v.7 Rymdbesök och kyrkbesök… Glad alla hjärtans dag!

Allmänt

Då har halva vårterminen genomförts på ESS. Vi har ju öppet 8v innan jul och 12v efter jul. Mellan v.44-13 är ni alltså välkomna att boka in er för nästkommande år. Vi har uppehåll för ca 3v jullov men öppet för ca totalt 20 skolveckor under en säsong. Om man har en önskan om att gå längre (2021 i april) så är det viktigt att ni hör av er redan nu om det, så vi kan kolla upp om den möjligheten går att tillgodose för er.  Vi har redan börjat få in anmälningar inför nästkommande säsong och under januari och februari så har det i år varit fullt- så viktigt att ni bokar så fort ni vet ni ska åka/ gå hos oss. I veckan har det varit lite fokus på värderingsarbete på skolan och gemensamma rastaktiviteter, samt lite inslag av thaiboxning för de yngre och simträning för alla. 

Idag har vi uppmärksammat Alla hjärtans dag med lite pyssel och tipsrunda. I nästa vecka så vill får vi besök av Svenska kyrkan i Bangkok på måndag. Eleverna har förberett lite frågor som de vill ställa till prästen som kommer vara med under hela skoldagen och besöka de olika elevgrupperna. Ni har väl inte missat att vi har öppet hus på eftermiddagen efter skolan (14.30-16.30). Kom och prata, umgås, spela pingis, kika på våra lokaler, lek med barnen, fika, eller varför inte passa på att testa “Greenscreen” som förskoleklass arbetat en hel del med. Alla är välkomna och kyrkoherden och hans medarbetare finns givetvis på plats också under denna eftermiddag.       

Matsedel nästa vecka: M: Gai gatiam (kyckling och vitlök), T: Makaroner och korv, O: Panaeng, T: Hamburgare med bröd och mos, F: Kyckling med grön curry

Marie, rektor/ förskolechef

 

Förskolan

Veckans temadjur blev fjärilar.

Vi har pratat, pysslat och även sjungit om fjärilar samt tagit reda på fakta. 

I onsdags var vi på utflykt med förskoleklass. Vi gick till en lekpark där vi lekte lekar och så fick barnen lite fri lek. 

Vi har övat motorik ute på gården och kört hinderbana, gått balansgång, krypt i tunnel och hoppat jämfota i ringar.

I övrigt visar barnen stort intresse av att leka affär , klä ut sig, bygga med tågbanan.

Vi avslutade veckan med alla hjärtans dag-pyssel.

Nästa vecka kommer Emma från förskoleklass in och arbetar här då förskoleklassbarnen går in till Therese grupp. Tack för mina veckor på förskolan. Det har varit jättekul att få träffa er och era barn.

Sophie, förskollärare, Jenny VFU-student, samt Thip “språkbrygga”

F-klass

Sist ut av bokstavspersonerna för denna säsong var Yrza och Zmarty som var skickade av rymdvarelsen Xanti. De hade med sig ett brev från Xanti där det stod om olika utmaningar som eleverna skulle göra under veckan. Bokstäverna för veckan är X,Y och Z. Matematikområdet blev symmetri och mönster. Det var en massa olika frågor som ställdes av barnen till Yrsa och Zmarty men de hade inte tid att svara på dessa så vi bestämde oss för att skriva brev till Xanti. Vi har pratat om hur man kan skriva ett brev och hur man skriver frågor. Breven ville barnen skicka i en rymdraket så det har pysslats rymdraketer så vi kan lägga breven där i. För att kunna ta oss ut i rymden använde vi oss av greenscreen. I collaget kan ni se slutresultatet.

Utöver detta har vi fokuserat lite mer på läsning denna vecka. De barn som kan läsa har fått läsa för en vuxen eller i par. Vissa har fått svara på frågor till texten för att träna sin läsförståelse. Bara under dessa sex veckor i förskoleklass kan man märka en skillnad hos vissa på hur de utvecklat sin läsning, så härligt att se! Även de barn som inte kan läsa vill ha en stund och läsa i en bok. Då samtalar vi om vilka bokstavsljud de kan eller om de kan läsa några ord.

