v.9 – “Det känns stort det här, att få sätta sin hand här. Att få bli en del av denna väggen”
Allmänt
Då var vi redan inne i mars månad vilket också är den sista på ESS för denna säsong.
Från och med denna vecka har alla klasser samling tillsammans och vi passade då på att spinna vidare på förskolans vänskapstema. Under morgonsamlingen fick alla barn varsitt kompisuppdrag som de skulle utföra under dagen. Exempel på uppdrag de fick var att säga någonting snällt till någon eller sitta bredvid någon ny person. På eftermiddagen delgav vi varandra vilket uppdrag vi haft eller om vi har märkt att någon kompis gjort något speciellt. En morgon spelade samtliga “rundpingis” tillsammans efter önskemål från eleverna, vilket verkligen var en positiv start på dagen!
Under veckan har vi tagit farväl av 10 elever så från och med nästa vecka kommer alla skolelever vara i ett och samma klassrum. Det märks att vi har blivit färre elever men samtidigt som vissa relationer bryts, knyts också nya vänskapsband. Den åldersintegrerade gemenskapen gör sig återigen påmind och det syns tydligt under just rasterna när flera högstadieelever leker och interagerar med de yngre eleverna.
Det har varit flera elever som denna vecka fått sätta sitt handavtryck i “high-five rummet”. “Det känns stort det här, att få sätta sin hand här. Att få bli en del av denna väggen”, sa ett av barnen (och pekade på alla händer). Just så känner även jag och alla pedagoger av att få vara en del av denna verksamhet samtidigt som vi utbyter så mycket kunskap tillsammans.
Trots färre elever så kommer barndansen att fortsätta. Så om ni känner någon i området är de välkomna till skolan på Torsdagar 14:30
Ny matsedel nästa vecka:
Måndag: Grön Curry Kyckling, Tisdag: Panerad fisk, potatis och kall sås, Onsdag: Kycklingomelett med ris, Torsdag: Makaroner och köttbullar. Fredag: Pad tai.
Marie, rektor/ förskolechef
Förskolan
Denna vecka på förskolan startade vi upp ett mini projekt med “Tema kompis”, Vi har pratat om hur man vill att en kompis skall vara. Barnen tyckte att en bra kompis skall vara:
- Snäll
- Säga förlåt
- Hjälpa varandra
- Krama sin kompis
- Inte slåss
Vi har pratat om känslor och vad man skall göra om man t.ex. blir arg. Vi har kikat på filmklipp och diskuterat kring innehållet samt läst böcker om vänskap. Barnen har fått titta på filmklipp av sig själva och reflekterat över situationen och hur man kunde agerat annorlunda. Barnen har nästan varje morgon fått ett uppdragskort att göra under dagen. Det har exempelvis kunnat vara att “idag skall jag leka med någon jag inte brukar leka med” eller “idag skall jag hjälpa någon” Det har varit mycket reflektion den här veckan och det är så roligt att höra barnens tankar om hur man skall vara mot varandra!
På torsdagen gick vi på utflykt till “helikopter-lekplatsen”, där barnen lekte mycket rollekar i helikoptern och på lekplatsen bredvid. Vi fick också bevittna när thaiskolan hade någon form av “scoutdag” och där sjöngs det sånger och marscherades på led med flaggor mm och alla barnen vinkade och hejade ömsesidigt till varandra.
Vi har också haft många kompisar som slutat, så det har pärlats minnesarmband och kramats hejdå till alla! Idag är det även Annas sista dag och “jag vill tacka så mycket för den här fantastiska tiden på ESS tillsammans med alla fantastiska barn, pedagoger och föräldrar som jag lärt känna under min tid här. Jag hoppas att våra vägar möts igen” :)
Vår VFU-student och Zebran Zeb:
Återigen har Zebran Zeb kommit på besök. Vi läste sagan om Zeb en gång till för de barn som inte var där vid första besöket och sedan pratade vi lite kort kring allas lika värde. Zeb kom denna gång med uppdrag som passade in i vårt tema om hur man är en bra kompis. Han förklarade att uppdragen fick göras när man ville under dagen, antingen mot någon på förskolan eller någon av de andra kompisarna i skolklasserna. Och han berättade även att han ville höra om deras uppdrag innan dagens slut. Barnen fick varsitt kort där vi hjälptes åt att läsa och prata kring vad de betydde. Barnen tog positivt emot korten och gjorde sina uppdrag och det blev en lyckad start på vänskapstemat.
