v.7 Sportlov med skidor för Sverige – Skola med sol och simträning för oss!

Allmänt                                                                                        

Återigen får jag börja med att välkomna en hel del nya elever som börjat under olika dagar i veckan. Det blir lite rotation och nya bekantskaper men eleverna är fantastiska på att släppa in och lära känna nya kompisar vecka för vecka. Samtidigt tycker några självklart det är jobbigt att behöva ta avsked då det nu även börjar bli hemgång för vissa. Samtidigt har det även börjat komma in anmälningar för nästkommande läsår vilket tyder på att vår verksamhet är uppskattad. Både av elever som gått här i år men också från helt nya som bestämt sig för att testa på att kombinera semester och skola.

Igår var det simträning i en närliggande pool, vilket vi gör var tredje vecka under hela läsåret. Läs mer om detta under “idrott”. Det var även Alla hjärtans dag, vilket vi inte uppmärksammar något avsevärt förutom kanske något extra pyssel på förskolan. Vi hoppas ni hade en bra dag och gav varandra en extra kram!

Nästa vecka så rör det på sig en hel del med både elever och pedagoger då sportlovet för vissa är över och Sverige kallar… Detta innebär en liten annorlunda vecka i grupperna men för de elever och föräldrar som det berör så har vi meddelat detta. Elisabeth gör sin sista dag idag, men kommer ändå gå in och arbeta under onsdag och torsdag för att stärka upp. Linus arbetar måndag och tisdag innan hans plan lyfter senare på kvällen. Därför kommer vi schemalägga båda idrottspassen under dessa 2 dagar. Så alltså idrott på måndag och tisdag nästa vecka och inte torsdag, som det brukar vara. Framöver kommer Emma ansvara och hålla i idrottslektionerna.

På onsdag kommer vi åka på utflykt till akvariet för de elever som inte varit där ännu i skolans regi. Vi kommer höra av oss till er föräldrar och höra om ni önskar att de åker med eller om ni hellre ser att de är kvar på skolan och arbetar med sina planeringar från hemskolan istället.

Hela förskolan kommer dock åka (även om de alltså gick hos oss i höstas och var med på akvariebesöket då). Det är ok att barnen har med sig kamera/ mobil denna dag för egen dokumentation, så länge inte bilderna publiceras på sociala medier, om andra elever ev. skulle medverka på bilderna. Då behöver ni/de ha den elevens vårdnadshavares godkännande först.

Jag måste tyvärr även avsluta detta veckobrev med att skriva att det är mitt sista som skrivs från Thailand- för detta läsåret! Jag och min familj behöver nämligen bege oss hemåt, då vi ska ha utökning i familjen och försäkringarna täcker inte en flygresa mycket senare än den vecka vi kommit till nu. Men jag kommer rodda runt verksamheten på distans med 2 platsansvariga (Emma och Therese) som sköter den fysiska handpåläggningen, på det som behövs. Det är alltså fortfarande till mig ni vänder Er om ni har organisatoriska frågor eller funderingar. Skriv till 1516ess@gmail.com om det inte är akuta frågor, så vidarebefordrar jag era frågor. Vid frånvaro meddelar ni antingen Therese eller Emma över messenger eller ringer till skoltelefonen: 099- 478 76 22.

Jag hoppas ni som är kvar i Thailand får en fortsatt trevlig vistelse och att vi ses nästa år igen! Ni har väl inte missat att anmälningsboken är öppen och att det är viktigt med tidiga anmälningar om ni önskar/ planerar för att gå under högsäsongen. Om ni inte är helt säkra kan ni annars skicka ett mail till samma mailadress som ovan så jag vet er preliminära planering för 19/20, även om den inte är helt spikad än.

Menyn för nästa vecka är följande: M-Gai gatiam (kyckling med vitlök), T- Stekt fisk, potatismos, ketchup, O- Pat bao Krapau (köttfärs och ris), T- Makaroner med korv, F- Masaman

Marie, rektor/ förskolechef

 

Förskolan

Ytterligare en vecka har passerat på förskolan och här har det varit fullt ös och vi har hunnit med massor av roliga saker. Vi har haft Henrik hos oss då Emma haft semester och barnen har tagit väl hand om honom och vice versa. I början på veckan hade vi “form-skattjakt” där barnen gruppvis fick hämta olika former på tid. Vi har haft  mini-röris tillsammans i helgrupp och det är så kul att se hur barnen har utvecklat sin koordination och balans under dessa veckor som vi använt oss utav mini-röris.

Under veckan har vi också fortsatt i vår dinosauriebok där vi får följa de olika dinosaurie-grupperingarna vi har läst om, bla ”tjockskallegänget” och ”pansargänget”. De barn som ville, fick även programmera med blueboten och gå på dinosauriejakt!

Vi har haft experiment och skapande tillsammans en ”lavalampa”. Vi använde oss utav vatten, matolja, färgämne och en brustablett. Vi fick testa olika metoder och mått av ingridienser för att få den att fungera.

Under torsdagen blev det lite Alla Hjärtans dag- pyssel för de barn som ville och vi festade till det lite och erbjöd barnen även ansiktsmålning.

Förutom alla planerade aktiviteter så ser vi pedagoger massor med fantastiska egna initiativ från barnen i form av rollek, bygg och konstruktioner och olika skapande alster i teckningar, pärlplattor, halsband mm.  

