Vecka 1, 2016

Allmänt

Nu är skolan igång igen! Det är med stor energi barnen/eleverna har intagit skolan. Härligt! Från och med måndag erbjuds det skolskjuts för en mindre kostnad.

Mer information om tider, anmälning och priser hittar ni under rubriken elever/skolskjuts.

Vi hälsar följande elever som började i måndags välkomna

  • Maja och Tuva till förskolan.
  • Meja, Alice och Tilda till år 2, 4 och 7 samt
  • Nathanial och Jonathan till år 3 och 7.

Denna vecka började också Anneli arbeta på förskolan och kommer fortsätta till februari ut. Välkommen!

Från och med nästa vecka och tre veckor framåt uppnår vi maxantal av elever på skolan! Då kommer det att ske vissa förändringar för att det ska fungera så smidigt och bra som möjligt. Bland annat kommer år 1-9 att ha idrott på idrottsplatsen även på torsdagar och åker då iväg dit med songthaew, precis som på tisdagarna. Det kommer då också att vara minst två lärare med.

Vi har även tidigare ändrat lite på rasttiderna för att det ska bli lite mindre trängsel på skolgården under rasterna.

Kommande vecka har vi en hel del nya elever att hälsa välkomna

  • Nathaniel och Oliver till förskolan.
  • Justin år 1 och Casper år 2.
  • Alexander, Wincent, Nelson och Frida år 3. Alicia år 4 och Angela år 5.
  • Felicia och Klara år 6.
  • Ceasar och Branko år 7 samt Ylva år 9.

Vi hoppas att ni allihop ska trivas hos oss!

Vi påminner igen om att det är viktigt att anmäla både planerad frånvaro och ev. sjukdom, antingen på skolans telefon 062-8580853 eller via mail eva.e2@live.se. Det är viktigt för era barns säkerhet att vi vet var de befinner sig samt att det underlättar vår planering av verksamheten.

Förskolan Pussel

Första veckan efter jullovet har vi rensat bort lite julsaker på väggarna och skapat nya tavlor. Barnen tyckte det var roligt att ses igen så det har varit mycket lek och fantasi.

Vi har börjat med massage och kommer fortsätta med det ungefär två gånger i veckan.

Eftersom vi har fått en ny pedagog som heter Anneli som är väldigt intresserad av barnens skapande så kommer vi jobba mycket med det framöver.

Vi kommer lämna ut en veckoplanering så ni föräldrar kan se vad era barn gör på förskolan och en stående punkt kommer vara visningssamlingen på fredagarna.

Vi är så tacksamma att vi blev inbjudna på fest på Thaiskolan i dag när det var barnens dag. Det var musik, sång och dans. Vi blev bjudna på glass, Bubbeldricka, pannkakor, chips, strips och mycket mer. En mycket trevlig och god avslutning på veckan.

Vi hälsar som sagt Anneli välkommen till förskolan och hon kommer arbeta varje dag. Åsa som har jobbat ett tag ska vara en gång i veckan och vi kommer utöka bemanningen ytterligare med en pedagog som ska vara hos oss.

Susanne, Jampa, Åsa, Anneli

Förskoleklass + år 1

När barnen kom in i klassrummet räcktes alla händer upp och ville säga vilket nytt djur som tillkommit till sagoskogen. Det var en elefant och då har veckans arbete handlat om bokstaven Ee. Barnens fantasi flödade och skapade en saga där Elefanten Elin lekte med ekorren Elvis men den elake enhörningen Ellen puttade dem mot ett elementL Vi har också köpt in spelet ”Fem myror är fler än fyra elefanter som vi spelade idag efter vi skrivit och lyssnat klart om bokstaven Ee. Spelet är ett memoryliknande spel där man ska koppla ihop stora och små bokstäver, samt begynnelsebokstaven i olika djur. Precis som det arbete vi gör i sagoskogen.

