v.6- ESS- Ett Superbra Samarbete- med “Storm”

Allmänt                                                                                        

En vecka av nya ansikten och personligheter som börjat i olika grupper har gjort att ny vänskap har knutits och trots att vi nosar på toppen av elevantal så har harmonin ändå fortsatt i både klassrum och på raster. Vi har haft besök av en fotograf som har tagit en hel del foton som förhoppningsvis kommer ge en tydlig bild och känsla av hur det är att gå på vår skola här i Thailand. Dessa kommer inom kort publiceras på hemsidan, så fort all information om nästkommande läsår även är klar.

Igår hade vi en fantastisk friluftsdag där vi under hela dagen hade åldersintegrerade grupper, med en fadder från högstadiet som ledde gruppen tillsammans med stöd från en pedagog per grupp. Vi åkte till Suan Wang Kaew, som är ett fantastisk naturområde med gräs, strand, och klart vatten. Här var det 5 stationer som skulle gås igenom med fokus på samarbete vilket eleverna gjorde med bravur! Till lunch blev det levererat hamburgare med bröd och dagen avslutades med sandslottstävling och bad i havet tillsammans med alla elever och förskolebarn. Även föräldrar kom på besök och dagen verkar vara väldigt uppskattad! Imorgon ska vi leverera resultatet men att välja ut en grupp som både presterade bra, hade bra samarbete och härliga hejaramsor och lagnamn var inte en lätt uppgift… Men till slut kom vi fram till att laget “Storm” tog hem kampen genom en fantastisk laganda som ledde till seger i såväl stationerna som samarbetsmässigt.

Nästa veckas matsedel är lik den förra: M- sweet and sour chicken, T- Panerad fisk med potatis, kall sås, O- kyckling och nudlar, T- Hamburgare med bröd, F- Fried rice chicken

På torsdag är det inte bara alla hjärtans dag<3… Utan även simträning för samtliga elever/ barn på skolan. Så medtag badkläder, handduk och ev. flythjälpmedel.

Marie, rektor/ förskolechef

 

Förskolan

Då har vi varit igång en månad och vi har under veckan fått tre nya barn till förskolan och en VFU-student. Barnantalet har nått sin peak på förskolan och på de gemensamma samlingarna är vi nu en stor ring med massa barn. Så skoj!

Denna vecka tog vi inspiration från skolelevernas bildprojekt. För att ge barnen lite inspiration visade vi konstverk från Pablo Picasso. Sen fick barnen måla med olika färger till klassisk musik.

Veckans experiment var populärt då vi valde att köra på förra terminens favorit “Skumstrumpan”. De barn som varit med och gjort det innan fick berätta för sina kompisar hur man ska göra. Det blev lika mycket skum även denna gång!

3-5 åringarna:

De yngre har jobbat vidare med sina dinosaurier. Vi har tittat på avsnitt av “Andys Dinosaurieäventyr”, lyssnat på sagan om “Ivar träffar en diplodocus” och varit på dinosauriejakt med roboten blue-bot. Vi ser även mycket dinosaurier i barnens fria lek och det är så roligt att höra dom prata då man hör att dom verkligen tar till sig av faktakunskapen de lär sig från Andy!

Vi har också gjort matte-övningar med hjälp av pussel, övningar för att lära oss känna igen vårt namn mm. Mellan de uppstyrda aktiviteterna är det också mycket fri lek. Det är mycket rollekar, bygg och konstruktion och lek utomhus, både på skolgårdens framsida och förskolans bakgård.

Barn födda 2013/ Förskoleklass:

På upptäcktsresan i matematik har vi lärt oss mer om området mönster och symmetri. Vi har arbetat med tillhörande häfte och den praktiska övningen blev att få pärla pärlplattor- en aktivitet som uppskattades. Barnen blev lite förvånade att de skulle pärla pärlplattor under matematiken men när vi jämförde vårt häfte med ett mönster på en pärlplatta så förstod de sambandet. I bokstavsarbetet har vi arbetat med bokstaven J och där har vi bland annat sett en filmsnutt från Bokstavslandet. Vi har även arbetat med ett häfte, skrivit texter och gjort egna bokstavs-stenciler. Under arbetspassens gång hör jag hur barnen känner igen bokstäver från andra veckor och hur de sitter och ljudar fram olika bokstäver eller ord. Det har varit superroligt att ha haft detta upplägg med eget klassrum på förmiddagarna och det har varit kul att ge de blivande förskoleklassbarnen en känsla av skollivet!

