Vecka 2, 2016

Allmänt

Denna vecka fyllde vi skolan av både fler elever men även pedagoger! Många nya har kommit, men några har också slutat. Vi har sagt i veckan sagt hejdå till Julia, Dracco, Biancca och Roccy.

Trots antalet, så är det härligt att se hur barn i olika åldrar leker tillsammans och samsas på den begränsade yta vi ändå har.

Förutom alla nya elever som kommit har vi också utökat personalstyrkan på förskolan med en tjänst som delas av tre personer, Åsa, Ulrika och Tomas. Då flexibilitet är vårt ledord kan någon på förskolan även dyka upp i skolan och hjälpa till där vid behov. Dessa, tillsammans med Sophie är de som arbetar deltid på skolan och även finns tillgängliga som vikarier vid behov. Att ha det kollegiet även som backup, vid t.ex. vab eller sjukdom i personalen har vi i veckan fått erfara, vilket vi känner en stor trygghet i – både för oss och eleverna.

Denna vecka fick alla elever som inte har hemspråksthai testa på nybörjarthai. Vi vill att ni pratar med era barn där hemma och meddela oss nu på måndag om era barn INTE ska gå på thai och istället fortsätta med sin ordinarie undervisning eller planering från hemskolan. Blir det för många kommer vi att dela upp eleverna i två grupper.

Nästa vecka kommer följande nya elever:

Tarzan och Nam King Wilma år 1, Agnes år 3 och Ia år 7. Välkomna!

Förskolan Pussel

Från och med denna vecka så är vi fyra pedagoger på förskolan, och det känns riktigt bra! Vi har tillverkat en ny lekdeg och barnen bestämde att den skulle vara lila. Dom jobbade länge med den och skapade olika figurer som sedan fick torka.

I tisdags skulle vi ha startat med ”röris” men på grund av sjukdom blev det inte av, så nästa tisdag provar vi igen. Det har som vanligt varit mycket sång, rim och ramsor som denna grupp är riktigt duktiga på och tycker om. I torsdags gick vi till en annan lekpark och det gillade barnen starkt! Allt nytt är roligt så det blev mycket grovmotorik och lek.

Barnen har fått måla på sina händer och sedan skapa en blomma av handformen. Alla hann inte göra så vi fortsätter med detta nästa vecka. Vi har lekt olika samarbetslekar och kommer fortsätta med det även framöver.

Vi jobbade med läsplattorna med 6-åringarna och vissa barn har gjort stora framsteg, både gällande matematik och bokstäver! Roligt att se barnens utveckling, då vi upplever att de digitala verktygens användning, verkligen påverkat deras utveckling framåt.

Susanne, Anneli, Åsa, Thomas, Jampa , Ulrika

Förskoleklass

I förskoleklass har nu ”räven Roccy” intagit sagoskogen. Bokstaven Rr, är en bokstav som inte är helt lätt att forma men eleverna har kämpat på bra! Flertalet klistermärks-stjärnor har delats ut under veckan.Vi har även letat efter former och geometriska figurer på skolgården och tränat stavelser och jämfört långa/korta ord. Klappa gärna ord med Era barn för att hitta antal stavelser och fråga varandra om ord. Vi har även använt de digitala verktygen med fokus på bokstavsträning. Appen “Minilobes” har 5 olika gratisappar på både svenska och engelska där ord, siffror, bokstäver och logiskt tänkande tränas. Även “Lolas mattetåg” och “Lolas alfabetståg” är lustfyllda och lärorika appar för de yngre barnen. Passar från 2-åringar med pekboken upp till årskurs 3 skulle jag vilja påstå med tanke på de engelska bitarna i Minilobes också.

Nästa vecka kommer något randigt att besöka sagoskogen… Spännande!

VB02-1

Vi skapar formen triangel av oss själva, samt hittar olika trianglar på skolgården.

