v.6

Allmänt                                                                                                                             

Då man i årskurs 2-4 diskuterat en del hur ett möte går till och samtidigt diskuterat begreppet demokrati, så har vi även denna vecka haft en del diskussioner kring elevflytande. Det är viktigt att eleverna känner att de får vara med att tycka och tänka och att deras röster blir hörda. Därför fick de ta upp saker som de önskar förändra eller införa på skolan. Utifrån vad som tagits upp, så har samtliga elever fått rösta och resultatet har blivit att regeln om att inte ha keps eller luva i klassrummet, är nu reviderad till att det är ok! Däremot tyckte de fortfarande att man ska ta av den vid matsituationen/ lunchen. Det kom även upp åsikter kring reglerna för rastaktiviteten ”King” och att de yngre känner att det är lite orättvist då de äldre har mer kraft i bollkastandet. Olika åsikter blev till en jämkning att de äldre går ut lite tidigare på rast och spelar själva, sedan spelar alla gemensamt i 10min och därefter får de yngre spela en stund själva, när det är dags för de äldre att gå in.

I fredags var det dags för ett uppsamlingsheat av att sätta händer på väggen då vi har haft en del helt nya elever som vi igår fick säga hejdå till.

Nästa vecka är det simning på tisdag (14:e feb), för förskoleklass upp till årskurs 9. Packa ner badkläder, handduk och solkräm samt eventuella flythjälpmedel om så behövs. För förskolans elever (även förskoleklass och årskurs 1) är det inplanerat en utflykt till stranden på fredag förmiddag (17:e feb) istället så samma packningslista gäller även då. I veckan har några av ordinarie personal tagit ut lite ledighet vilket har öppnat upp för att få in lite nygamla ansikten i verksamheten som vikarier. Det känns skönt att kunna säkerställa en hög personaltäthet för att skapa en trygghet och arbetsro hos barnen!

Marie, rektor/ förskolechef

 

Förskolan

Vi har under veckan haft tema “djur” Vi har genom pyssel skapat de 3 djuren vi valt att jobba med. Älg, krokodil och tiger. Dessa alster finns uppsatta inne i våra lokaler, kom gärna in och kika på ditt barns skapande! Vi har även pratat om var djuren bor och äter genom sagor och lekar. På tigerns dag gick vi på tigerjakt! Kommer ni ihåg den låten med Moraträsk?

På fredagen gick vi och lekte vid helikopter lekplatsen, tillsammans med förskoleklassen och årskurs 1. Det var så härligt att se dem leka tillsammans, med samspel och omtänksamhet. Stora som små hade en otrolig rolig dag!

Lina, barnskötare

F-1

Förskoleklassen har arbetat med olika begrepp där vi tillsammans har pratat kring olika bilder och diskuterat var olika saker har varit placerade eller om vad som är tungt/lätt, dyrt/billigt etc. I matten har vi provat på att följa olika mönster samt att lista ut hur ett visst mönster fortsätter. Veckans djur blev en lite annorlunda uppgift. Barnen fick själva hitta på ett eget djur genom att ta delar från olika djur. Exempelvis kunde huvudet komma från en gris och kroppen från en orm. Efteråt fick de försöka tänka ut fakta kring deras djur. Har det några fiender? Vad äter det? Eftersom jag har varit ledig tors-fred så har jag inte hunnit se hur alla djur blev men vad jag hört verkar det vara många riktigt skrämmande varelser.

Denna vecka har 1:orna arbetat med sitt egna material där de bland annat har övat på läsförståelse och en eller ett ord. I matten har vi tagit en tur tillbaka till geometrin och formerna cirkel, triangel, rektangel och kvadrat. Formerna har ritats och byggts på diverse sätt, alltifrån med pinnar till med gummiband på dator (geobräde).

Glenn, förskollärare, lärare tidigare år.

