v.6 En helt “vanlig” svensk skolvecka i Thailand

  Allmänt                                                                                        

Denna vecka har varit helt “normal”. Det vill säga- inga utflykter eller andra evenemang utanför skolans område. Det har också varit den vecka där många av våra familjer nu börjar bege sig hemåt, så denna vecka har det flitigt skrivits sammanfattningar och en mängd avslutningssamtal har avverkats. Samtidigt börjar det inga nya elever på måndag, vilket faktiskt kan vara bra för att komma ikapp lite och landa för våra pedagoger.

Som ett trevligt avslut på veckan så hade en av våra elever i uppgift att skriva/ följa ett recept varpå det idag har bakat och serverats chokladbollar! Tack för fredagsfikat Elias!

På tisdag nästa vecka (13:e), kommer vi ha en friluftsdag i Nationalparken “Wan Kaew”, precis som föregående år. Det kommer bli lite lagindelning och diverse stationer, varvat med bad, bollspel och andra gemensamma aktiviteter. Vi byter ut tisdagens fiskgratäng mot torsdagens hamburgare och äter då lunchen även där. Kom idrottsklädda och insmorda och packa ner badkläder och handduk. Vi slutar som vanligt på skolan kl 14.15.

Alla föräldrar och syskon som önskar hälsa på och besöka oss är hjärtligt välkomna. Hör av Er om ni behöver vägbeskrivning via Facebook eller ring 062 – 858 08 53. På torsdagen är det idrott som vanligt. På onsdagen kommer vi uppmärksamma “Alla hjärtans-dag” litegrann gemensamt i slutet av dagen men mer avslöjar vi inte…:) Ha en trevlig helg alla läsare!

Marie, rektor/ förskolechef

 

Förskolan

Den här veckan har vi arbetat med bokstaven K. Några ord som vi hittade på bokstavsjakten var; kung, katt, kastrull, kråka, klocka. Vi har tittat på Bokstavslandet och arbetat praktiskt med bokstaven genom att måla bokstaven, tillverkat hjärtan – som står för kärlek, gjort kollage och även ett ”k-bokstavspussel”. Alla fick en varsin bit att måla, efter det hjälptes vi åt att pussla ihop till ett K som vi satte upp på väggen. I och med de praktiska aktiviteterna har barnen tränat sin finmotorik genom att klippa och klistra, vilket de gjort både när de tillverkat sina hjärtan och kollage.

Utöver bokstavsarbetet har vi lyssnat på ljudsagor och läst böcker både ute och inne. Det är jätteskönt att slappna av med spontana lässtunder under dagen. Barnen är väldigt intresserade av böcker, både att få lyssna på och även ”läsa” för varandra. Vi har utnyttjat bakgården lite mer denna veckan, där det har bjudits på lek med sand och vatten, och det visade sig att det bor en kreativ liten kock i varje individ i barngruppen. Många goda soppor lagades och härliga kakor bakades!

Sångsamlingen på torsdagen avslutade vi med massage och även denna fredag hade vi yoga. Då det var många som slutade denna vecka så har vi passat på att mysa lite extra! Jag önskar er alla en trevlig och solig helg!

Johanna, Förskollärare

Årskurs F – 2

Veckan började med att hälsa två helt nya elever välkomna till gruppen. Även de tre elever som åldersmässigt går i förskoleklass har denna vecka arbetat tillsammans med oss. Det sägs att varje grupp börjar om på ruta ett när en ny individ tillkommer och att alla ska hitta sin plats i gruppen igen, men i detta fall kan det inte stämma. Övriga elever i gruppen visar en härlig öppenhet mot alla nya och redan efter första dagen känns det som om gruppen har gått hela året tillsammans.

