v.7 Glädje, kärlek och gemenskap- samt flera nya elever tillkommer

     Allmänt

Vad är härligare än glädje, gemenskap och kärlek? Denna vecka har vi lagt extra fokus på värdegrundsarbetet i och med alla hjärtans dag. På tisdagens morgonsamling sjöng förskolan en vacker kompis-sång för oss övriga och sedan diskuterade vi vad man kan säga om man vill ge någon en komplimang. Vi samlade olika förslag på komplimanger i ett hjärta. Det var inte så lätt område som man kan tro- men i slutet av dagen kunde eleverna massor med fina komplimanger. Vi pratade också om vikten av dessa ord och hur det känns att få komplimanger. 

Under en av rasterna fick alla eleverna i grupper genomföra olika samarbetsövningar. Samspelet mellan eleverna förstärktes och det märktes även på övriga raster när de aktiverade sig. Nästan alla elever var med och spelade spökboll eller spelade spel med varandra resten av veckan.

Det var även simträning i tisdags för alla barn/ elever (förutom 3åringarna). 

Som rektor har största delen av min vecka- handlat om att försöka pussla ihop och rodda i att försöka lösgöra några platser för fler elever. Det är tyvärr grannstaden som fått lite bekymmer med personalfrånvaro, och nu har vi nog tillsammans roddat iland att det börjar 6st nya elever på måndag som bor i Mae Phim.

Jag hoppas att ni föräldrar kan prata med era barn om detta och att de är lika välkomnande som vanligt när det börjar elever hos oss. Det hör ju till vanligheten att det börjar elever varje måndag men nu skrev jag ju förra veckan att elevantalet börjar dala lite- men så blev då inte fallet. Imorgon söndag kommer personalen att träffa dessa nya familjer så att de är lite varma i kläderna inför måndag. 4st börjar i F-2 och 2st kommer ingå i 3-5.

Hjärtligt välkomna hälsar vi er!

Besöket till Thaiskolan uteblev pga annat besök av myndigheter för dem, så det är istället inplanerat till den 28/2. 

5v har redan gått från att våra VFU-studenter började, vilket innebär att vi nu fått säga hejdå. Men barnen verkar ha gjort ett gott intryck på dem, då de är sugna att komma tillbaka:)

Matsedel nästa vecka: Måndag: Gai Gatiam med ris (kyckling med vitlök), Tisdag: Makaroner med korv, Onsdag: Panaeng med ris, Torsdag: Potatis, nuggets och kall sås

Marie, rektor/ förskolechef 

Förskolan

Vi har under veckan börjat jobba med sortering på olika sätt. Detta ingår i matematiken och barnen får då öva sin förmågan att urskilja, klassificera, se likheter och skillnader, para ihop och storleksordna. 

Vi började med alla djur vi har på förskolan och barnen fick samarbeta om att para ihop dem som passade ihop, de som skulle “bo tillsammans”, de som var i “samma familj”. En annan aktivitet inom området sortering var bilder med fyra olika objekt på varje papper och barnen fick var och en berätta vad på bilden som skulle bort och förklara hur de tänkte kring varför de övriga hörde ihop. Det var intressant att höra om hur barnen resonerade och oftast fanns det flera sätt att para ihop bilderna på. Vår tredje sorteringsövning innebar att barnen fick i uppgift att en och en ordna en blandad hög med klossar på sitt egna sätt. Några utav barnen ordnade klossarna i färgordning men någon utgick istället från formen på klossarna. Det var kul att se att detta passade barn från 2år upp till 5 år. 

Några av barnen har varit med och gjort en ny grön play doh deg, några har dansat till “Bergakungens sal” och andra härliga rörelsesånger och några valde att pyssla med hjärtan på alla hjärtans dag. Det har också startat igång ett projekt att bygga upp en vattenbana på utegården och barnen samarbetade kring hur den skulle se ut. På tisdagen sjöng vi för alla skolbarnen den populära “Kompissången” och fortsatte sedan dagen med att bl.a. titta på “Grodan och Kärleken”. Efter filmen fick barnen delge oss sina tankar om att vara kär. Några av barnen var till och med kära just nu, tex i sin pappa.   

Vi tackar våra förskollärarstudenter Alva och Moa för deras 5 veckor här på förskolan och i förskoleklassen, de kommer att vara saknade!   

