Vecka 10, 2016

Allmänt

Ytterligare en skolvecka är till ända! Nya lärdomar på lektionerna och roliga aktiviteter på rasterna! Eleverna hoppar hopprep, leker ”flaskleken”, spelar kort, sparkar boll och mycket mer! Här ett exempel på hur barn i olika åldrar leker tillsammans på rasterna!

VB10-2016-1

De elever som slutat denna vecka är Filippa och Tindra. Tack för den här tiden!

Nästa vecka kommer en nygammal elev, Ann. Välkommen tillbaka!

Denna vecka har en projektor införskaffats, så att vi får möjlighet att titta på pedagogiska filmer tillsammans i ett lite större format.

Nästa vecka kommer utvecklingssamtalen med helårseleverna börja. Hur dessa läggs beror på berörd lärares situation. Först ut blir Maries elever i årskurs 1-3.

När Linus slutade och åkte hem slutade tyvärr också fotbollsträningarna. Det har dock visat sig att en engelsk kille som heter Liam (vän till föräldrar på skolan) och är bosatt i området är intresserad av att träna barn i fotboll. Han gör detta enbart för nöjes skull och det kommer därför precis som innan, vara helt gratis. Han vill gärna träffa dem som är intresserade av att träna nu på onsdag 16.15 på idrottsplatsen. Om det blir tillräckligt många och fungerar bra kan han tänka sig att fortsätta träningen. Observera att detta inte är i skolans regi utan vi hjälper bara till med att sprida informationen! Det betyder också att barn/ungdomar även utanför skolan är välkomna!

Förskolan Pussel

I veckan har vi på förskolan fortsatt pratat om bokstäver, siffror och dagar.

Barnen har fått ett arbetshäfte med bokstaven O som vi har jobbat med. Vi har tränat på att skriva stora och små O. Ringat in ord med O och skrivit en mening med O. Vi har under veckan också pysslat och gjort pärlarmband.

I onsdags på röris hade vi hinderbana, det tyckte barnen om. Vi gjorde hinderbanan tillsammans och sedan satte vi på ”smurfarna” i högtalarna och körde ”följa John” genom banan.

På utflykten i torsdags blev det besök till lekparken där vi gick balansgång, klättrade och gjorde andra roliga lekar. Vi var där hela förmiddagen. När vi kom tillbaka till förskolan serverades det hemgjorda hamburgare vilket var mycket uppskattat av barnen!

Trevlig helg! / Sophie & Jampa

Förskoleklass

I veckan så har nu även 5-åringarna fått komma in och arbeta med årskurs 1-3. De har arbetet med att fortsätta mönster, rita egna mönster och även lite addition. De har spelat bokstavsspel där de ska koppla de stora bokstäverna till de små vilket inte är så lätt då de flesta ser helt olika ut. Att forma bokstäverna på ”rätt” sätt är något som jag anser är viktigt från början. ”Det är svårt att lära gamla hundar sitta” diskuterade vi i 1-3, vad det betydde idag. Därför tipsar jag nu om appen ”Yum Yum” som på ett lekfullt sätt låter barnen träna på både att forma siffror och bokstäver på ”rätt” sätt samt att bokstavsljudet läses upp.

Marie

1-3

Veckan började med kartkunskap och orientering på skolgården där fokus låg i att passa kartan. Sedan har det fortsatt med väderstrecken och förståelse för hur en kompass fungerar.

VB10-2016-2

I samband orientering så kom vi in på skogen och natur. Vi kollade därför på en film om Allemansrätten som ett smakprov då detta är ett område vi kommer fortsätta med i vår. Treorna har genomfört en sammanfattning av läsförståelsedelen och skrivdelen (berättande text) av de Nationella proven, (prov från tidigare år) med mycket goda resultat. Järnåldern och vikingatiden har nu också lästs in och vi är framme i nutid på vår tidslinje. Vi kan konstatera att vi inte levt så länge i denna tidsepok jämfört med istiden och stenåldern då vi skalenligt hängt upp trådar längs med väggen i olika färger som visar de olika epokernas längd! Samtidigt som vi nu vet en hel del om vår historia kommer vi även börja reflektera lite kring hur vi vill ha det i framtiden (miljö, hållbar utveckling, etiska frågor etc).

Vi fortsätter med vårt arbete kring att bygga upp och skriva egna berättelser och sagor. Det är en konst att kunna sväva iväg och skriva detaljer kring sina meningar och på det sättet få en innehållsrik lite längre berättelse, men vi kämpar på och ni därhemma kan be barnen förklara mer detaljer kring era diskussioner vid matbordet och ställa motfrågor för att få dem att utveckla sin svar och tankar som en hjälp i detta arbete.

Jag vill ge en eloge till eleverna då de blivit väldigt duktiga på att sköta sina läxor, som är en repetition på det vi arbetar med i skolan. Eleven själv får ett större självförtroende i att han/hon lyckas och kan sina uppgifter och jag ser en stor utveckling hos många! – både i att ta ansvar för sitt eget lärande men även att de tror mer på sig själva!

Fredagen avslutades med lite bingo och även information om hur Sveriges “Bingolotto” fungerar. Namnen Bertil, Ivar, Niclas Gustav och Olof fick en helt ny betydelse där barnen logiskt via begynnelsebokstäver snabbare kunde hitta sina nummer på sin bricka i ledning av självaste Marie “Loket” Olsson! Läs under rubriken förskoleklass där jag tipsar om en app om hur man formar bokstäver och siffror på ”rätt” sätt. Ju tidigare man lär sig, ju lättare är det att bryta om man börjat forma dem ”fel”.

4-9

På måndagen fick 4-9 lära sig grunderna i orientering av en VM-medaljör på ett roligt och enkelt sätt. Då kunskap i orientering är ett av de två absolut viktigaste momenten i idrottsämnet (det andra är simkunnighet) tackar vi Lena alldeles speciellt för att vi fick ta del av dina kunskaper!

VB10-2016-3

Några av de områden som eleverna arbetat med denna vecka är människokroppen (sinnena och nervsystemet), Romarriket, Selma Lagerlöf, energianvändningen i världen. Spännande och viktiga ämnen! Dessutom arbetas det självklart också med språk och matte!

Denna fredag hade högstadieeleverna sin andra slöjdlektion och arbetet som påbörjades med planering och förarbete förra veckan börjar nu ta form av en kista.

VB10-2016-4

Eva

Idrott

Denna vecka hade Marie idrottspasset på tisdagen och Eva på torsdagen. På torsdagen hade eleverna en innebandyturnering.

VB10-2016-5

På torsdagens idrottslektion körde vi aerobics. För några var det allra första gången de prövade! Inte så lätt… Men det gick bättre och bättre! På tisdag övar vi vidare! Det är supernyttigt att öva på koordination. Det har man nytta av i så många andra sporter!

Marie och Eva