Arbetsmässigt har det tillkommit ett par olika arbetsmoment denna vecka. Förutom matematik, svenska och engelska har det b.la. arbetats med rymden och trafik. Filmvisning har varvats med gemensamma diskussioner och skriftliga uppgifter. Mycket att hålla reda på, speciellt när det kommer till trafikfrågor. Först ska man kolla till vänster sen höger och sedan vänster igen när man korsar en väg. Men vänta nu, då blir det ju tvärtom här i Thailand eftersom det är vänstertrafik. Mycket att hålla reda på med andra ord.
Fredagens bildlektion blev att rita flaggor till de deltagande länderna i det stundande vinter OS.
Veckan avslutades sedan som vanligt med en omgång frågesport då detta efterfrågats av eleverna. Roligt att frågesporten uppskattas samt ett ypperligt tillfälle att ”kolla av” om det vi arbetat med har fastnat hos eleverna. Trevlig helg!    Glenn, lärare tidigare åldrar

Årskurs 3-5

Återigen en vecka med många nya ansikten. Tre nya elever har tillkommit vilket vi alla tycker är lite extra kul och spännande! Vi har även fått säga hejdå till en av kompisarna vilket givetvis känns lite tråkigt. Med nya ansikten kommer även nytt arbetsmaterial och den här veckan har vi i No/So haft en stor blandning av arbetsområden som bland annat berört Rymden, Forntiden, Människokroppen, Minoritetsgrupper i Sverige och Väderkunskap.I svenska och matte är arbetsområdet lite mer likartat just nu vilket är inspirerande för många elever.  Det blir här en möjlighet att få öva på sin samarbetsförmåga och lite lättare att hjälpa varandra. För mig som pedagog är det väldigt roligt att se hur två elever, som nyss har träffats, finner varandra och börjar att prata om en arbetsuppgift i en Matematikbok.

 

Den här veckan är min sista arbetsvecka på ESS så jag vill givetvis passa på att tacka alla fina elever och föräldrar för den här tiden!

Anna, årskurs 4-9

 

Årskurs 6 – 9

Att vi redan avklarat v.6, tiden bara flyger fram. Det är inte bara tiden som förändras utan givetvis även innehållet i elevernas arbetsuppgifter. Nu blandas det hej-vilt mellan de äldre och yngre eleverna i gruppen. Vi läser om geometri, ordklasser, medeltiden, astronomi, algebra, att räkna med kvot, skriva krönikor och debattartiklar samt att det ofta ges möjlighet för dialoger och verbala inslag av kunskap.

Man kan aldrig sluta att fascineras av resultaten som uppkommer ur denna intressanta mix av yngre och äldre elever, med snudd på att låta tjatig vill jag ändå poängtera hur kul det är att se elever hjälpa varandra, över åldersgränser såväl som klasskamrater inom samma årskurs. Under veckan har vi haft en något större förändring i gruppen då tre elever slutat samt att två nya börjat. Detta kommer givetvis göra dynamiken annorlunda men jag är övertygad om att det kommer bli precis lika bra, men på ett annorlunda sätt- vilket skall bli mycket spännande att få följa!

Linus, lärare senare åldrar

 

Idrott yngre

Tisdagens lektion ägnades åt enklare kullekar (eller pjätt som man säger i Malmö) till uppvärmning. Resterande del av lektionen ägnades åt aktiviteten Fia med knuff, fast utan knuff denna gång. Eleverna delades in i grupper om 3 och var tvungna att göra mål från ett visst avstånd med bandyklubba för att få flytta sin spelpjäs ett steg. Vid miss blev det “straff”runda ett varv innan nästa lagmedlem fick försöka.
Torsdagens idrott startade med ett par olika stafettlekar, b.la. gå mellan konor med ärtpåse på huvudet. Bra balansträning där det visade sig att vara noggrann och inte ha för bråttom lönade sig. Som avslutning hade vi en lek där precision och kastteknik premieras. Eleverna delades in två lag och hade som uppgift att välta ner det andra lagets plastflaskor som var uppställda på kortsidan av planen. Återigen visade eleverna på kämpaglöd och glädje under idrotten, härligt!    

// Glenn

Idrott äldre

Under veckans idrottslektioner har vi bland annat haft förmånen att få ta del av en elevlektion. En elev i år 7 har haft en arbetsuppgift inom ämnet där hon skall kunna planera, och genomföra en lektion. Denna arbetsuppgift har vi arbetat med gemensamt i gruppen där vi har diskuterat hur man kan ge konstruktiv kritik för att kunna utveckla något till det bättre. Under veckans andra lektion var det ett mer lekfullt inslag, vi hade 3-i-rad stafett, spökboll samt spegeldatten. Detta blev ett lekfullt avbrott från de senaste gångernas mer renodlade lagaktiviteter (basket, landbandy mm).

// Linus

Etiketter