I veckan hade jag även Sagoyoga med barnen. Vi läste om ett djungeläventyr där de mötte djur och fick göra olika yoga-rörelser, bland annat lejon-andning, ödlan och stenen. Barnen tyckte att detta var mycket roligt och de var så duktiga.
Mina 4 VFU-veckor på ESS är nu över och det har varit en helt fantastisk tid. Jag har lärt känna så många underbara barn, trevlig personal och föräldrar. Det har varit ett spännande äventyr med många nya lärdomar som jag kommer bära med mig i mitt kommande yrke som förskollärare. Tack för denna tiden!
Anna (förskollärare) och Sandra (VFU-student)
Årskurs F-4
Eleverna har främst arbetat med sina egna planeringar. Nu är det flest “longstay”-elever kvar i klassen och en del börjar se slutet i sina läroböcker. Läroböckerna har också kombinerats med stenciler, filmer, praktisk matematik och digitala verktyg. Härligt att se så flitiga barn!
I slutet av en av veckans matematiklektioner introducerades kortspelet “Plump”. Några av barnen ville inte sluta spela utan fortsatte att spela på rasten. Härligt att kunna spela tillsammans med familjen och vänner.
Under februari har vi läst Astrid Lindgrens fantastiska bok om Ronja Rövardotter. En bok som har varit mycket uppskattad och spännande och som lett till många diskussioner om nya ord. Denna vecka fick en elev ur klassen en uppgift från sin hemskola att skriva ett författarporträtt på Astrid Lindgren. Det ska bli så kul att höra redovisningen under nästa vecka. Andra redovisningar som förhoppningsvis blir nästa vecka är de friskrivningar som flera elever startade med under förra veckan.
Emma och Therese, lärare tidigare åldrar
Årskurs 4 – 9
Det råder verkligen arbetsro i klassrummet och eleverna har stora möjligheter att få pedagogiskt stöd då de varit få elever och två vuxna i klassrummet. Förutom lugn i klassrummet så finns det många olika vrår och rum att få gå och sätta sig själv med en bok eller med en lärare för att få en genomgång eller extra stöd och hjälp.
Under veckan har eleverna främst arbetat med egna planeringar och det har varit allt från tyska glosor, franska revolutionen eller geometri. De elever som testar att göra nationella prov i olika ämnen har fortsatt att göra det.
Nästkommande vecka slås vi ihop med de yngre eleverna då elevantalet på skolan minskar.
Emma, samt Linnéa -VFU-student
Idrott
Tisdagens idrott handlade om cirkelträning med olika styrkeövningar. Den yngre gruppen fick göra ett styrkepass med fem olika övningar där hela kroppen fick jobba och likaså pulsen. I vissa övningar var det svårt att få rätt teknik men alla kämpade på bra.
Den äldre gruppen har fått “möta” samma tema men först genom teori i tisdags. De fick då planera för sitt eget cirkelträningspass med varierande övningar och med en uppvärmingsdel och nedvarvning/strechtning. De fick även beräkna tidsåtgång för varje del.
Under veckans andra pass (i torsdags) fick eleverna genomföra sitt egna planerade styrkepass. De elever som inte närvarat under teoridelen fick köra en av sina kompisars pass. En del av eleverna ångrade att de gjort så tuffa styrkepass när de insåg att det var de själva som skulle genomföra det. ;)
Den yngre gruppen fick under torsdagslektionen göra olika stafetter innehållande balansmoment. Barnen balanserade brickor med vatten, ärtpåsar på olika kroppsdelar och skedar i munnen med legokloss. Ett idrottspass som bjöd på laganda, problemlösning, koncentration och glädje.
// Emma
Etiketter
- AstridLindgren
- Ban Phe
- banphe
- barndansutomlands
- barnyga
- bokstavsarbete
- Eastern Swedish School
- EasternSwedishSchool
- ESS
- förskoleklass
- handavtryck
- highfive
- högläsning
- idrott
- kompistema
- lekparksutflykt
- lgr11
- plump
- Ronja Rövardotter
- rundpingis
- sagoyoga
- Svensk skola utomlands
- svenskskola
- svenskskolabanphe
- SvenskskolaThailand
- v.9
- vänskapstema
- VFU
- VFUiThailand
- VFUutomlands
- wan suk