v.9 Studiebesök på Thaiskola blandat med att bygga kulbanor och läsa om tussilagon

Allmänt

Medan flera elever börjat, gått hos oss ett antal veckor och även hunnit åka hem under denna vårtermin känner vissa som går länge att ”Nu är det bara 4 veckor kvar av säsongen”. Samtidigt så börjar det som vanligt nya elever på måndag (4st) som är precis i starten av sin vistelse. I veckan slog vi ihop grupperna till en F-2 och en 3-9 vilket flutit på bra. Jag tror det beror på att alla är redan välbekanta med varandra oavsett åldrar då vi är en så familjär och ”liten” enhet vi har.

I onsdags ”slutade” Anders med att ha en ansvarsgrupp (6-9) men han kommer att gästspela som vikarie under några dagar nästkommande 2veckor då en annan pedagog som varit hos oss länge ska ha lite semester.

I tisdags var det äntligen dags för åk F-9 att få besöka vår närliggande thaiskola och det var ett mycket intressant och minnesvärt besök för såväl elever och pedagoger där vi fick en inblick i hur det thailändska skolsystemet fungerar. Vi  visades runt i de olika klasserna och fick svar på en mängd med frågor som vi hade förberett, och flera utav våra elever antecknade febrilt under besöket. Det fanns givetvis en del likheter med svenska skolan men också många olikheter och förutsättningar (slitna träbänkar, att lärarna pratade i mikrofon på lektionerna och att barnen fick köpa glass och godis i matsalen t.ex.

Idag var det återigen en mängd tårar av avsked, då några elever skulle åka hemåt. Vänskapen mellan eleverna blir så stark då man umgås så mycket och nära under en intensiv period och jag är tacksam att det digitala kommer underlätta för dem att fortsätta ha kontakt och kunna träffas i Sverige igen- innan de förhoppningsvis träffas här på ESS igen under november-mars 23/24. Ni vet väl om att anmälningen är i full gång. SÅ gå in på vår hemsida och reservera/ preliminär- boka era platser redan idag, för att vara säkra på att få platser under just era önskade veckor (anmälan är ej bindande).

På tisdag är det återigen dags för simträning och även vår populära After School. Det blir en favorit i repris där vi ses på Bee Happy under eftermiddagen för att tillsammans leka, bada, umgås och avnjuta en solnedgång samtidigt som vi äter en god buffé. Denna gång blir det en quiz som aktivitet innan middagen för de som vill deltaga. Ett event för After School kommer läggas ut i föräldragruppen på Facebook som jag vill att ni besvarar om ni kommer eller ej.

Matsedel nästa vecka: Måndag: Khao Pad gai, Tisdag: Korv stroganoff och ris, Onsdag: Masaman, Torsdag: Tacokyckling med ris

Marie, rektor/ förskolechef 

Förskolan

Vi har jobbat extra mycket med mönster i matematiken. Dels har barnen hittat mönster på sina kläder, dels har vi gjort olika övningar och aktiviteter på ämnet. Att kunna förstå vad ”varannan” är, att kunna läsa av en serie av någonting och sedan se vad som kommer sen, att kunna härma efter olika symboler och lägga likadant. Allt detta har de äldsta barnen klarat galant. Vi har fortsatt att läsa boken om Vera och Victor som reser till Thailand varje morgon och det blir alltid fullt av diskussioner kring vad barnen själva har upplevt. Vi har pratat om flygplanet, om Bangkok, om man har bott på hotell eller ej, om hundarna, om det thailändska språket och om wai, en artighetsgest istället för att ta i hand. En av dagarna läste vi om andehusen som finns intill alla byggnader, även här på ESS skolan. Vi lärde oss att man ställer dit frukt och läsk för att hålla sig vän med andarna i de små husen. Barnen ville sedan titta närmare på våra egna två andehus på skolan och vi räknade då figurerna och djuren som fanns där inuti. En uppskattad aktivitet hos alla barnen var när vi fick vattenballonger från ett förskolebarn att leka med på utegården. Många ville hjälpa till att fylla dem och sedan försökte de hålla dem hela så länge det gick. Vi hade önskat oss en ny kulbana vilket köptes in och det var succé när den packades upp och byggdes ihop. Det är den bästa leksaken här i Thailand enligt mig och många av barnen. Ett hett tips att köpa hem! Högläsning, nya sånger och ramsor, har vi också hunnit med! 

/ Helena, förskollärare och Sanna, resurs

F-2

Då det är många som jobbar med året på ett eller annat sätt i sina planeringar nu har det blivit som ett gemensamt tema. Det innebär allt från att förstå innebörden av olika årstider till att rabbla månader och veckodagar. Någon har även i uppgift att kunna begreppen på engelska. Ibland kan några elever jobba i grupp med detta område och ibland tränar vi rabbla månaderna tillsammans. I övrigt jobbar eleverna med att planera och skriva sagor, jordens första tid, kroppen, klockan samt tiotal och ental mm. Maggan som kommer in till oss ibland har också genomfört några praktiska matteuppgifter med taluppfattning. Klassen delades upp i tre grupper och fick sedan tävla med varandra om att bilda olika tal upp till 20, så många som möjligt, av siffrorna 0 – 9. På passet som vi kallar musik och rörelse har klassen med Helena tränat takt och rytm. Vi jobbar alla med läsning på olika sätt varje morgon. Några tränar läsinlärning, andra jobbar med läsförståelse och några har börjat läsa längre kapitelböcker. Påminner om att ta med läsläxan på torsdagar…

/ Karin 

3-9

Arbetsron har varit fantastisk och mycket har blivit gjort. Allt från statistik, bråkräkning och enhetsomvandlingar i matte till recensioner, artiklar och att tolka dikter i svenska. Puberteten, elektricitet, radioaktivitet och vetenskapliga texter om uppfinningarna telefonen och kylskåpet och dess uppfinnare. Prov om Norden, Näringsämnenas kemi och Krafter & Rörelse i fysik har också genomförts. Veckan avslutades med att tävla i Stress där klassen delades upp i tre lag och de fick rubrikerna land, växt, stad, märke och djur. På tid skulle de sedan komma på ett av varje på en viss bokstav. Alla hade roligt och resultatet blev väldigt jämnt.

/Anders (sv/ eng), Maggan (ma/no), 

Praktiska ämnen (Idrott, bild, slöjd)

Tänk hur mycket man kan göra, och ändå få samma syfte, dvs att underhålla och träna kroppens styrka, uthållighet och rörlighet. På idrotten har den yngre gruppen haft aktiviteter som grundar i att öva olika typer av kast och att träna på att kunna kasta genom att använda en hel armrörelse. De yngre har även spelat doppboll.     Den äldre gruppen har haft lekar, stafetter och olika övningar två och två eller i grupp. Syftet har varit att kombinera lagaktiviteter med andra moment i liten eller större grupp för att träna samarbete.

Just nu har vi bara två elever med slöjduppgifter och de virkar en väska och syr ett förkläde.

På bilden var det dags att måla de örhängen som några av eleverna i 3-9 skapade förra veckan. Andra uppgifter som det också arbetats med var att bl.a att illustrera en låt eller måla en björkskog. Flera elever har jobbat med att teckna av, exempelvis bilar, bilder av Thailand eller skridskor och göra dem personliga. F-2 har skapat tussilago genom att klippa och klistra. De var noga med att följa instruktionerna, klippa fint och limma ihop sin bild. Tussilago blev det eftersom våren nalkas (i Sverige… för här är det fortfarande “högsommar”:).  

Linus (Idrott), Maggan (Slöjd), Karin (Bild)

Etiketter