v.8

Allmänt                                                                                                                             

Känslan av vemod kröp sakteliga på oss. Detta då inte mindre än 13 elever hade sina sista dagar denna veckan! Som om inte det vore nog, var det dags för Linus (pedagog i åk6-9) samt vår rektor Marie att lämna ESS för denna säsongen. Men, vi är ett gott gäng som kämpar vidare i kunskapens anda!

Vi brukar alltid lägga ut bilder i varje veckobrev men denna vecka får ni se något alldeles extra! Vår friluftsdag som vi hade i slutet av januari, sammanfattad på ca 4minuter i bilder, filmer och skön musik som ger Er en känsla av atmosfären hos oss! Se och Njut!

Veckorna framåt kommer innebära att vi formar om oss lite då elevantalet krymper. Till att börja med bildar vi en klass med Fkl-åk2 och en åk3-6 + 7-9. Med fokus på elevernas behov och flexibilitet mellan grupperna.

Veckans matsedel togs emot med idel leenden då de flesta rätter var önskade av eleverna själva. Mest spännande var torsdagens rätt som planerades och lagades av en av våra elever. Hemkunskapsläraren kommer nog att fälla en tår av glädje på hemskolan i Sverige! ;)

Nästa veckas matsedel är: massaman, panerad fisk med potatis och kall sås, kycklingomelett, korvstroganoff med ris och Lab gai (kyckling och ris med en speciell krydda).

Marie, rektor/ förskolechef och Mattias, platsansvarig från 23/2-17

 

Förskolan

Veckan har bara sprungit iväg känns det som.

Vi har fortsatt att prata vidare om alfabetet och tränat att skriva våra namn. Vilket alltid inte är det lättaste. Vi tränar på att skriva bokstäverna.

Vi har även prata om formerna, vad det finns för olika former allt från triangel och rektangel osv. Barnen fick ett papper med massa olika former sen fick det lite uppgifter av mig att tex. måla den största triangeln röd och den minsta cirkeln gul. Det var klurigt men väldigt kul.

I torsdags tog vi en utflykt till lekparken. Det blev helikopter-lekparken där vi lekte och hade skoj och övade på att gå balansgång på alla färgglada däck som finns där.

Vi avslutade veckan med att göra ballongspelet. Vi hjälptes åt att måla och klistra. Ett roligt och bra spel att lära sig färgerna på. Ett spel där även det minsta kan vara med.

Sophie, Förskollärare

F-1

Vecka 8 har för vår förstaklassare handlat om att göra klart olika uppgifter. Inom matematiken har det arbetats flitigt med hundrarutan där det verkligen gällde att hålla koll på vilket tal man var på. Inte helt enkelt men när kulramen hittades gick det som tåget. Nytt för veckan var att “konstnären” introducerades inom läsförståelsen. Konstnären skapar inre bilder och upplevelser av det som lästs vilket vi har arbetat med på olika sätt.

Förskoleklassen har denna vecka fått testa på charader. Alla fick försöka gestalta en viss händelse eller en sak för gruppen som sedan fick gissa. Att våga visa med stora rörelser och vara extra tydlig med vad man gör var lite pirrigt för de flesta men gruppen klarade av att gissa rätt på alt som visades, klapp på axeln till alla! Under torsdagen kände vi att ett avbrott från klassrummet behövdes så vi tog en sväng till lekplatsen vilket var uppskattat. Denna vecka har vi i F-1 fått säga hejdå till hela 4 stycken vilket naturligtvis känns tråkigt men jag hoppas att de gärna kommer tillbaka nästa år igen!

Glenn, förskollärare, lärare tidigare år.

2-5

Algoritmer (uppställningar), dessa grundpelare i vårt samhälle! Dags att som åk2:a börja närma sig dem, som åk3:a nöta dem och som 4:a befästa dem och utveckla metoden vidare. Bra jobbat allihopa! Uppe på detta dessutom Koordinatsystemets uppbyggnad med avslutande “Sänka skepp”-övning.

I svenskan har eleverna arbetat med att göra färdigt. Det fanns både ofärdiga lösblad och blanka sidor i svenska-boken att sätta tänderna i. Dessutom fick hela klassen lyssna till högläsning ur “Pojken och tigern” för att sedan svara på frågor och/eller illustrera till berättelsen.

Innehållet i engelska har denna vecka bestått av glosor, läsförståelse och olika texter. De yngre eleverna har fått skapa egna dialoger 2 och 2.

Bildlektionen hölls delvis av en elev i klassen. Hen visade hur man byggde upp en vacker diamant med hjälp av linjer, trianglar och diagonaler. Sedan lades partier av skuggor och, VOILA!! En vacker ädelsten växte fram! Kul!

Mattias, lärare tidigare och senare år

6-9

En liten tapper skara avslutade veckan då flera elever slutat efter hand denna vecka. Det blev avskedskramar, glada miner men också ett och annat glansigt öga då alla lärt känna varandra väl i denna elevgrupp!

Fokus under veckan har handlat mycket om att arbeta färdigt i olika områden. Allt från “Franska revolutionen” till “kolväten och dess bindningar”. Flera prov har genomförts och mailats till hemskolorna.

Linus och Mattias, lärare senare år

Idrott

Idrottslektionerna har bestått av samarbetslekar, Fia med knuff med tillhörande utmaningar samt ett pass på vår näridrottsplats. Där väntade en tuff uppvärmning med “Steps-övningar” innan favvo-reprisen “Flaggan” stod på menyn. -Ge oss mera vatten!, hojtade eleverna. Fler närvarande vattenflaskor nästa vecka, TACK!

Glenn och Mattias, idrottslärare

Etiketter