/ Helena, förskollärare samt Alva och Moa (VFU-student)

F-2

Vi har haft “Hemliga kompisar” denna Alla hjärtans dag vecka. Då har man dragit ett namn på morgonen och så har man varit extra snäll mot den kompisen. Vi jobbar på med att skriva berättelser, träna på stavning, de stora skiljetecknen, skriva på datorn, bokstavsljuden och lästräning. Vi har även jobbat med meningsbyggnad på olika sätt. På matten adderar och subtraherar vi ental och tiotal. Vi jobbar med multiplikationstabellen, uppställning med växling och minnessiffra , vi repeterar månader och veckodagar. Vi formar siffror, tittar på antal och grupperar. Allt detta utöver det medhavda materialet. På musiken har vi pratat om magstödet och röstuppvärmning sedan avslutade vi med avslappning. På bilden har vi skapat ödlor. I SO/NO har vi arbetat med vintern, våren, blandningar och lösningar, världsdelar och Homo Sapiens. Vi har också parat ihop djurbajs och spår med rätt djur. 

/ Åsa

3-5

Eleverna har på eget initiativ velat ha en hemlig kompis om dagarna. Oj, vad snälla de varit mot varandra! Och det har lett till ett mycket positivt klassrumsklimat och rastgemenskap. 

På lektionerna har några av eleverna under en tid planerat en deckare som de snart ska skriva. Kul att vara med om deras kloka tankar om ledtrådar och villospår som de planerar in i berättelsen. På engelskan är den någon som ska skriva en text om vikingalegenden Ragnar Lorthbrok och SO skrivs det jämförande texter om både nordiska länder i kartografin och om jägarstenåldern/bondestenåldern i arbetet med forntiden. Några elever forskar, läser och skriver om kroppens organ eller skriver om dinosaurier medan andra svarar på frågor om lag och rätt, istiden och kemi. Med andra ord läser och skriver eleverna flitigt. En elev har förankrat sina kunskaper om spår från istiden med en modell som nu är färdig. På matten har vi fortsatt att jobba med många olika saker enligt elevernas planeringar. Det har handlat om bråkräkning, vinklar, addition och subtraktion, klockan och tid, längdenheter och mycket mera. Vi har också tävlat vidare i multiplikation och alla har verkligen jobbat på, på lektionerna.

/ Karin samt Maggan (ma)

6-9

I SO beskriver någon om hur man under stormaktstiden organiserade vägar, postsystem och tidningar i Sverige medan andra funderar på vad världen lärt sig av erfarenheterna från andra världskriget. Någon forskar genom film och text om industrins framväxt under 18oo-talet medan andra studerar hur en rättegång kan gå till och vilka straff olika domar kan leda till. På engelskan har arbetet fortskridit enligt elevernas individuella planeringar. Det märks att de nationella proven närmar sig då flera elever tränar och förbereder sig inför dessa. En stor vikt i elevernas planeringar ligger just nu också på läsförståelse. Det är en viktig del att träna på i såväl det svenska och det engelska språket då det ställer krav på att kunna tolka och utforska texten samt ha koll på begrepp och ord. I svenska har arbetet med argumenterande texter har varit i fokus för flera elever. Det har då också arbetats med motargument, retoriska frågor inom samma ämne och en debatt har även genomförts mellan fyra elever. Debattämnet var för eller emot höga skatter. Likt i engelskan har även mycket fokus legat på att arbeta med läsförståelse och lässtrategier. Eleverna har jobbat enligt sina planeringar med tex taluppfattning, Geometri med areor och pythagoras sats, procent, addition och subtraktion med decimaltal, prioriteringsregler, ekvationer, uttryck och mönster och en hel del repetition inför kommande prov.I NO har det handlat om matens kemi och näringsämnen, postutdelning, hållbar utveckling, mekanik, grunderna inom ämnet kemi, rörelse och kraft, livets utveckling, radioaktivitet, vatten och luft samt lite teknik kring bilkomponenter. Det blev också en genomgång om el och elsäkerhet en dag när det var ett kraftigt åskväder med regn och blixtar, som gjorde att vi inte kunde använda vårt internet.

/Anders (sv/ eng), Maggan (ma/no), Karin (so)

Praktiska ämnen (Idrott, bild, slöjd)

På idrotten i tisdags var vi åter tillbaka i poolen. Vi har valt att fördela upp oss i tre stycken olika grupper. Detta för att kunna fokusera på innehållet utifrån ålder och simkunskaper. Det handlade om allt ifrån vattenvana till att testa av så eleverna är simkunniga utifrån kunskapsmålen i ämnet idrott och hälsa. Under torsdagen var det aktiviteter som långhopprep, basket-fia och hela havet stormar. Jag kan åter summera en vecka full med glädje och engagemang från eleverna. 

Slöjden utgick denna vecka på grund av simträning.

På bilden har de yngre eleverna fått olika uppgifter med alla hjärtansdag-tema från sina hemskolor. Några framställde hjärtan med opkonst medan andra ritade hjärtan med tekniken oljekrita/vattenfärg. I framställandet av bilderna har eleverna också tänkt till kring sina färgval, hur man blandar nyanser samt hur man lägger skuggor. De äldre eleverna har jobbat på med sina kristaller.

Linus (Idrott), Maggan (Slöjd), Karin (Bild)

Etiketter