Vecka 40, 2015

Idag har vi utvärderat uppdelningen vid pingisbordet. Vissa tyckte att det var bra att dela upp de yngre och äldre vissa dagar och andra tyckte att det var tråkigt för att det blev så få spelare. Därför kommer vi nästa vecka bara att ha två dagar då det är uppdelat; de äldre får spela på tisdag lunch och de yngre på onsdag lunch. Vi utvärderar detta nästa fredag.

I måndags gick Marie igenom lite innebandyregler och spelteknik. Barnen spelar för fullt och vi märker att det är bra för att träna samarbete samt följa regler och ta hänsyn till varandra.

Nästa vecka kommer vi att ha simträning på torsdagen och det blir då en dubbellektion och därför blir det ingen idrott på tisdagen. Vi kommer att hålla till vid Kim House.

Kom ihåg att titta på skolans facebooksida! Där dokumenterar vi vad som händer på skolan nästan dagligen. Är ni inte medlemmar än så kan ni skicka en förfrågan.

Veckans lunchmeny:

Måndag: Kao man (kyckling)

Tisdag: Pannkaka

Onsdag: Pat bai krapau (fläsk)

Torsdag: Spaghetti och köttfärssås

Fredag: Gai ga tiam (kyckling)

Förskolan

Hanna har nu börjat på förskolan och kommer att göra sin sista VFU-praktik i 4 veckor hos oss. Hon går sin utbildning på Linköpings universitet. Det är en stor tillgång för förskolan att Hanna har kommit.

Den här veckan har vi fortsatt att arbeta med våra snäckor och det har blivit fina små tavlor. Ett fint akvarium där det simmar olika sorters fiskar har vi också tillverkat.

Vi har även börjat prata om kroppen och Leo flyttade in hos oss. Han är uppsatt på väggen och är vår nya kompis. Vem som är längst och kortast har vi också undersökt. Vi har pratat om hjärtat och känt efter hur det känns när vi har hoppat så hjärtat slår fortare. Nästa vecka kommer vi att fortsätta att prata om vart maten tar vägen.

Varje dag pratar vi om vilken dag och vilket datum det är. För att bli medveten om sig själv i tid och rum är det viktigt att veta vilken dag det är. Vilken månad vi är födda i är också viktigt att veta.

Nästa vecka ska vi åka och bada med hela skolan. Det ser vi fram emot.

Karin, Jampa och Hanna

Årskurs 1-3

Denna vecka har vi börjat arbeta med “En läsande klass” som handlar om att man arbetar med lässtrategier för att utvecklas till en Stjärnläsare och därigenom uppnå en god läsförståelse. Vi har gått igenom spågumman, detektiven och konstnären. Mer information om “En läsande klass” finner ni på http://www.enlasandeklass.se

V40-2015-1

Vi har också startat med att sätta upp något eller några mål som eleverna gnuggas med vid upprepade tillfällen under veckan. Denna vecka har vi haft som mål att lära oss vårt personnummer och vokalerna. Vi kom av en slump in på födelsedagsprat och personnummer och tog till vara på det. Vi började diskutera året och månader och har nu även lärt oss en sång om månaderna på musiken, målat ett årshjul med månader och årstider på bilden och sista timman idag hade vi även högläsning av “Kråkes årstidshjul”.

V40-2015-2

På engelskan läste vi om The three Billy goats Gruff (bockarna Bruce) och de har nu valt olika roller och skrivit upp sina repliker som vi förhoppningsvis kan göra en teater av och visa upp för de yngre förskolebarnen och eventuellt föräldrarna.

Målet uppnått! Samtliga kunde idag säga sina personnummer och även ramsan om vokalerna: AOUÅ jätten klampar på, EIYÄÖ, faller mjukt som snö.

Längdhoppsteknik med repetion av förra veckans kulstötning och höjdhopp samt cirkelträning med styrka och kondition som de äldre eleverna planerat och genomförde var veckans idrott.

Då vi kopplat månaderna till olika traditioner, högtider och händelsedagar på året så vill klass 1-3 bara påminna om att det är “Kanelbullens dag” på söndag:)

Marie

Årskurs 6-9

Eleverna jobbar vidare efter sina planeringar. Nästa vecka på tisdag har år 6 och 8 matteprov.

Denna vecka hade vi sista passet med friidrott för denna gång. Tanken var att vi skulle ha femkamp, men det blev bara 100 m och höjdhopp + en instruktion av hur man hoppar tresteg av Marie. Sedan har eleverna planerat och genomfört cirkelträning med instruktion för de yngre eleverna.

Denna vecka har Marie introducerat bingel för eleverna. Bingel har mest material och övningar för yngre elever, men kan vara bra för att stärka grunderna i t ex matte. Eleverna har fått egna inloggningar. Mer info om Bingel har eleverna fått med sig hem.

Eva