Vecka 38, 2015

Veckan som var genomfördes skollöpet på stranden vid Pinery Park. Några tappra föräldrar var där och stöttade sina ännu tapprare barn som sprang för glatta livet i ösregnet.

Dessutom samlades ett bidrag på 5169 Baht in till Dog Rescue. Planen är att senare i höst göra ett besök på Dog Rescue för att se deras verksamhet.

Förskolan

Nu har förskolan varit igång i tre veckor. Vi har lärt känna varandra bra under dessa veckor. Dagen börjar vi med samling, där vi pratar om vilken dag det är och vad vi ska göra under dagen. Vi lär oss vad dagen heter både på svenska och thai.

En dag hittade vi en trollslända som vi studerade och upptäckte de vackra vingarna som trollsländan hade. Nu har vi olika sorters trollsländor med de mest fantastiska former och färger som sitter på väggen.

Idag har vi tillsammans kommit fram till regler som berättar hur vi ska vara mot varandra. Det roligaste just nu är att bygga med lego och att bygga stora slott av små byggklossar där olika sorters djur får bo.

Barnen tycker att det är roligt med de nya spel som kommit från Sverige till förskolan. Ibland är det svårt att vänta på sin tur och att inte alltid få vinna, vilket man får träna på när man spelar spel.

Eftersom vi har flerspråkiga barn i gruppen är det viktigt att arbeta utifrån ett språkstimulerande arbetssätt. Det är då viktigt att tänka på att benämna saker och ting vid dess rätta namn och bekräfta barnen i deras språkande. Varje dag behöver barnen även få lyssna på en berättelse där vi diskuterar innehållet och vad de tror kommer att hända på nästa sida i boken.

På facebooksidan Eastern Swedish School har jag lagt foton från vår verksamhet. Gör ett besök där och titta på bilderna.

Karin och Jampa

Årskurs 1-3

Tiden går alldeles för fort när vi har roligt tillsammans. För mig börjar tiden på skolan att närma sig sitt slut. Jag jobbar min sista dag på fredag 25/9. Årskurs 1-3 får en ny lärare; Marie Stjärnklar. Hon kommer till skolan den 25 september.

Engelska
I engelskan lär vi oss vad olika frukter såsom apelsin, ananas och banan heter på engelska. Vi har även lärt oss frukternas färger. Veckans dagar har också tränats. Detta i form av att vi gått igenom på samlingen vad det är för veckodag och då även nämnt vad dagen heter på engelska (och på thailändska).

Siffrorna 1-20 på engelska har tränats med ett bild- och siffermemory samt sett på Youtube; sången “Five little monkeys” och “The Big Numbers Song”.

Tema kroppen
Klassen har påbörjat ett spännande område om kroppen. Vi har klippt ut ett skelett och tittat på de olika skelettdelarna. Varför har vi ett skelett? Hur ser det ut inuti kroppen? Vad gör hjärtat och lungorna? Barnen har sett en programserie i fem delar; “Kroppen”. Programserien är äldre och har som Pontus så fint uttryckte det “ganska dålig grafik”. Programmet däremot är trots konstiga 70-talsfrisyrer uppskattat av eleverna och lätt att förstå. Det är skådespelaren Jan Bergquist som spelar den tvivlande grabben Kalle och den tålmodigt förklarande Janne.

Matematik
Eleverna arbetar med sina matematikböcker, Matte Direkt – Safari. Eleverna har även gjort lösblad där de räknat ut tal som står på de olika delarna av djuret. Summan av talet har en viss färg och djuret fägläggs utifrån svaret.

Bild
Vi har tillverkat ugglor av färgglada papper och klistrat upp i ett träd och målat toarullar som klippts och formats till blommor och palmer.

Svenska
Varje elev har en läsebok som de läser högt ur. Jag går runt och lyssnar på var och en när de läser. Karin har utifrån sin kompetens hjälpt en del elever med djupgående lästräning.

Jag vill påminna Er om att låta barnen läsa i ca 10 min varje dag för att öva upp sin läshastighet. Därtill vill jag uppmana Er att läsa högt för barnen. Utöver trevnaden finns en rad andra skäl till att läsa tillsammans, barnen får en positiv kontakt med böcker och det språkliga självförtroendet ökar.

Linda

Årskurs 6-9

Eleverna är i full gång och jobbar på efter sina planeringar.

Vi har börjat med idrott enligt planeringen, vilket innebär friidrott för tillfället. Än så länge har eleverna kastat kula och hoppat längd. I torsdags var vi kvar på skolan och spelade pingis och hade styrketräning pga vädret.

Eva