Marie

1-2

I veckan började det 3 st elever och en slutade så vi är nu 10 st i gruppen. 2 st elever som kom, hade istiden/forntiden och stenåldern som uppgifter. Därför väntade vi i ”helårsgruppen” en vecka med att fortsätta på vår tidslinje men har nu dragit igång ordentligt! Vi har haft genomgång, läst och svarat på frågor kring ämnet – både gemensamt och i grupp. Veckans mål var att kunna berätta något kring stenåldern, vilket samtliga kunde i slutet av dagen idag!

Nästa vecka är tanken att vi ska bege oss utanför skolans grindar och göra upp en eld, grilla korv och pinnbröd som vi ska äta till lunch. Även äpplen kommer medtas då det var en frukt som fanns på den tiden.

Detta för att eleverna ska få uppleva kunskapen och ha något mer att befästa den på. Vi kommer även kolla på en faktafilm för att ta in det visuellt (med synen). Alla lär vi med olika sinnen och därför försöker man som pedagog att tillgodose dem.

Utöver stenåldern så har vi haft en del högläsning och pratat om de 5 lässtrategierna. Idag skulle eleverna, efter att jag läst ett kapitel, använda “cowboyen” och tillsammans sammanfatta det jag läste i kronologisk ordning (börja, händelse, slut). De har även gemensamt producerat fina teckningar, där de använde sig av “konstnären” och målade en bild kring vad jag läst. Som ni ser nedan så var det då vår käre Sune Andersson, som klädde ut sig till påskkärring.

VB02-2016-2

Här kan ni också se dagens resultat efter dagens lektion av träslöjd där de nu nästan är helt klara med sin smörkniv från idé till slutprodukt.

I matematiken har vi löst lite matematiska problem enligt “EPA”-metoden. Enskilt, Par och Alla. Intressant att de först får fundera själva, sedan bolla och utveckla det tillsammans med en kompis, för att till slut delge alla och se att det oftast finns olika sätt att lösa en uppgift på.

De digitala verktygen används kontinuerligt som komplement i undervisningen. Vissa arbetar med appar/spel i matematik och bokstavsträning, medan vissa får möjligheten ”Att Skriva sig till Läsning” (ASL), genom talsyntes – ett tangentbord som ljudar varje bokstav, ord och läser upp texten de producerat. På detta sätt hör eleven oftast att det inte låter rätt och ändrar då sin stavning genom att testa och höra sig fram. En bra app för detta heter “Skolstil 2” om ni vill använda Er av det hemma.

Marie

3-5

Denna vecka har tyvärr sett något annorlunda ut, då min och min frus äldsta dotter varit sjuk, så det har tyvärr blivit en del vård av barn för vår del. Men som tur är har vi väldigt bra ersättare som löst uppgiften på ett bra sätt.

Vi i 3-5 har under veckan fått lära känna flera nya elever i vår grupp och de har alla snabbt anpassat sig och kommit igång med sina skoluppgifter. Arbetsområden som nu figurerar i klassrumet är bla, forntiden, läsförståelse, de fyra räknesätten, vikingatiden, no-laborationer med mera.

Linus

6-9

Nya och gamla elever har snabbt lärt känna varandra och avslutade veckan med spontandans varvat med lite bollspel på skolgården. De elever som varit här förut har snabbt kommit in i arbetet med egna planeringar. För andra är det helt nytt att arbeta efter en egen planering. Vi hjälps åt att komma in i nya rutiner.

Eva

Idrott

Från och med denna vecka har vi nu idrott på stora idrottsplatsen vid båda tillfällena i veckan – detta då vi är så många elever att mer utrymme behövs. Aktiviteter som genomförts denna vecka har varit ”Doppboll” samt brännboll. Vi är även nu också alltid två stycken pedagoger med vid dessa lektioner då elevgruppen är så stor.

Linus

Fotboll

Onsdagens träning var välbesökt som vanligt. 14 energiska lirare som alla bidrog med glädje och skön stämning. Trots planens ibland bristfälliga kvalité, är det aldrig någon som gnäller, utan alla kämpar på efter bästa förmåga. Man ser även att flera av dem som tidigare ej spelat fotboll på regelbunden basis har utvecklas mycket.

Linus

Etiketter