v.7- Vänliga veckan med Polyglutt, geometri, siluetter och Capture the flag!

Allmänt

Då det var alla hjärtans dag i måndags så har vi på ESS haft “Vänliga veckan”. Vänliga veckan har uppmärksammats genom att eleverna fick hemliga snällhetsuppdrag i måndags. Det var bland annat att hjälpa någon plocka undan, fråga någon hur den mår, eller fråga om “hen” vill vara med och leka. Eleverna tog sig an sina uppdrag mycket ansvarsfullt och spred glädje till varandra!

Eleverna har även utforskat vad komplimanger kan vara och tränat på att uppmärksamma goda egenskaper hos sina skolkompisar. I slutet av veckan fick varje ett elev en sammanställning av komplimangerna nedskrivet på ett hjärta <3

Varje dag har vi även haft dagens lek, som handlat om samarbete. Ena dagen gällde det exempelvis att hålla en ballong i luften utan att släppa varandras händer. En annan dag gällde det att alla skulle få plats i rockringar, som blev färre och färre efterhand. Det var uppdrag som eleverna kämpade på med glädje att klara- vilket de också gjorde:)        

Tanken var att vi under nästa vecka skulle haft en friluftsdag, men den blir flyttad till nästa tisdag, (⅓), då vi har planerat för att upptäcka en ny kulturell plats i området. Mer information om detta kommer. Tidigare har vi varit i en nationalpark och haft faddergrupper med samarbetsövningar, men då vi fokuserat väldigt mycket på det under denna vecka, så ska vi se om vi kan tänka om och göra något “nytt” på just friluftsdagen. Så inga schemabrytande aktiviteter under v.8 alltså. Däremot blir det då både friluftsdag och simträning under v.9!                                                              

Matsedel nästa vecka: M: Padtai Gai, T: Khao Pad Gai, O: Panaeng, T: Hamburgare med bröd/mos

Marie, rektor/ förskolechef 

Förskolan

Nu har jag gjort min första vecka här på skolan och det har varit väldigt roligt att lära känna era barn 😀 Lite testande av gränser av mig har det varit men det hör till när man är ny. Allt har dock gått väldigt bra och vi fortsätter med projektet Hav, som Ida har startat. Vi kommer utveckla det med lite mer fördjupning framöver på vattnets kretslopp, livet på stranden och människans påverkan på miljön i havet. Denna vecka har vi bland annat pratat om vilka olika slags båtar det finns och barnen kom på 22 st! Vi har även ritat båtar ⛵️ och fiskar 🐟 Dessa ska vi använda på olika sätt under kommande veckor. Under veckan har vi arbetat med geometri och övat på de fyra grundformerna kvadrat, rektangel, triangel och cirkel. Av dem har vi gjort en valfri ”geometrigubbe”. Från Sverige har jag “tagit med mig” ”PolyGlutt” som några av er kanske känner igen från era hemförskolor/skolor. Det är en barnboksapp vi använder till högläsning och boksamtal. Under veckan har vi lyssnat på Mulle Meck bygger en båt med många nya begrepp såsom skrov, roder, akter mm. Vi har också uppmärksammat Alla hjärtans dag och haft ”vänliga veckan” med olika samarbetslekar på rasterna. Att få turas om att blåsa såpbubblor har varit poppis då jag hade med det från Sverige. Önskar er en trevlig helg och nästa vecka välkomnar vi ytterligare ett barn till vår grupp. 

Tessan, Leg förskollärare

F-3

Vänliga veckan har pågått och barnen har fått skriva komplimanger om varandra. Den här veckan har 5-6 åringarna haft ett projekt om att mäta. Vi har jobbat kring begreppet längre och högre istället för att säga större och sedan har vi mätt och jämfört olika saker. Vi började mäta klassrummet och möbler med pennor och fötter men märkte att de måttenheterna inte var så bra eftersom de var olika stora. Vi pratade om och tittade på några andra “mätare” som barnen sa. Linjal, tumstock och måttband var bättre att mäta med eftersom deras centimetrar var lika stora. Slutligen mätte vi oss själva och jämförde längder. Varje barns längd blev sedan symboliserad av en solros. 

På engelskan denna vecka har det handlat om kläder, djur och saker. Åk 1 har kämpat på med sin berättelse om ugglor och i det arbetet upptäckt hur man sätter punkt. Det har även jobbats med svenska och matte kopplat till alla hjärtans dag. Åk 3 har tittat lite på vilka tekniska saker det finns i köket samt också jobbat med geometri och måttenheter i matten. Den valfria faktatexten som skulle skrivas handlade om blåvalen. Visste ni att blåvalens hjärta är lika stor som en bil, och tungan som en elefant?   

Karin, lärare tidigare åldrar

4-9

Den här veckan har vi fått förstärkning i klassen med en ny elev! Tänk om alla elever blev så väl omhändertagna och välkomnade av sina klasskompisar som när det kommer nya elever till oss. Den här veckan har dessutom gått i vänlighetens tecken då vi har haft vänskapsvecka. Veckan inleddes med Alla hjärtans dag och en introduktion till dagens lek, varje dag sen har vi haft samarbetslekar på lunchrasten, hela skolgänget. GOTW handlade ju såklart om Valentines day och helgonet Sankt Valentin. 

På svenskan har vi pratat mycket om adjektiv och adverb i form av egenskaper. Både positiva och negativa. Dem använde vi sen, de positiva, att skriva alla hjärtans dag kort till varandra, något de fick med sig hem idag.

Åsa, lärare senare åldrar

Idrott

Temat vänskap och samarbete har speglat veckans idrottslektioner. I tisdags blev det samarbetslekar hela passet, både för de äldre och de yngre. Vitsen med samarbetslekar är ju att det inte ska bli någon tävling utan man hjälps åt för att klara uppgifterna, det kan vara svårt för en del, men väldigt bra träning.

I torsdags passade vi på att ha lite bollspel med de äldre då vi fått förstärkning och jämnt antal lag. Idag testade vi också “Catch the flag” på 6 personer, en utmaning, för de som vet hur den går till. Vi fick hitta på lite egna regler och det gick ändå rätt hyfsat!

Bild

De äldre eleverna fick följa engelska instruktioner om hur man steg för steg tecknar en alla hjärtans-dag -hund. Därefter fick de göra valfri bakgrund bara det fanns djup i den. Sedan har eleverna på olika sätt använt sig av skuggor och detaljer.

En av de yngre eleverna hade i uppgift att göra en siluettbild. Egentligen av en stad. Men vi gjorde silhuetten av två barn som i solnedgången står vid palmerna i Thailand och håller ihop sina armar så de formar ett hjärta. Vi testade på tekniken av att använda oljekrita och vattenfärg tillsammans. Med hjälp av att blanda färgerna vått i vått fick vi till vackra solnedgångar. 

Etiketter