara på lågstadiet och handledas av Marie.

På tisdag eftermiddag är det simträning för ALLA! Så kom ihåg badkläder!

Förskolan Pussel

Under veckan har vi sjungit och lekt några nya sånger och lekar. Vi har börjat sjunga Loy Kratong sången så kanske vi kan den den 25 november, lite svårt men vi får hjälp av Jampa.

5- och 6-åringarna jobbar på flitigt med bokstäver, lite matematik, spel , och lite annat.

Jag läste sagan om Billy och bollen, barnen fick återberätta sagan och sedan rita och måla det som var bäst med sagan.

Det fungerade bra på akvariet i dag, på måndag tittar vi på fotona vi tog sedan får barnen måla den fisk som de tycker bäst om.

Jag tycker det är bra lek och samarbete i gruppen och det känns bra. Jag håller på att skriva ett informationsbrev till er föräldrar som lämnas ut nästa vecka.

En gång i veckan har förskolan en ”digital lektion” där de arbetar med Marie från 1-6:an. Varje elev tränar utifrån sin nivå med antingen digitala pekböcker, digitalt berättelseskapande, bokstavsträning eller siffror och logiskt tänkande. Uppskattat och stor koncentration blev resultatet!

V46-2015-2

Susanne

Förskoleklass och år 1

Nu har vi påbörjat ett bokstavsarbete ”Sagoskogen” i förskoleklassen (6-åringarna) tillsammans med år 1. Det handlar om en drake som bor i en skog och då och då kommer det dyka upp ett nytt djur i skogen som vi skapar berättelser om och arbetar då med att ljuda, skriva och sätta samman bokstaven (med några fler) till några ord. Denna vecka har Lejonet och Myran varit på besök och Ll och Mm har vi då arbetat kring. Som avslutning ska vi kolla på den pedagogiska serien ”Livet i bokstavslandet” som har avsnitt kring varje bokstav.

V46-2015-3

Marie

1-6:an

Veckans mål har varit att lära sig den tredje ordklassen- verb som handlar om något man gör, och att man kan säga ”ATT” framför grundformen (infinitiv). De vet nu vad ett verb är men däremot kommer vi börja arbeta med att böja verbet och då framförallt de oregelbundna. Skära, skar, skurit, flyga, flög, flugit, gå, gick, gått, med flera.

Nästa vecka kommer några av eleverna (helårs) hålla i sitt eget utvecklingssamtal där de ska berätta och visa vad de lärt sig, samt att vi tillsammans sätter upp nya mål. De har skrivit en egen inbjudan för att verkligen känna att det är Deras, samtal!

I matte försöker vi visa på att en uträkning kan bestå av olika lösningar och att vägen till svaret är det viktigaste. Vi tränar på uppställningar, mellanled, samt diskuterar egna räknehändelser. Vi läser lite varje dag och eleverna ska efteråt anteckna vad det de läst handlat om. Detta för att visa att de förstår vad de läser och har ett så pass flyt i sin läsning så att de innehar en grundläggande läsförståelse. Det är A och O för att komma över gränsen att man läser för upplevelsen och inte för att man måste.

Fanny som är VFU-student har påbörjat ett arbete med helårseleverna som heter ”Storyline”. Det är en pedagogisk metod där undervisningen byggs upp kring en berättelse som löper som en röd tråd genom undervisningen. Vi arbetar med fokus på Samhällskunskap och skrivning i Svenska. Elevernas förståelse används som utgångspunkt och just vår berättelse handlar om en affärsgata. Eleverna har fått göra sina egna affärer som de presenterat för varandra.

V46-2015-4

De har påbörjat att skriva en reklamtidning till affärsgatan som färdigställs nästa vecka. Biografier till ägare och kunder är vad som blir nästa steg.

Hon har även introducerat ”Grej Of The Day” som är att hon ena dagen ger en ledtråd som eleverna får fundera på hemma. Dagen efter har hon en ”minilektion” kring ämnet där eleverna antecknar och lär sig allmänbildning av olika slag. Detta är kopplat till en världskarta som hon markerar vilket ämne som tillhör vilken plats i världen. Dagens ledtråd var ”En sagotant” och ”minilektionen” handlade idag då om vår kära Astrid Lindgren. Astrid skulle fyllt 108 år imorgon så ”Grattis” i förskott, var du nu än befinner dig! Eleverna var flitiga på att anteckna och var redan sugna på en ny “grej” men ledtråden kommer dock först på måndag.

Tisdagens idrott bestod av tävlingslekar och stafetter och i torsdags handlade den främst om samarbetsövningar samt inslag av olika lekar.

Idag har Elliot i år 3 gjort sin sista dag hos oss och vi avslutade denna vecka med ett besök på Akvariet från förskolan upp till år 3. År 1-3 kommer efter detta studiebesök börja arbeta och forska kring något djur de sett där inne och samtidigt som de har NO så kommer de träna på tekniken i hur man skriver en faktatext som ingår i SV.

Marie

Högstadiet

Denna vecka har eleverna arbetat vidare med sina planeringar; antingen från Sofia Distans eller från sina hemskolor. Det har arbetats flitigt med både teoretiska och praktiska ämnen som hemkunskap och teknik. Vi har också fått förstärkning vad gäller framförallt de samhällsvetenskapliga ämnena från Linus. Tisdagens idrott bestod av tävlingslekar och stafetter och igår filade vi vidare på aerobicsrörelserna och det går bättre och bättre!

Eva