v.8 Besöket från Svenska kyrkan och öppet hus blev mycket lyckat! OBS- Ny idrottsdag.

Allmänt

Besök av Svenska kyrkan i Bangkok var veckans uppstart. Barnen ställde frågor och hade haft lite förberedande undervisning inför besöket. Prästen visade upp sina prästkläder och svarade så gott han kunde, samt hade en sångsamling med förskolan. På eftermiddagen hade vi öppet hus på skolan där folk kom både för att kika på skolan, träffa prästen, fika, gå tipsrunda och leka med andra barn. I övrigt har veckan flutit på, och vi har även fått in några nya anmälningar tätt inpå som gjort att vi troligen kommer anställa ytterligare en en pedagog under mars månad- kul!

Då det slutar en del barn nu på fredag i samband med hemvändande familjer efter sportloven så kommer Linnéas och Linus grupp slås ihop från och med onsdag. Linus kommer arbeta mån, tis och fre framöver och Linnéa kommer arbeta ons och tors. Detta medför att idrotten kommer vara på tisdagar och fredagar från och med nu. 

Nästa vecka är det dock bara tisdag som gäller då det är teoretisk lektion på det andra idrottspasset.                                                                         

Matsedel nästa vecka: M: Gai gatiam, Tis: Potatis, nuggets, kall sås, O: Panaeng, T: Spagetti och köttbullar, F: Kyckling med grön curry

Marie, rektor/ förskolechef 

Förskolan

Veckan startade med ett nytt tema, Bamse och hans vänner. Temat grundades bland annat med hjälp av barnens inflytande och delaktighet. De olika bamsekaraktärerna representerar olika egenskaper och lägger grund för verksamhetens aktiviteter. Vi har arbetat med sagor, och gjort sagan levande med miniatyrer av bamse och hans vänner. Barnen har fått lyssna samt vara delaktiga i att berätta och flytta de olika figurerna. 

Lille skutt representerar rörelse och bamsegympan har varit en återkommande aktivitet under veckans gång, vilket barnen tycks uppskatta. 

Bamse är känd för att vara snäll, och vi har därför arbetat med värdegrund och hur man är en bra kompis- och tillverkat vår egna ”kompisluva” där vi antecknat barnens kommentarer om hur en bra kompis ska vara.

Emma, förskollärare, Jenny , VFU-student

 

Therese´s grupp

8848!

I veckan genomförde vi årets första GOTD -Grej of the day. Många av eleverna brukade ha detta även hemma i Sverige så det var ett uppskattat inslag. Ledtråden var 8848, vilket inte var helt lätt, men när eleverna väl listat ut ämnet så kom det många förslag på vad 8848 stod för. Sedan höll jag en kort mikrolektion och visade bilder. Eleverna var mycket nyfikna och intresserade och det blev en bra gemensam diskussion. Efter detta fick alla elever skriva en text om ämnet och alla skrev efter sin förmåga. Hoppas era barn har berätta lite om detta hemma och att ni kanske också fått veta något ni inte visste sedan tidigare. 

Även denna vecka har vi fått höra flera redovisningar, vilket är så trevligt och nyttigt, och eleverna har jobbat vidare med sina planeringar från hemskolan. I måndags välkomnade vi våra förskoleklasselever in i klassrummet och vår student Josefin. De har varit med oss framförallt på matematik och svenska. Det är härligt att se hur ivriga de är på att få vara med och arbeta i klassen. 

Josefin VFU-student:

Jag har fått äran att vara hos Therese’s grupp denna vecka tillsammans med tre barn från förskoleklass. De har jobbat på med matte och svenska som de andra eleverna, men vid vissa tillfällen har vi gått iväg och arbetat med annat. 

Vi har bland annat övat på geometriska former ute på gården, med hjälp av gatukritor. 

Vi har även tränat på tiokompisarna, tjugokompisarna subtraktion, addition och thailändska med hjälp av leken skolboll. Då jag som ledare ska ställa ”frågor” och den jag kastar bollen till ska svara. 

Yatzi har även varit en av våra aktiviteter, väldigt uppskattat av barnen. De själva fick öva på att skriva samt att räkna. Tack för min vecka här hos F-3, väldigt lärorikt och kul!

Therese, lärare tidigare åldrar, Josefin, VFU-student.

Linnéas grupp

Vi har försökt ta vara på de sista dagarna tillsammans då det är en del i gruppen som tyvärr lämnar oss för att vända hem till Sverige igen. Vi har fortsatt repetera klockan i digitalt format i form av stenciler och spel som eleverna spelat tillsammans. 

Även några av de yngre eleverna har fått spela spel men då med lästräning i fokus. De har spelat läs-domino och läs-memory vilket är ett roligt sätt att träna sin läsning på. Vi har också haft skrivträning, de flesta eleverna har i uppgift från hemskolan att skriva om sina upplevelser under sin resa. Be gärna era barn att visa och läsa upp vad de skrivit, flera av dem illustrerar även sina texter på ett trevligt sätt. Kul att spara som minne av tiden här också. 

Linnéa, lärare senare åldrar

Linus grupp

Motivation slår oftast klass heter det inom sportvärlden, och detta kanske även är en metafor som man kan använda inom skolans värld också? Det jag hävdar är att om man tar en elev som ständigt är och försöker att motivera sig själv så mycket som möjligt så kommer hen att ständigt fortsätta att utvecklas. Motivation är något som jag ofta ser hos flertalet av eleverna jag stöter på här i Thailand, vilket är något som gör det väldigt inspirerande att arbeta. Under veckan har vi som alltid en mängd olika uppgifter och ämnen i omlopp, och smakprov från denna vecka är bland annat, regelbundna- och oregelbundna verb, tal i bråkform, stormaktstiden, vikingatiden, geometriska figurer och referatskrivning.

Linus, lärare senare åldrar

Idrott

Fk-3 Tisdag: Under denna lektion låg fokus på innebandy, vi inledde med en regelgenomgång kring sporten, vi pratade även om vilket ansvar man har för klubban man spelar med. Efter detta var det dags för att pröva att dribbla samt att även spela smålagsspel. 

4-9 Tisdag: Under denna lektion låg fokus på innebandy, vi inledde med en regelgenomgång kring sporten, vi pratade även om vilket ansvar man har för klubban man spelar med. Efter detta var det dags för att pröva att dribbla samt att även spela smålagsspel.

Fk-3 Torsdag: Torsdagens lektion innehöll olika lekande aktiviteter. Jag som pedagog anser att det är väldigt viktigt att man i tidig ålder får in fysisk aktivitet i så stor utsträckning som möjligt. I gruppen finns det en spridning från elever i förskoleklass upp till årskurs 3. Det är väldigt intressant att se hur olika individer agerar med yngre och äldre barn. Hur man hjälper varandra samtidigt som man visar hänsyn mot varandra.

4-9 Torsdag: Veckans andra lektion gick även den i bollens tecken, det var nämligen bordtennis som var aktiviteten. Eleverna fick dels en regelgenomgång samt att de fick träna olika slag och även spela “rundpingis”. 

Linus, idrottslärare

Etiketter