v.8 Valen Valdemar, palindrom, volleyboll med twist…

 Allmänt

Att befinna sig i ett annat land under dessa tider, kan väcka mycket oro, med tanke på vad som händer i världen. Men samtidigt så behöver man även leva här och nu- och det är i Thailand som vi lever just nu- och barnen har en svensk skolgång/ förskolevistelse som fortsätter. 

I veckan har några av eleverna valt att ha sportlov, vilket gör att det varit lite färre barn. Det har heller inte varit någon schemabrytande aktivitet, men det är det däremot under kommande vecka. 

På tisdag så åker 1-9 och besöker en hembygdsgård/museum där vi får ta del av Thailändsk kultur med historiska lerkrukor/ keramik och på torsdag är det simträning för alla. Detta har gjort att vi under veckan arbetat inför muséebesöket i ämnet bild (läs mer nedan).

Vi delar in gruppen i lek/plask för de yngre och simträning för de äldre. Mer detaljerad information om varje grupps vecka som varit, kan ni läsa om nedan.

På fredag nästa vecka så har föräldrarna till barn på skolan, tagit initiativ till en båttur. Information om detta finns på den gemensamma Facebook-sidan för Föräldrar på ESS VT-22. Vi hoppas på en trevlig tur:)

Matsedel nästa vecka: M: Khao Pad Gai, T:Tacokyckling med ris, O:Kyckling med grön curry, T:Makaroner och köttbullar

Marie, rektor/ förskolechef 

Förskolan

Denna vecka har vi välkomnat en kompis. Vi har under veckan arbetat vidare med vårt projekt om vatten och havet med frågan om vi verkligen dricker samma vatten som dinosaurier? 🦖🦕 Frågan ledde in oss på vattnets kretslopp.”Förskolan ska ge varje barn förutsättningar att utveckla förståelse för samband i naturen och för naturens olika kretslopp samt för hur människor, natur och samhälle påverkar varandra” Vi har läst flera olika sagor om livet i havet och en av dem handlade om Valen Valdemar 🐳 Efter sagan önskade några barn göra en egen val som nu sitter uppe i skolan. Det blev ett gott samarbete mellan dem. Vi har även pratat om hur fiskar ser ut i Thailand och sedan fick barnen en halv fisk som de skulle fortsätta att rita på valfritt sätt. Barnen har också fått samtala om livet på stranden och vad som finns där, krabbor, snäckor, musselskal, sand men även mycket skräp som barnen såg efter det hade blåst in från havet. 

Språk- Förutom högläsning och boksamtal har vi denna vecka arbetat med rimord 

Matematik – Här har vi fortsatt med hur våra geometriska figurer kan bilda olika mönster och bårder vilket var bra att veta när vi sedan började arbeta med programmering. Vi har provat på Dansprogrammering, trä pärlor efter ett mönster, lekt att vi varit robotar 🤖 och byggt banor till vår blue-boot. Det var klurigt och lite svårt att förstå tyckte barnen men väldigt, väldigt roligt också. 

Sång- 10 små indianer och En kulen natt 

Önskar er en trevlig helg så ses vi på måndag igen 😀☀️

Tessan, Leg förskollärare

F-3

Den här veckan har vi tagit emot en ny elev i åk 2. Förskoleklassen har fortsatt med rim, och bokstäver. Vi lyssnar på ljud i ord. Skolbarnen har skrivit faktatexter, jobbat med bråk i matematiken. Mycket har också repeterat och färdigställts inför att thailandsvistelsen börjar lida mot sitt slut för några elever som varit här länge. Vi har också jobbat med meningar och undersökt var man sätter punkt. Då vi haft färre barn denna vecka (några är lediga för sportlov) har vi mer i detalj kunnat jobba med elevernas texter och var och ens behov. 

Karin, lärare tidigare åldrar

4-9

Det som är positivt med att vara lite färre elever är att vi haft stora möjligheter till att göra mer utöver det som eleverna har med sig och dessutom har jag kunnat hjälpa dem mer då de fått extra mycket tid med mig. 

Den här veckan inleddes med Palindromdagen, vilket vi uppmärksammade. I tisdags var det ju den 22/2-22 , en Palindrom om man skriver datumet som britterna gör 22-02-2022. Vi fick en intressant minilektion om vad Palindrom är och skrev några exempel några exempel på tavlan. 

Vi sparade på Grej of the week då vi väntar in en elev som varit ledig ett par dagar.  

På So-lektionerna håller några på med Europas länder och huvudstäder, så nu är det fler som tränar för att lära sig länder och huvudstäder i hela världen. Det är något man behöver repetera då och då för att hålla kvar kunskaperna och ett roligt sätt är att träna med seterra. Prova gärna hemma, det är kul att tävla mot sig själv. https://online.seterra.com/sv 

Fredagen ägnade vi en del till att prata om händelserna i Ukraina och titta på lite klipp från lilla aktuellt. Några elever har också avslutat veckan med prov i olika ämnen.

Åsa, lärare senare åldrar

Idrott

Den här veckan har idrotten sett lite annorlunda ut. Förskolan och förskoleklassen har haft röris och lekar med Tessan där vi bland annat introducerade en ny lek som heter Hur mycket är klockan herr Lejon? Eleverna från 1-8 har varit tillsammans och haft idrott. I tisdags hade vi konditionsträning, de äldre eleverna har önskemål att genomföra ett beep-test så vi tränar lite inför det. I torsdags hoppade vi Twist och spelade volleyboll. Vi tränade också de olika slagen i volleyboll, lite svårt för de yngre men det gick riktigt bra tillslut.

Bild

På museet som åk 1-8 ska besöka nästa vecka finns det sparat lerkrukor och keramik som är flera tusen år gamla och som hittats i detta område. Denna vecka fick då bildundervisningen gå i keramikens spår. Vi gick igenom olika tekniker som man kan använda för att göra krukor i lera. Ringla, kavla, dreja och tumma. Sedan fick var och en av eleverna göra ett lerkärl själva – först en skiss och sedan satte de igång med leran.. Utifrån funktion valdes form och utifrån form valdes teknik. 

 

Etiketter