v.7 Skolvecka med friluftsdag och kärlek istället för sportlov!

Allmänt                                                                                        

För första gången hade vi inga nya barn att välkomna på en måndag, så det blev en lugn start där lektionerna kunde flyta på som vanligt. Nu får vi återigen plats att kunna ha en gemensam morgonsamling för hela skolan vilket är väldigt mysigt där de yngsta lär sig av de äldsta och tvärtom. Vi har även denna vecka haft lite fadderverksamhet där elever haft högläsning för förskolebarn, vilket uppskattas av båda parter. Man ser hur eleverna växer när de får ansvarsuppgifter!

I tisdags hade vi vår årliga friluftsdag i Nationalparken Wan Kaew. Det var stationsövningar där hela skolan delades upp i integrerade grupper och fokus låg på samarbete. Sandslottsbygge, gemtävling med hopprepsavslutning och finna föremål på alfabetets samtliga bokstäver var uppgifterna innan lunch. Efter lite hamburgare i magen, så var det dags för en gemensam brännbollsmatch. Vi avslutade dagen med bad i havet och nedan ser ni härliga bilder från denna dag som uppskattades av både elever, pedagoger men även en hel del föräldrar som valde att ansluta och se hur vi hade det!

På onsdagen uppmärksammade vi Alla hjärtans dag genom att pyssla och skapa kort. I övrigt så har veckan fortsatt med lektioner, rastaktiviteter och även “Let´s dance”. Det har dansats showdans både av elever och pedagoger så det står härliga till! Klicka här för att se en film av pedagogernas dans på vår Fb-sida “Ess-Skolan”.

Under det inlägget finner ni även information om hur det gick i måndags, när vi var tillsammans med Emma Edeutun, var och besökte Camillian Social Center i Rayong efter insamlingen av kläder, leksaker och ekonomiskt bidrag för HIV-sjuka barn.

Nästa vecka är det simträning på torsdagens idrottslektion och här har ni den nya matsedeln för kommande 2 veckor:

Mån: Gai gatiam (kyckling med vitlök), Tis: Panerad fisk, potatis, kall sås, Ons: Pat bao Krapau (köttfärs och ris), Tors: Spagetti med korv, Fredag: Masaman

Förresten- Ni har väl inte missat att anmälningsboken för läsåret 2018/2019 nu är öppen! Så vill ni göra detta äventyr igen eller om ni kanske sitter hemma och läser om oss och har en önskan om att få uppleva detta på plats, så är det bara klicka här för mer information! 

Marie, rektor/ förskolechef

 

Årskurs F – 2

Veckan har som vanligt varit händelserik och det har arbetats med uppgifter inom många olika arbetsområden. Inom matematiken har eleverna främst arbetat med sina böcker där subtraktion och additionsuppgifter inom talområdet 0–20 varit det vanligaste inslaget. Det har även varit lite statistikuppgifter där bland annat klassen fick svara på frågan vilken favoritmaträtt de har. Klar segrare var tacos, den äkta svenska varianten då såklart..

Vårt trafiktema handlade denna vecka om skolskjuts vilket var intressant då många av eleverna åker med skolbussen här i Thailand men inte hemma i Sverige. Samtalen handlade b.la. om att säkerhetsreglerna är olika i många länder och att man måste vara försiktig när man rör sig i ute i trafiken.

Vi hann även med att se ett avsnitt av lilla Aktuellt som vi sedan pratade om samt gjorde en tankekarta över de händelser de tog upp.

Inom no:n har en del elever fortsatt att arbeta med rymden där månen stod i fokus denna vecka. Ett par elever har arbetat vidare med vinteruppgifter vilket känns lika konstigt varje gång här i värmen.
Sista lektionen för veckan handlade om det kinesiska nyåret och att det från och med idag (fredag) är hundens år. En elev från 3-4:an hade som uppgift att öva på att redovisa och hade valt att skriva om det nya året vilket vi gladeligen lyssnade på. Kul och uppskattat från båda håll när äldre elever får visa vad de arbetar med samt att de yngre får ta del av detta och ställa frågor om arbetet. Vår grupp arbetade sedan vidare på samma tema och målade solfjädrar på vår bildlektion.

