v.9 Prov och legilexitester- med hälsning från Malaysia!

Allmänt

För de familjer som är här så kan det se väldigt olika ut i upplägget för sin vistelse. Några är här på semester under 2 veckor och har då kanske barnen hos oss under 1 vecka så att de får sin medskickade planering genomförd och är helt “skolfria” under eftermiddagarna tillsammans med sina föräldrar. Full fokus på sol, bad och trevliga middagar där man har lite att prata om kring vad man varit med om under dagen. Föräldrarna har då för några timmar kunnat koppla av tillsammans eller på egen hand med en bok eller promenad på stranden, besökt gymmet och kollat sina sociala medier/mail eller bara tagit en liten siesta på sin altan kanske. För de som vistas här lite längre så brukar man känna att man vill bryta av sin vistelse med något annat, som kanske en weekend till Bangkok eller närliggande land. Det är många som väljer Kambodja, Vietnam, Malaysia eller Singapore som destination. Själv sitter jag just nu i Malaysia och skriver detta då vi åkte iväg på lite sportlov för att “bryta av” den thailändska vardagen. Det är härligt att kunna ge barnen denna möjlighet till att se och förstå olika kulturer och miljöer och visa dem att de kan bli vad som helst- vart som helst! Ok- nog med reseinformation och till information om veckan! 

Det har varit en aktivitetsfri vecka som helt följt schema. Enda skillnaden är att Linus och Linnéas grupp nu blivit till en gemensam grupp då elevantalet minskat (i samband med hemgång för avslutande sportlov). Resterande tid i mars kommer Linus och Linnéa dela på gruppansvaret och arbeta några dagar var per vecka. Det är också 2 nya VFU-studenter som varit hos oss nu under 1 vecka och har 3 kvar (i den äldre gruppen). 3 “vuxna” på max 12 barn- vilken förmån för eleverna!

Vi måste tyvärr säga hejdå till Jenny och Josefine som varit hos oss på VFU i 4 veckor i F-klass och förskolan. Tack för er tid hos oss och lycka till i framtiden! Vi hoppas få se er åter på ESS med mer ansvar och inte som studenter:)

Nästkommande vecka så är det simträning på fredag. För framöver kommer idrotten ligga på tisdagar och fredagar i och med att Linus inte arbetar torsdagar.

Vi kommer också att genomföra Legilexi på måndag för de elever som går “longstay” hos oss. Legilexi är en kartläggning i svenska som genomförs digitalt av eleverna via en ipad. Viktigt att alla elever som berörs (har fått info via mail) har med sig sin läsplatta och att den är laddad. Medtag gärna hörlurar också.

Vi har fått in några “sena” anmälningar som gjort att vi gladeligen behövt anställa ytterligare en förskolepedagog. Ida, som befinner sig i Thailand och gör en studie inför sin uppsats för specialpedagog, kommer därför att vara hos oss under v.10-12. Ida är både utbildad förskollärare och lärare och kommer ansvara för de yngre barnen. Detta betyder att Emma återigen kan arbeta med en förskoleklassgrupp och barnen som är året under, men även vara tillsammans med förskolan på utflykter och i den fria leken. Mer information om Ida kommer läggas ut på den låsta föräldrasidan.                                                              

Matsedel nästa vecka: M: Fried rice chicken, T: Tacokyckling med ris, O: Kycklingomelett med ris, T: Makaroner och köttbullar, F: Pad Thai

Marie, rektor/ förskolechef 

Förskolan

Vi på förskolan har fortsatt med vårt Bamse-tema och veckan startade med ett experiment. Det är Skalman av Bamses vänner som är intresserad av Naturvetenskap och Matematik. VFU studenten Josefin höll i experimentet Flyta och Sjunker och hon valde att dela upp barngruppen i två grupper för att kunna ge varje barn talutrymme för att ge sina hypoteser. På förskolan ger vi barnen de rätta matematiska och naturvetenskapliga begreppen i alla aktiviteter och även i vardagssituationer. Vi har även haft matematiska samlingar där Formmonstret har kommit fram. Barnen har fått höra namnet på en geometrisk form och sen fått mata monstret, ett lekfullt sätt att lära sig formerna på. 

