v.6 Barnen har lärt sig kalkera, spela blokus och blivit inspirerade av “Banksy”

Allmänt  

Nu börjar sportlov för en del i Sverige, där skidor och snölek är prioriterat. Här ser det lite annorlunda ut. Dels har vi inte stängt under någon vecka i februari utan ESS-skolan har öppet alla veckor fram till v.13. 

Däremot har några elever valt att ta ledigt en vecka, om det går flera veckor här hos oss. För även om man tror att Thailand är lika med semester hela tiden- så blir det även en vardag här, och ett avbrott/ andningshål från skolarbete kan behövas. Det kan innebära att man som familj besöker några av de olika öarna runtom, såsom Koh Samet eller Koh Chang. Några har under tidigare säsonger även åkt iväg till Malaysia eller Kambodja, men det är tyvärr lite svårare just nu, med tanke på Covid och PCR-tester som krävs för resor. 

Men för att vi här nere skulle ha lite fritidsaktivitet så valde vi att återigen kalla till ett “After School” för de familjer som ville.

Hög uppslutning och alla barn var där- och nästintill alla föräldrar. Det bjöds på frukt och nötter, till mellis och barnen badade glatt i havet tillsammans och spelade lite spel på stranden som vi tagit med från skolan. Ett mycket trevligt tillfälle för familjer att lära känna varandra lite mer. 

Idag välkomnade vi en ny pedagog med en god erfarenhet och gediget CV till förskolan. Tyvärr är den pedagogen här av anledningen att Ida, ska bege sig hem till Sverige för att tävla i Svenska rallyt- vilket vi även uppmuntrar givetvis. Så välkommen Tessan och lycka till Ida! Vi hoppas och tror att vi ses nästa säsong på ESS igen!

Nästa vecka kommer vi arbeta en del med värdegrund i samband med Alla hjärtans dag på måndag.

Matsedel för kommande vecka

måndag: Padtai Gai tisdag: Makaroner och korv onsdag: Panaeng torsdag: Hamburgare med bröd/mos

Marie, rektor/ förskolechef

Förskolan

Denna vecka har vi börjat prata om hajar, då det är ett djur som fångade barnens intresse redan när vi började prata om havet. Vi har sökt information på internet om hajar och tillsammans kommit fram till hur vi skulle kunna skapa våra egna hajar samt vad vi behövde för material. Vi kom fram till att toarullar var det bästa sättet och sedan har det skapats för fullt! Mycket engagemang och glädje, samt lite frustration när saker inte gick så enkelt som planerat och vi fick hitta nya lösningar! Då var limpistolen bra att ha nära till hands. Men kreativiteten var enorm och hajarna blev helt fantastiska, ingen haj är den andra lik. Det var ett gäng stolta barn som tog hem sina egenskapade hajar!

Detta är också, tråkigt nog, min sista vecka som pedagog här i Thailand för denna gång. Nästa vecka åker jag hem till Sverige igen för att delta i en stor rallytävling som kartläsare. Då kommer Tessan att ta över min barngrupp och även fortsätta med temaarbetet som vi fokuserat mycket på denna säsong.
Det har varit en fantastiskt härlig tid med alla härliga barn, föräldrar och kollegor, som jag är såå tacksam att jag fått lära känna! 

På fredagen hade Ida semester och då var Tessan med barnen och lärde känna några av dem. Vi sjöng sången “En liten båt” och ritade fiskar🐠🐟🐡, båtar⛵️ en sjöjungfru 🧜‍♀️, en skattkista mm för att sedan använda dem till en överraskning till Ida som hon ska få ta med sig hem till Sverige som minne från barnen… 

Ida och Tessan, förskollärare

F-3

I en gemensamma samling har förskoleklassgruppen och de två äldsta barnen från förskolan fått sitta med mig en stund på förmiddagarna då vi tillsammans lärt oss om klockan – heltimme och visarnas namn. Nu börjar de kunna dessa saker riktigt bra. Utifrån bilder som jag plockar fram provar vi även att rimma och ljudar olika ord. Vi lyssnar på vilka ljud som finns med i ordet eller lyssnar var i ordet olika ljud finns. Att hitta alla ljuden i orden kan vara lite knepigt. Sedan har de fått jobba med något arbetsblad om klockan och bokstäver. 

De lite äldre eleverna har skrivit så mycket så händerna är helt slut. De skriver om ugglan och rymden bland annat men även veckans ord och skrivprojekt. I matten jobbar de med kluringar eller bråk. Går man i trean börjar även förberedelser inför nationella proven i matte och svenska. 

På fredagen lekte vi alla tillsammans vissna blomman (tidigare hänga gubbe), en perfekt lek för bokstavsarbetet som passar olika åldrar.

Karin, lärare tidigare åldrar

 

4-9

Den här veckan har det varit lugnt och skönt och härlig arbetsro som vanligt. Flitens lampa har lyst och eleverna har fått mycket gjort. Förutom den gemensamma samlingen med de yngre barnen har vi varje dag en egen gemensam samling där vi b.la. säger dagens datum på thai eller engelska. “Idag är det fredagen den 11;e februari “ blir på Thai : 

“Wanee Wansuk Sipeed Kompapaan” (med reservation för fel), 4 ord istället för 7. Man säger “Idag fredag elva februari”. Det thailändska språket saknar tempus och pluralböjningar och utelämnar många småord. Det har blivit en hel del prat om grammatik i klassen och eleverna  har blivit medvetna om hur svårt det är att lära sig svenska och svensk grammatik.

Vi har fått nya spel och leksaker till rasterna och i vår klass är det just nu populärt att spela schack och blokus, båda spel som tränar strategi och logiskt tänkande.

Denna veckan hade vi Galileo Galilei som GOTW. Någon elev ska skriva en faktatext om en naturvetenskaplig upptäckt person eller företeelse och då kanske Galilei kan inspirera till det.

Åsa, lärare senare åldrar

Idrott

De yngre eleverna har haft boll- och motorikstationer. Det finns begränsade möjligheter att göra redskapsgymnastik, men “matta” går bra så på en station tränade vi olika slags kullerbyttor, hjulningar och huvudstående beroende på vilken nivå eleverna befinner sig på. 

I går hade vi simträning och denna gången fick de leka mer fritt och göra olika vattenlekar. De som var simkunniga med rätt arm – och bentag och utan att vila vid kanten, fick simma 200 m bröst och ryggsim. 

De äldre eleverna hade en teorilektion i tisdags som handlade om att förebygga skador före, under och efter idrottslektionerna. Vi gjorde också jägarvila igen och alla förbättrade sig, några till och med med hela 2 minuter!

Bild 

De yngre eleverna har jobbat vidare med porträtt. Denna vecka använde vi tekniken kalkera. De fick kalkera utskrifter på sina porträtt. Vid färgläggningen fick vi påminnas om hur ögon ser ut, finns det vitt i ögon, vilken färg är var? Men de blev tillslut väldigt stolta över sina porträtt.

De äldre eleverna fick i uppgift att göra en digital bild med inspiration från Banksy som vi lärde oss om förra veckan. De har använt lite olika digitala verktyg. Bilden skulle vara svartvit  fast med någon enstaka färg, något motsägelsefullt i bilden och med tillhörande text. Eleverna lyckades riktigt bra med budskap som att alla ska få vara med annars blir man ledsen, att man inte ska vänta på möjligheterna utan skapa dem själva samt att man kan le på kort fast man egentligen är jätteledsen. Barn från förskolan var superduktiga på att hjälpa till som fotomodeller.

Etiketter