Emma, förskollärare och Josefin, VFU-student.

Therese´s grupp

Vad är en bra kompis? Hur är man en bra kompis? Kan man vara kompis med alla? Ja, frågorna var många då vi denna vecka startade upp med kompistema. Alla var rörande överens om att en bra kompis skulle vara snäll, ärlig, rättvis, bjuda in andra till lek och inte ljuga. Vi har diskuterat i klassen om det alltid är enkelt att vara allt detta eller om det finns tillfällen då det kan vara svårt. Även på detta svarade eleverna att det inte alltid är så lätt men att samtliga ville vara en god kamrat. 

Aktiviteter som vi gjort tillsammans i klassen i arbetet med kompisrelationer är diverse samarbetsövningar, gemensamma diskussioner och lekt olika lekar tillsammans på rasterna. Denna vecka har rastaktiviteterna ändrats mycket utifrån våra lekar, det har inte bara varit pingis och dans utan nu har det lekts olika varianter av kull och andra grupplekar som maffia och hjärta och kryss. Mycket kul att många fler nu leker tillsammans. Vi kommer fortsätta vårt arbete med kompisrelationer under nästa vecka.

Annat arbete som förekommit i klassrummet är att skriva dikter, jobba med Sveriges landskap, läsförståelse, forskning om olika djur och matematik både i bok och digitalt. 

Therese, lärare tidigare åldrar

 

 

Linnéas grupp

 

 

Veckan som gått har bestått mycket av repetition och mängdträning. Vi har alla tillsammans haft genomgång av klockan. Repetition för några och nytt för andra, men uppskattat att få göra någonting i helklass ibland. 

De yngre eleverna har fokuserat på repetition av enklare addition för att lära sig att se mönster i matematiken och räkna mer självsäkert. Även tiokompisarna har repeterats flitigt av samma anledning. De äldre tränar klockan i digitalt format vilket flera av dem har svårigheter med, träna gärna detta hemma med era barn hemma också så det sätter sig. Flera av eleverna i årskurs tre arbetar även i samma läsförståelsebok Nyckeln till skatten och har fått lov att göra en del uppgifter tillsammans. Samarbetet främjar deras förståelse på ett bra sätt och de ger varandra tips och nya infallsvinklar.

Linnéa, lärare senare åldrar

Linus grupp

Under veckan som gått har vi fått ett en liten intressant twist på klass- konstellationen. Vi har nämligen fått två elever till gruppen som normalt har sin undervisning på internationell skola. Detta medför bland annat att dessa elever uteslutande har sin undervisning på engelska, men självklart pratar de svenska och har det som sitt modersmål. Det ger oss en helt ny möjlighet att kunna se hur olika skolverksamheter bedriver sin verksamhet runt om i världen. Vi har även som vanligt haft flertalet olika arbetsområden i omlopp samtidigt beroende på ålder hos eleven. Exempel från denna vecka är “lag och rätt”, “kroppens muskler”, “ämnen runt omkring oss” och även diverse olika arbetsområden inom de tre kärnämnena. En av våra elever avslutade även veckan med ett digitalt klassmöte med sin hemskola (se bild). 

Linus, lärare senare åldrar

Idrott

Förskoleklass + år 1 Tisdag:  

En förälder till ett barn på skolan erbjöd sig att hålla i ett enkelt Muay Thai pass med oss på idrotten. Vi fick lära oss olika slagkombinationer och teknik kring sparkar på mitsar. Det var en uppskattad lektion av barnen.

Emma 

2-9 Tisdag: Basket både för de äldre och de yngre eleverna. Efter en lekfull uppvärmning var det fokus på bollbehandling och teknik för att förbättra sin kunskap om hur man dribblar, passar och skjuter. Efter det genomförde vi en poängtävling, för att till sist avsluta med smålagsspel.

2-9 Torsdag: Simundervisning där vi genomförde tre stycken grupper lektioner som främst riktade sig mot att utveckla simteknik. De yngre eleverna fick utöver teknikträning även träna på att vistas korta stund under vatten, för att öka sin trygghet/känsla i vattnet. 

Linus, idrottslärare

Etiketter