Vill avsluta med att tacka alla elever för en trevlig och väldigt bra genomförd friluftsdag i tisdags. En heldag i värmen full med aktiviteter tar på krafterna men det var glada miner bland eleverna mest hela tiden.

Glenn, lärare tidigare åldrar

 

Årskurs 3-5

Då var jag tillbaka i klass efter tre veckor på förskolan. Några ”gamla” elever är kvar och några är nya! Det har varit kul att få chansen att lära känna de nya ansiktena bättre under denna veckan. Nya vänskapsband har knutits, det är riktigt roligt att se! Det har för övrigt varit en lugn vecka med bra fokus och fina samarbeten i klassrummet.

Vi har pysslat med områden som väder inom No:n, det görs rapporter om väder och moln och inom matematiken jobbar många med diagram, bråk och division. Arbeten kring forntiden, människokroppen och minoritetsgrupper har det varit fortsatt fokus runt. På fredagens bildlektion gjorde vi en gemensam uppgift som heter “Abstrakt målning via instruktion”. Begrepp som berördes var: snirklig, kantig, mjuk, rund, triangel, rektangel, kant, höger, vänster. Vi pratade också om grundfärgerna, vad grundfärger är och slutligen använde vi dem på vår bild.

Veckans höjdpunkter var tisdagens friluftsdag som blev väldigt lyckad, lika så med onsdagens alla hjärtans-dag pyssel.

Tack för ännu en härlig och väl genomförd vecka!

Johanna, lärare tidigare åldrar

 

Årskurs 6 – 9

Under veckan har vi bland annat arbetat med Norden, stormaktstiden samt världsreligionerna. Vilken roll hade Gustav Vasa på stormaktstiden? Hur ser miljön kring Norden ut, dvs odlingsbar mark, hav/sjöar mm?  Vilka skillnader/likheter finns mellan de olika världsreligionerna och vad är typiskt för var och en av dem? Ett annat väldigt intressant och roligt inslag är att en elev skall skapa ett eget fiktivt event. Eleven har fått helt fria möjligheter till att skapa något som bygger på egna intressen. I detta fall kommer det mynna ut i ett Dataspels-event, där hela konceptet samt historik presenteras på engelska.

Tack för denna veckan och ha en trevlig helg:)

Linus, lärare senare åldrar

 

Idrott yngre

Denna vecka blev det bara ett idrottspass eftersom hela tisdagen gick till vår friluftsdag. Torsdagens idrott bestod av tre moment.De två första, kaptenen kommer och bollkastning i lag, var aktiviteter som vi utfört tidigare men som vi körde igen då utförandet blir både bättre och roligare när alla vet reglerna. Så var det i detta fallet och det var bra fart hos samtliga elever under dessa delar. Vi avslutade sedan med gemensam dans till två olika låtar som spelades upp på väggen via projektor. Vi idrottspedagoger slapp inte undan- är det idrott, kan alla vara med!  

// Glenn

 

Idrott äldre

Då tisdagens idrottslektion utgick pga friluftsdag, fick vi istället rikta in oss på torsdagens lektion. Under denna lektion var det motorik och rörelse till musik som var i fokus. Eleverna fick i uppdrag att utifrån bestämd låt, konstruera sin egen synkroniserade dans. Då eleverna hade en begränsad tid att förhålla sig till var syftet att inom gruppen på tre individer, planera, träna och uppträda med sin koreografi vid lektionens slut. Detta var en väldigt fri uppgift, som även kräver en del fantasi och kreativitet. Utifrån ett pedagogperspektiv var det väldigt intressant att se hur somliga elever snabbt tog tag i ansvaret kring att skapa en plan för gruppens arbete- och givetvis var det även väldigt intressant att se slutresultatet!

// Linus

Etiketter