Vecka 13, 2016

Måndagen började med att vi pratade lite till om påsken, om hur vi har firat påsken på olika sätt. Därmed lämnar vi påsken bakom oss och går mot nästa firande som är Song kran. Redan nästa vecka kommer vi att tjuvstarta lite med firandet på fredag eftermiddag! Då behöver barnen ha med oömma kläder och ombyte!

Under veckan har vi pratat med eleverna om att vi ska prata svenska med varandra på skolan. Att prata ett språk som inte alla kan förstå gör att man exkluderar andra så att de känner sig utanför. Dessutom är det viktigt att vi lärare vet vad eleverna pratar om, så att det inte sägs taskiga saker om andra. Prata gärna om detta med era barn hemma.

Här kommer en bild från rastverksamheten. Eleverna spelar ett spel som går ut på att rita ett ansikte. Man slår en tärning och beroende på vilket nummer man får, får man rita ansiktsform, ögon, hår osv utifrån en given mall. Många roliga bilder blir det!

VB13-1

Denna vecka kom Clara tillbaka – och slutade, men kommer kanske att gå lite på förskolan ett tag till… Hängde ni med?

Nästa vecka kommer Kasper tillbaka efter att ha varit i Sverige några veckor.

Viktigt att alla föräldrar till förskolebarnen noterar att det är utvecklingssamtal på onsdag eftermiddag 6 april.

Förskolan

Denna vecka har jag varit helt frisk och börjat jobba ordentligt på förskolan.

Vi har börjat med alfabetet och barnen själva får göra bokstäverna tills hela alfabetet är gjort. Barnen tycker det är roligt och lägger mycket energi på att göra bokstäverna fina och tycker att det är kul att få välja själva vilken bokstav de ska måla. Vi har även läst böcker som har med alfabetet att göra för att träna extra, och kollat på “Fem myror är fler än fyra elefanter”. Barnen har så mycket energi så efter ett avsnitt behövde de springa av sig lite.

På tisdagen hade vi Röris på skolgården och dansstopp och röda lyktan som aktiviteter.

I torsdags gick vi till parken på förmiddagen. Det tyckte de var jättekul, men de blev väldigt trötta av värmen på slutet. De kämpade ändå på.

Under fredagen fortsatte vi även med att rita alfabetet och träna på att skriva hela. Det tyckte de var jättekul och flera av dem gjorde flera bokstäver. De tycker det är roligt att lära sig.

Tanken är att nästa vecka ska vi börja med lite rim och gåtor under samlingarna. Vi började lite smått med det denna vecka och det tyckte de var jätteskoj och kunde komma på flera ord till varje sak att rimma med.

På onsdag är det dags för avslutningssamtal. Alla tider kommer skickas hem med en lapp.

Agnes

Åk 1-3

Våren har varit ett genomgående tema för veckan och det kommer vi att fortsätta med lite nästa vecka. Vår blommor, stann- och flyttfåglar har vi ritat och skrivit om. I torsdags gjordes det serier i massor. Alla elever tyckte det var roligt. De kom ihåg sagans uppbyggnad (början, problem, lösning och avslutning) och förde över det på serien. Det gick lätt att skriva både i pratbubblor och till bilden.

Under veckan har vi även arbetat med basträning i matematik och svenska för att jag ska få se var de befinner sig kunskapsmässigt och vad de arbetat med i de olika ämnena.

Vi har en utmaning att se om vi kan läsa 1000 sidor tillsammans på en vecka. Vi hann läsa 440 sidor. Det tycker jag var ett bra resultat.

Eleverna är så duktiga på att läsa en kvart varje dag och komma ihåg att räkna sidorna för att kunna skriva upp dagen efter. Vi har haft en diskussion om hur en åk 1 kan ha läst flera sidor än en åk 3. (Det kan bero på att man har olika mycket text på sidorna). Det blev bra diskussioner om varför man ska läsa. Bra om ni där hemma kan stödja era barn i att lyssna och läsa med och för dem, hjälpa dem att hitta bra böcker/tidningar eller annat att läsa på. Kom och prata med mig om det är svårt att hitta. Vi får hjälpas åt.

Johanna

5-9

Denna vecka har helårseleverna haft utvecklingssamtal och satt upp mål för de sista två månaderna på terminen. Det är helt klart hårt jobb som gäller fram till avslutningen!

De uppgifter eleverna har arbetat med har handlat om efterkrigstiden, ANT (alkohol, narkotika, tobak), människokroppen (hud, skelett, muskler), engelsk grammatik samt nationella prov i matte. På fredagen hade några av eleverna träslöjd.

VB13-2

Eva

Idrott

På tisdagens lektion spelade vi badminton på idrottsplatsen. Förutom att vi tränade servar och slag avslutade vi med en liten badmintonstafett. Till nästa gång vi spelar badminton kommer vi att ha nya fina fjäderbollar, så då blir det nog lite extra fart!

På torsdagens lektion var vi på skolan och spelade innebandy. Det är många regler att förhålla sig till och samspel att öva på!

Eva och Johanna