VB01-1

Marie

1-2

Ny termin och nya krafter! Själv började jag vårterminen med lite ”vab” men tack vare välutbildad personal med bred kompetens tog Åsa som arbetar på förskolan gruppen under måndag och tisdag. Åsa är utbildad lärare för lägre åldrar och har haft gruppen tidigare, när hon gästspelade med lite textilslöjd. Därför fick eleverna göra färdigt sina kuddar och Ipadfodral som de påbörjade innan jul. Då det nästa vecka kommer 3 nya elever till gruppen har vi under veckan försökt ”göra klart” diverse arbeten som vi påbörjade innan jul. Helårseleverna/långtidseleverna har även haft träslöjd med Fredrik, där de påbörjade att konstruera en smörkniv. De var mycket energiska och koncentrerade och det ska bli intressant att höra hur de tänker kring form och funktion på sitt föremål de producerat. All denna teknik knyts även ihop med ett grupparbete kring uppfinningar de forskat om i veckan. De fick välja ut en sak som de fick några frågeställningar kring. ”Varför tror du att den uppfanns, vad används den till, hur har den förändrats med tiden”. De skrev ner sina tankar och sökte fakta kring vem som uppfann och när den uppfanns. Även en bild från hur den såg ut förr, jämfört med utvecklingen till hur den ser ut idag, sattes upp på deras lilla kollage.

VB01-2

Nya engelskaböcker för år 2 var ett populärt inslag och i svenska och matte har samtliga arbetat vidare i sina böcker och det har även producerats en väl dataskriven saga med tillhörande egenvalda bilder som lästs upp för gruppen.

Marie

3-5

Hej! Hoppas att ert jullov vart av bästa möjliga slag. Själv har jag och familjen vart iväg på resande fot under ledigheten, bla besökt Ankor Wat samt Sihanoukville i Kambodja. Då skolan nu startat märks det på eleverna att de haft en välbehövlig vila. Denna vecka har arbetet fortsatt i bra takt. Det har arbetats med forntiden (istiden), matematik, svenska, samt uppgifter som krävt att eleven agerat skådespelare (dockteater). Utöver detta har även de elever som stannar en längre tid haft slöjdundervisning där de börjat tillverka smörknivar. Under denna vecka har vi varit sju stycken i gruppen jämfört med nästa vecka när vi når vårt maxantal, som är tolv på en pedagog.

VB01-3

Här är det dockteater för fullt. En svensk kock var en av karaktärerna.

6-9

Nu är vi igång igen! För de flesta elever innebär denna vecka möjligheten till ett litet försprång eftersom många svenska skolor börjar först på måndag. Arbetsområden som det har arbetats med denna vecka är exempelvis ekologi, regnskogen, stormaktstiden i Sverige, dagböcker, algebra, geometri och mycket mer! Eleverna fick också en mattekluring innan de gick hem för helg. Alla lyckades lösa den! Kanske någon förälder som vill pröva? Det går med fördel att pyssla med denna syssla på stranden!

VB01-4

Eva

Idrott

Tisdagens idrott bestod av fortsatt träning inom ultimate frisbee. Eleverna fick fortsätta med att träna motoriska egenskaper för att kunna hantera frisbeen på ett bra sätt. Lektionen avslutades även med ett matchspel inom sporten.

Torsdagens idrott som är uppdelad bestod för de yngre eleverna av balansövningar samt moment som kräver samarbete. De äldre eleverna hade en teorilektion som omfatta begreppet puls samt olika lägen av puls, samt att de genomförde en praktisk laboration kring ämnet.

Linus

Fotboll

Då skolan nu åter startat har så också fotbollen startat. Tiden och platsen är den samma, dvs onsdagar 16:15-17:30 vid idrottsplatsen (där vi har idrott tisdagar). Onsdagens träning genomfördes med en mindre grupp än vanligt, då flera tyvärr hade förhinder. Men de som var där gjort en kanon insats. Innehållet var passningsteknik, skotträning samt spelmoment.

Linus