Vecka 18, 2016

Denna vecka har de yngre barnen varit mycket i sin affär och de äldre kämpar med att bli klara med sina planeringar.

På morgonsamlingarna har vi huvudsakligen sjungit sommarsånger och då har även förskolan varit med.

Under veckan har vi haft olika djur på besök; grodor på toaletten och en fågel som byggt bo i en buske på skolgården. Vi har pratat om att det är viktigt att inte störa fågeln mer än nödvändigt. Ändå kan man ju fundera över varför fågeln valde just den platsen… Inte det lugnaste stället direkt!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Denna vecka slutade Alexander, Rocky, Elvis och Honey. Tack för den här tiden! Nu hoppas vi verkligen att ingen mer slutar i förtid…

Trevlig helg alla och varsågod, här kommer våra olika bidrag!

 

Förskolan

Denna vecka har bara sprungit iväg. Men vi har hunnit med mycket!

Veckan började med att vi hade Heini här som vikare för Jampa som var borta. Vi var med skolan på måndagen och övade sånger till avslutningen. Vi gjorde två experiment, ett på måndagen och ett på tisdagen. På måndagen pratade vi om ytspänningar och vad som händer när man förstör en ytspänning. Först kollade vi på det med hjälp av ett glas och hällde upp vatten så att man kunde se. Sedan kollade på det även med hjälp av kanel och diskmedel. Barnen tyckte det var jättekul så jag fick gå hem och leta reda på fler experiment till dagen efter. Då kollade vi på vad som hände med vattnet när man satte ett ljus i vatten och ställde ett glas över. Vi pratade om vad som hände och varför, men även varför ljuset slocknar efter ett tag. Ljuset behöver också luft!

På onsdagen var jag själv, men med så få elever så gick det bara fint. Vi kollade lite på 10-kompisarna på ett arbetsblad. Det var lite klurigt, men när vi gjorde det tillsammans så klarade vi det.

På torsdagen kom Jampa tillbaka. Vi gick inte till parken men istället så blev vi bjudna av 1-3 att komma och handla i deras fina affär som de hade gjort i ordning. Så det gjorde vi istället. Det tyckte barnen var kul. På eftermiddagen så lekte vi mycket ute. Vi lekte dunken som de har sett de äldre barnen göra och även varit med lite på innan. Även jag var med och sprang och letade.

På fredagen samlades vi med skolan igen för att öva på sångerna till avslutningen. Sedan fick de hela förmiddagen till fri lek. Vi var både inne och ute och en snabbis och handlade hos 1-3 igen. På eftermiddagen tittade vi på film tillsammans med några från 1-3. Vi sa även hejdå till Honey som gick sin sista dag med oss, för denna gång.

Nu är det inte många barn kvar på förskolan, men vi ska ha kul ändå!

Agnes

 

Åk 1-3

Att det inte är så många veckor kvar till sommarlovet känns konstigt. Tiden har gått väldigt fort. Men det gör väl det när man har roligt. Det känns att jag och eleverna lärt känna varandra. Det är en livlig diskussion ibland och knäpp tyst ibland i stor koncentration.

Vi har använt vår affär flera gånger. Det är inte det lättaste att först räkna ut hur mycket de handlat för och sedan se om det räcker med 100 kr? Om och i så fall hur mycket ska jag sedan få tillbaka. Oj det är mycket att hålla reda på. När sedan förskolan kom blev eleverna ännu mera nervösa till att börja med. Det gick fort över och sedan fungerade allt nästan. Vi måste nog öva flera gånger! De har också kommit på förbättringar, så som korg att ha allt i, scanner och att det är bra om man kan räkna tillsammans. Det går så mycket lättare att diskutera sig fram. Hoppas ni har sett lite bilder på facebook.

I veckan har vi funderat på vad ljus är och hur det uppträder. Ska man stå nära ljuskällan eller långt bort för att det ska bli skarpast skugga? När blir skuggan störst? Hur ser ögat ut inuti? Hur gör man med linser? Ja de har så kloka frågor och svar.

Nordisk mytologi har vi sett på film, både om Sigurd Drakdödaren och om hur Balder dog och Lokes svek. Spännande! Och de är duktiga på att återberätta. Men att skriva ner en återberättande text, det är svårare.

Att vi hade så många dansanta elever i klassen det visste vi nog inte. Oj vad det dansades vals, bugg, jenka och fågeldansen! Alla dansade och hade roligt inte minst fröken!

Johanna

 

6-9

Nu märks det att alla känner av att det är kort tid kvar och mycket att göra. Samtidigt kan det vara svårt att fokusera i värmen. Eleverna har arbetat med att skriva dikter, analysera musik, göra matteprov, prata engelska, läsa tyska, göra syra-bas experiment, skriva om försurning och bygga klart bron som påbörjades förra veckan.

Så här blev bron när den blev klar!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Eva

 

Idrott

På tisdagens idrottslektion spelade eleverna multiboll, dvs ett bollspel spelas med fel boll, t ex basket spelas med en tennisboll, innebandy spelas med en basketboll, fotboll spelas med en pingisboll osv. Just fotboll med en pingisboll visade sig vara nästan omöjligt…

På torsdagens lektion dansade vi igen. Vi började med att repetera vals, vilket gick bättre än förra gången! Vi gick också igenom grundstegen i bugg och övade både enskilt och parvis, utan musik och med musik. Många tyckte det var klurigt och vissa tyckte det var lite pinsamt, men alla var så duktiga! Vi avslutade lektionen med att dansa jenka och fågeldansen bara på kul!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Eva och Johanna