v.8 Vinter-OS i i soliga Thailand- same same but different!

Allmänt                                                                                        

2 nya grabbar började denna vecka- en i F-2 och en i 6-9. I 3-5 behöll gruppen sin sammansättning vilket innebär att det varit en ren tjejgrupp denna vecka. Samtliga trängde ihop sig vid ett och samma matbord för att vara tillsammans in i det sista, då några av dem tyvärr slutade idag. Men finns det hjärterum så:)

Igår så var det simträning i 2 grupper. Simningen är ett väldigt uppskattat inslag i vår verksamhet och då vi har den var tredje vecka så brukar man lyckas deltaga i minst 1 under sin vistelse.

Nu har det varit sportlov för vissa i Sverige beroende på var man bor och för en del är det nästa vecka som gäller. Därför har vi några ledigheter under v.9 men de kommer åter v.10 igen.

Vi har en del spännande idéer för v.10 och v.11 där vi funderar på hur vi ska använda den summa som luciafirandet på restaurang Carma inbringade. Vi vill använda den på bästa sätt så att hela verksamheten ska få nytta av det- och inte bara de elever som är här nu i slutet. Så om man deltog under Lucia i höstas, och är återkommande nästa läsår, så är vår förhoppning och idé att de ska gynna även dem. Mer information om dessa planer får ni i nästa veckobrev:)

Matsedeln för kommande vecka är:

Mån: Gai gatiam (kyckling med vitlök), Tis: Panerad fisk, potatis, kall sås, Ons: Pat bao Krapau (köttfärs och ris), Tors: Spagetti med korv, Fredag: Masaman

Marie, rektor/ förskolechef

 

Årskurs F – 2

Denna vecka har gruppen varit nästintill intakt från föregående vilket utnyttjades i lite mer temaarbete. Härligt med åldersintegrerad klass och att se eleverna hjälpas åt med olika uppgifter.

Vi har under veckan fortsatt med vårt arbete rörande trafik och denna vecka handlade det om mörker och reflexer. Efter att ha sett filmen och diskuterat ämnet var alla överens om hur viktigt det är att använda reflexer, något att tänka på för alla.

Inom matematiken har vi övat på taluppfattning genom att spela ett spel som heter ”samla till hundra” där det framförallt är förståelse för ental och tiotal som övas. Spelet går ut på att komma så nära hundra som möjligt. Spelet startar med att en tärning slås, kommer det upp exempelvis en femma ska eleverna placera in femman i en entalsruta eller i en tiotalsruta. När tärningen slagits fyra gånger räknas summan ut. Det gäller att komma så nära hundra som möjligt men man får inte hamna över. Med detta spel tränade eleverna även addition med uppställning.

Under bildlektionen fortsatte vi vårt arbete om rymden där vi tidigare under veckan arbetat med rymdraketer och vad alla ville ha med sig vid en rymdfärd. Denna lektion handlade om stjärnor och stjärnbilder. Eleverna fick rita av olika stjärnbilder samt egna stjärnor som sedan sattes upp på vår egengjorda rymdvägg. Väldigt snyggt om jag får säga det själv!

Trevlig helg alla!

Glenn, lärare tidigare åldrar

 

Årskurs 3-5

Väderobservationerna för årskurs 4:a-eleverna har fortsatt även under vecka. Det har varit fler moln att rapportera den här veckan och även ett par regnskurar. Ett par elever i årskurs 3 har arbetat tillsammans och gjort labbar/experiment i ämnet No. Här är det området luft som behandlats. Ett experiment vad bl.a. att tillverka en vindsnurra, placera den på en plats där det var mest vind (vald plats blev vid acn längst bak i klassrummet) och sedan se vad som hände med snurrorna när de fick vind/luft på sig.

Eleverna i årskurs 3 har, medan de i årskurs 4 haft idrott, även arbetat lite över ”gränserna” denna veckan och haft ett par samarbeten med grupp F-2, då vi besökt deras klassrum. Vi har tillsammans med dem sett filmer om solen och månen, vi har gjort tankekarta på tavlan om vad vi visste om solen och månen innan vi såg filmerna, och fyllde sedan på med ny kunskap efteråt. Detta blir som ett litet intro till området ”Rymden” som de startat upp. Man ser att eleverna tycker att det är roligt, nyttigt och framför allt lärorikt att jobba tillsammans i alla årskurser. Veckans höjdpunkt blev torsdagens simning!

Denna vecka är min sista i denna grupp, men jag kommer tillbaka på måndag för överlämningar av elever till de pedagoger som är kvar. Det är fler och fler som börjar åka hem mot kalla Sverige! Det har varit två härliga, roliga och lärorika två månader jag fått här på ESS. Jag vill tacka både barn, föräldrar och kollegor för en oförglömlig upplevelse!

Johanna, lärare tidigare åldrar

 

Årskurs 6 – 9

Sol inne och sol i sinne- Så väljer jag att inleda detta veckobrev! Inspirationen är hämtad direkt från elevernas arbetsprestationer. En vecka som präglats av berättelseskrivning, recensioner och att återberätta texter. Hur skriver man en argumenterande text? Hur skall man konstruera en text i reklamsyfte? Detta är bara några exempel på sådant som eleverna i gruppen arbetar kring! I matten har vi elever som arbetar med bland annat vinklar, area och volym. Vi har även haft lite mer fokus på muntliga dialoger på engelska. Här har eleverna fått träna sig i att kunna föra en dialog på engelska, och att försöka öka sin egen trygghet i att delta aktivt i en dialog.

Linus, lärare senare åldrar

 

Idrott yngre

Tisdagens idrottslektion fick lite vinterkänsla över sig. Eftersom det är vinter-OS just nu, valde vi att köra en variant av skidskytte. Bara lugn, det var inte så dramatiskt som det låter, gevären och skidorna fick vi lämna hemma och istället blev det en bana där eleverna fick använda benen. Första stationen (stående skytte) gick ut på att kasta ärtpåsar i en hink, vid miss blev det 2 varv runt sandlådan per missad ärtpåse. Andra stationen (liggande skytte) fick eleverna ligga på mage och rulla bollar mot uppställda burkar. Om man missade här blev det 5 hopp med hopprep för varje missad boll. Eleverna var indelade i tre lag och det blev verkligen en rafflande tävling.

Torsdagens lektion var simning där vi denna gång körde lite mer mängdträning. Efter ca 15 minuter fick alla prova på att dyka ner till botten av poolen vilket de flesta klarade av. Det märks att ett par veckor i solen ökar vattenvanan hos eleverna och att alla känner sig bekväma med att vara i vatten.

Bra kämpat alla!     

// Glenn

Idrott äldre

Under idrotten för de äldre hämtade vi inspiration från de yngre. Nämligen “springskytte”. Då det är vinter-OS kände vi att det var på sin plats att väva in det i vår undervisning. Konceptet är det samma gällande “stående” och “liggande” skytte, men skillnaden blir i att vi kastar prick istället. Vid ev miss är det sk “straffrunda” som skall utföras. Torsdagens lektion bestod av simträning. Vid alla våra simträningar är det fokus på just teknik och mängdträning men vi avslutar alltid med lite lekfulla inslag vilket är mycket uppskattat av eleverna:)

// Linus

Etiketter