2-4

Veckans “höjdare” i matematik var nog när eleverna fick använda metoden “FISHBOWL”. Halva gruppen sorterade olika begreppskort inom området tid, allt från millisekunder till sekel. Detta medan andra halvan fick se på men vara knäpptysta! När gruppen kände sig färdiga inne i fiskskålen berättade andra halvan hur de tyckte att de lyckats. Vad gick bra, vad kunde förbättras? Snacka om att samtala om matematik!! I övrigt har området “BRÅK” bearbetats flitigt.

Ordklasser och synonymer, böjningar och ändelser. Grammatiken är ett stående inslag i svensk-arbetet. Ibland svårt men ack så viktigt! Under slutet på veckan arbetade eleverna i svenska och bild med att bygga upp en serie-strip. Först enkel skiss, bestämma story, textrutor och pratbubblor. Sedan rita, texta och måla. Wow, vad bra de blev!!

I NO har eleverna också använt metoden “FISHBOWL”. Här gällde det att i grupp organisera sexton olika djur i grupper som de tyckte passade in. – Gräshoppan måste vara med i “flygare-gruppen”. – Nej, den är väl en insekt? – Jag tror den är ett rovdjur?! Fantastiskt givande diskussioner som väckte tankar hos samtliga.

Mattias, lärare tidigare och senare år

 

6-9

Veckan som gått har varit en vecka där man märkt på eleverna att motivationen har varit riktigt bra. Vi har haft flera väldigt givande diskussioner, både mellan pedagog/elev och elev/elev. Dessa samtal eller diskussioner ger väldigt mycket, då det ”tvingar” eleven att tänka självständigt, och att de ofta måste göra olika ställningstaganden.

Som alltid har det även dykt upp en del nya arbetsområden. Bland annat sex och samlevnad i år 8, diktskrivande och tidsträning utifrån en angiven tidslinje bland 4:orna. Kemi i 7.an med fokus på syror, baser och alkoholer. Det är i många fall ett privilegium att få arbeta med en såhär blandad grupp även om det även krävs en stor flexibilitet hos mig som pedagog. Det ger väldigt mycket att få se eleverna att ta ett ansvar som man ofta ser dem växa i takt med. De äldre eleverna tar även ett omedvetet ansvar gentemot de yngre, och de ser det även som inspirerande att de med sina kunskaper kan hjälpa de yngre vid diverse frågor. Bara detta att som elev utifrån sin egen kunskap kunna hjälpa en annan individ att lyckas är enormt inspirerande att se.

(Elev som skapar en tidslinje från millisekund till decenium)

Linus, lärare senare år

Idrott

Idrotten för de äldre bestod under tisdagen av ”killerball”, krabbfotboll och motorikträning. Lektionen avslutades sedan med gemensam stretching. Här fick eleverna träna, smidighet, motorik och lagsammanhållning.

Torsdagens lektion genomfördes på den lokala idrottsplatsen. På dagens gemensamma lektion för de äldre och yngre var det ”Catch the flag” som bidrog till stor aktivitet och rörelse bland samtliga elever. Denna aktivitet är oerhört uppskattad från den yngsta till den äldsta deltagaren samt att det alltid blir en extra injektion när pedagogerna själva deltar!

Glenn, Linus och Mattias, idrottslärare

After School

Veckan har susat förbi, men så är det när man har roligt! I måndags lekte vi 1,2,3-nånting! Ja det var så de valde att säga, vi andra smög och skyndade oss fram. Vi hann även med att leka kurragömma på hela skolans gård. I onsdags spelade vi badminton, några var vana spelare och för en del var det premiär. På sidan av medan man väntade på sin tur så spelade vi frisbeegolf. Vi avslutade i torsdags med pyssel, men dessa är fortfarande lite hemliga. Jag kan dock ge en liten ledtråd – Det är en speciell dag nästa vecka… <3

Lina, barnskötare/barnklubbsledare

Etiketter