I torsdags var det VFU studenterna Josefin och Jennys sista dag och de styrde upp en skattjakt. Även denna var kopplad till Bamse-temat. Barnen fick lösa olika uppdrag och de barn som kan läsa turades om att läsa uppdragen. Uppdragen var allt från samarbetsövningar, dans och klurig gåta.  Men allt lyckades barnen med och en avslutande skattkarta ledde oss till skatten! En låda med Oréos i. Det blev ett stort glädjetjut hos barnen, vilken lycka!

Emma, förskollärare och Josefin, VFU-student

Therese´s grupp

Hur mycket är siffran värd i ett tal? Vad står varje siffra i talet för? Denna vecka har vi pratat mycket om siffrornas värde och egenskaper, vi har delat upp tal i talsorter- ental, tiotal och hundratal. Dels har vi tittat på Livet i mattelandet, vi har laborerat på tavlan med höga tal samt spelat spel. Fråga gärna barnen hemma hur mycket sakerna är värda när ni till exempel handlar eller beställer på restaurang. 

På bilden i onsdags pratade vi om färgcirkel och vi plockade fram våra vattenfärger vilket var mycket uppskattat. Vi lärde oss om vilka de tre grundfärgerna är, vad man kan göra med dessa samt vilka färger det blir när man blandar dessa. Annat arbete som florerat i klassen denna vecka har varit att skriva faktatexter, skriva berättelser, lära sig om de fem världsreligionerna och rymden. 

Denna vecka har vi haft vår VFU-student Jenny inne hos oss. Jenny har jobbat lite extra med förskoleklasseleverna och skrivit ihop nedan vad de jobbat med under veckan:

I matematik har förskoleklassbarnen fått arbeta med värdet av ett tal. Ental, tiotal och hundratal. Vi har även arbetat vidare med tiokompisar, med hjälp av spelet skippo. Barnen har fått spela memory med skippokorten (1-9) och bildat tiokompisar med dem. I svenska har barnen fortsätt träna läsförståelse. Vi har även spelat ett ordspel där barnen fått läsa och para ihop ord till rätt bild. På eftermiddagarna har barnen fått delta i förskolans verksamhet tillsammans med förskolebarnen. Där har barnen fått leka, vara med om aktiviteter som dansstopp, charader och experiment. Jag tackar för denna tiden, då vår praktik nu är över. Tiden går snabbt när man har roligt!

Therese, lärare tidigare åldrar och Jenny , VFU-student.

Linnéas och Linus grupp

Vi har i sedan i måndags varit 3 “lärare” på gruppen då vi har förmånen att få ha 2 VFU-studenter hos oss som läser mot gymnasiet. Vi välkomnar Anna och Casandra till gruppen och hoppas ni kommer trivas hos oss.

I onsdags valde vi att göra en gemensam grupp av våra elever då elevantalet nu tillsammans i grupperna inte ligger på mer än maxantalet 12st elever. Vi kommer ha det så under de hela mars och arbeta olika dagar. Linus arbetar mån, tis och fre och Linnéa ons och tors.

Det har under veckan varit en väldig variation av arbetsuppgifter. Flera av eleverna repeterar uppgifter och tränar inför kommande nationella prov i matematik, svenska och engelska. Även läsförståelse är någonting flera av dem arbetar med men självklart med uppgifter anpassade efter respektive årskurs. Som grupp arbetar vi med att motivera och förklara varför det är viktigt att träna upp sin läsförståelse och identifikation av texter.  Idag fredag har några av de äldre eleverna skrivit prov, en i NO om salter och en i SO om stormaktstiden och det är även inbokat provtillfälle på måndag så att man kan förbereda sig under helgen. 

Linnéa och Linus, lärare senare åldrar

Idrott

F-9 Tisdag: Lektionen gick i fotbollens tecken. Vi tränade på bollkontroll och genomförde teknikbana, samt hade smålagsspel.

F-9 Torsdag: Vi hade en teoretisk lektion om bad och båtvett. Vi kollade på 2 filmer samt diskuterade om ämnet.

Linus, idrottslärare

Etiketter