Emma och Anna, förskollärare och Sandra, VFU-student  

Årskurs F-4

Ännu en vecka har passerat! Veckorna fullkomligt rusar fram och vi har redan gått in i februari månad.

Denna vecka har det varit mycket fokus på att slutföra många elevers planeringar då vi har fyra elever som lämnar oss denna vecka för att återvända till sin skola hemma i Sverige. Det har b.la forskats om Thailand och en elev som kommer från Göteborg har påbörjat ett arbete om olika landmärken i Göteborg. Under nästa vecka hoppas vi få en redovisning på detta och att vi övriga får lära oss mer om Göteborg. Andra arbeten som förekommit i klassrummet är astronomi -att lära sig om vårt solsystem, istiden, barn i andra länder, film om människokroppen, samt vårt dagliga arbete med matematik.

Även under denna vecka har vi lagt extra tid på att läsa. Vi har även läst mycket ur vår högläsningsbok Ronja Rövardotter för att hinna klart med den innan eleverna i veckan slutar. Medan jag läser denna högt är det ett sådant lugn i klassen (vilket det för övrigt är annars också), men under dessa pass sitter eleverna och målar på sina bokstavsmandala och inte ett knyst hörs.

Therese, lärare tidigare åldrar

Årskurs 2-5

Den här veckan har varit fylld av skratt, lek och hårt arbeta med planeringarna från barnens hemskolor i Sverige.

Någon har tittat på ”Lilla aktuellt” och skrivit ner fem nyheter som blir till en liten sammanfattning av programmet. Någon annan har påbörjat ett arbete om ”Medeltiden” genom att se en film på SLI. I matematiken arbetar flera barn med uppställning av additionstal med minnessiffror och uppställning av multiplikationstal med minnessiffror. Då gäller det att kunna talens värde, ental, tiotal, hundratal och tusental och dessutom hålla reda på minnessiffrorna, var de ska ska skrivas och hur man ska använda dem. I engelska har ett barn skrivit om sin resa till Thailand medan ett annat barn tränat på att skriva brev till en framtida brevvän i USA.

I svenska har barnen läst mycket. De har läst högt för en lärare, de har läst tyst i sina böcker och bilderböcker och vi läser högt varje dag i vår gemensamma högläsningsbok. Högläsning ger en god möjlighet till samtal om ord, textens uppbyggnad, struktur och innehåll och vi har haft intressanta samtal, diskussioner och reflektioner kring texten.

Tre barn återvänder nu till Sverige och 4 nya börjar under nästa vecka. Tack för den här tiden, det har varit fantastiskt roligt att få lära känna er!

Elisabeth, lärare tidigare åldrar

Årskurs 4 – 9

Veckan som gått har varit ganska hektisk för somliga av klassens elever, främst för att de haft flera områden som samtidigt börjar närma sig sitt slut men eftersom eleverna varit väldigt duktiga på att planera och successivt ta sig an uppgift för uppgift, har de löst det föredömligt.

Vi har även under veckan fått flera nya klasskamrater, vilket gjort att gruppkonstellationen förändrats. Jag som pedagog såg detta som något väldigt inspirerande då det genast skapas nya sociala utbyten eleverna mellan. Vi har även under veckan påbörjat förberedelser kring gamla nationella prov för de äldsta eleverna, och under kommande vecka kommer de yngre eleverna i klassen att påbörja detta också, och då främst inom svenska, engelska och matematik.

Linus, lärare senare åldrar och Linnéa, VFU-student

Idrott

Under veckan som varit har vi enbart haft en idrottslektion, detta då torsdagens lektioner utgick pga friluftsdag. Den yngre gruppen hade under tisdagen stafetter, bollek och balansövningar. Varför? Jo syftet har under en längre period varit att försöka arbeta med och träna de yngres motorik och balans, kan man även inkludera samarbets aspekter i detta finns det en god grund till att skapa en bra gruppdynamik.

Den äldre gruppen valde jag för dagen att inkludera kring samma syfte som ovan. Här handlade det om att kommunicera med varandra utan tal, dvs våga hitta andra vägar för att utföra olika uppgifter. Vi genomförde även en mer lekinspirerad uppvärmning för att få de äldre eleverna till att våga släppa “garden” något, och att våga vara “barn”. Vad blev då resultatet av detta? Inledningsvis var det oerhört svårt att få dem till att våga bjuda på sig själva, men allt efter som var det allt fler och fler som vågade öppna upp sig. Utöver genomförde vi även lite bollek för att få lite mer fysisk aktivitet på lektionen.

// Linus

Etiketter