Vår VFU-student har ordet:)

Denna vecka påbörjade jag ett mini-tema med Zebran Zeb. Jag läste en liten historia om en Zebra i savannen som fick besök av en apa varje dag som inte var så snäll mot Zeb. Historien slutade med att Zeb var glad över att han var den han är.

Efter historien pratade vi om allas lika värden, att alla ser olika ut men är lika bra- oavsett. Jag berättade också att Zeb skulle komma och hälsa på barnen nästa vecka och att han då behöver hjälp från barnen. Spännande tyckte dem!

Jag har arbetat utifrån följande mål i läroplanen:

“Förskolan ska ge varje barn förutsättningar att utveckla respekt och förståelse för alla människors lika värde.” / Sandra, VFU-student från Malmö högskola

Anna (förskollärare), Henrik (fritidspedagog) och Sandra (VFU-student)

 

Årskurs F-4

Vi började veckan med att välkomna våra elever från förskoleklass tillbaka in till oss i F-4. De har arbetat tillsammans med Emma i en ren F-klass under tre veckor men nu var det dags att komma tillbaka till oss.

Veckan har präglats av att många elever jobbat på för att bli klara med sin planering från hemskolan. I klassrummet har det b.la jobbats med bokstavsinlärning, astronomi, hur dag och natt uppstår, multiplikationstabellen, fritt skrivande, forntiden och samhällskunskap.

Hur jobbar eleverna när alla gör så olika saker kanske någon undrar? Det finns flera olika möjligheter och alternativ, t.ex att eleven jobbar traditionellt med penna, bok och papper, kanske tittar eleven på ett filmklipp via SLI-play/ NE för att sedan skriva ner fakta i datorn eller i sitt arbetshäfte eller så jobbar någon elev med sin lärobok online. Några elever som kanske har samma kunskapsområde men lite olika material med sig kan spela ett spel tillsammans, antingen digitalt eller analogt. I veckan jobbade några tjejer med läsinlärning genom att spela en variant av memory. Så härligt att höra dem ljuda meningarna tillsammans för att sedan lösa spelet.

Therese, lärare tidigare åldrar

 

Årskurs 2-5

Ännu en vecka har susat förbi med lugn, harmoni och ett intensivt arbete på lektionerna. Det har arbetats med Vikingatiden, Forntiden och människokroppen och någon skriver ett brev till sin nya brevvän i USA. Någon arbetar med sammansatta ord och särskrivningar medan någon annan jobbar med substantiv eller verb och det skrivs berättelser och faktatexter. Några barn har ökat arbetstakten lite extra för att bli klara med sina planeringar i tid för hemfärd.  Ett av barnen bjöd in andra barn för att dela med sig av sina kunskaper om Stenåldern och Vikingatiden. Det blev en uppskattad lektion där det skrevs, visades bilder och berättades. För att veta säkert att den som lyssnar har lärt sig det man tänkt sig så avslutades lektionen med en liten kunskapskoll.

Alla barn har deltagit i simundervisning och många har satt sitt handavtryck på väggen i High five-rummet. Sex barn deltog även i barndansen igår efter skolan. Det känns som om denna vecka, varit lite som en stor påse ”Gott och Blandat”.

Nu är det dags även för mig att snart bege mig hemåt och 2 grupper kommer slås ihop under nästkommande vecka. Vissa går över till “Therese grupp” och några till “Linus” men jag kommer finnas på plats under onsdag och torsdag och knyta ihop säcken för de elever som haft mig under en längre period.

Po kaa mai! (Vi ses igen)

Elisabeth, lärare tidigare åldrar

 

Årskurs 4 – 9

Under veckan som varit har vi gjort en kraftansträngning inom matematikens värld. Vi har fokuserat mycket på att träna/genomföra tidigare nationella prov, för både år 6 och år 9. Jag har även hunnit titta över delar av resultatet som våra elever presterat, och det är med glädje jag ser att det ser oerhört lovande ut för dessa elever inför kommande nationella prov som sker under vårens skolgång i Sverige. Inte bara det att svaren ofta är rätt, utan man kan verkligen följa deras uträkningar steg för steg vilket är mycket bra. En av eleverna har under veckan även genomfört ett reportage. Eleven har haft i uppgift att ta fram relevanta frågor till ett specifikt ämne, för att sedan utveckla dessa frågor och bearbeta dem för att de skall passa som lämpliga intervjufrågor. Utifrån intervjun har eleven sedan sammanställt och skapat ett färdigt reportage som går att läsa. Vi har även under veckan haft flera utvecklingssamtal för våra “longstay” elever, där jag som pedagog, tillsammans med elev och vårdnadshavare och Therese som kommer ta över dem, diskuterat skolgången och utvecklingen hos eleven ifråga.

Linus, lärare senare åldrar och Linnéa, VFU-student

 

Idrott

Under veckans två idrottslektioner har vi för de yngre haft lekar/simträning och för de äldre cirkelträning/simträning. De yngre har haft en lektion där vi diskuterade vikten av elevinflytande i undervisningen och utifrån det, fick dem själva vara med och styra/påverka innehållet i lektionen. Resultatet blev lekar med mycket fart och rörelse. Den äldre gruppen hade en lektion med fokus på kroppens muskelgrupper.

Under torsdagen var det simträning för samtliga skolans elever. Hos de yngre grupperna låg fokus på själva tekniken kring arm- och bentag, medan hos de äldre var det mer fokus på uthållighet samt livräddning.

// Linus

Etiketter