v.6 After School, akvariebesök, flanosagor, berättelseskrivning och diverse prov…
Allmänt
Denna vecka har det varit väldigt roligt att se gemenskapen på rasterna. Alla elever har varit delaktiga i aktiviteter som mestadels bestått av hopprep. Det har varit att hoppa över, ta sig under och hoppa långhopprep.
I tisdags så hade vi After School på stranden Bee Happy, där ca 70 personer samlades! Härligt med sånt intresse från elever och föräldrar och man går bara och myser när man ser alla bar leka tillsammans och föräldrar som knyter kontakter. Det leder till att barnen framöver kontaktar varandra och följer med varandra hem efter skolan, men också att familjerna bestämmer att de går ut och äter tillsammans eller åker på någon helgutflykt tillsammans. Så många vänskapsband skapas härnere och de flesta väljer även att fortsätta umgås i Sverige och ses på somrarna.
Under After School genomförde vi en lek för föräldrarna denna gång. En variant av den traditionella “Familjen Olsson går på cirkus” men denna berättelse handlade om en familj i Thailand.
I onsdags var det akvariebesök för de i förskolan upp till årskurs 5 som inte varit där tidigare med skolan. Varför vi inte “erbjöd” alla åldrar att åka med denna gång är för att vi/ eleverna måste prioritera sitt främsta uppdrag de har här i Thailand hos oss- att göra sina skoluppgifter/ planeringar och befästa den kunskap som förväntas och ingår i kursplanen för respektive ämne.
I nästa vecka är vi fortfarande ca 40 elever på bygget men sedan börjar det sakta men säkert dala neråt vecka för vecka, tills vi stänger sista mars.
På tisdag är det dags för simträning igen och det är gäller alla förutom de 3 yngsta barnen på förskolan som kommer vara kvar och sova middag och få lite egentid med Helena. Det är även Alla Hjärtans dag på tisdag vilket vi kommer uppmärksamma till viss del. Lite gemensamma samarbetsövningar och en vänskapssång från de yngre förmågorna är vad vi kan förvänta oss denna dag.
Eventuellt kommer vi under fredagen att besöka en närliggande thaiskola och få ett studiebesök, samt samspela med de eleverna under någon aktivitetsform. Mer information om detta kommer under nästkommande vecka.
Tack alla elever för den fina bilderbok som vi fått till lilla Polly som nu snart är 3v! I fredags var det jag som var på bygget och då överlämnades den under en gemensam samling. Vi ska nu lära henne allt vi kan med hjälp av era fina bilder så pratar hon säkert inom kort:)
Under februari och även en bit in i mars kommer jag och Linus växeldra med rektorsskapet, så det är bara att höra av sig till någon av oss om ni har några funderingar.
Matsedel nästa vecka:
Måndag: Green Curry Chicken, Tisdag: Hamburgare med potatismos (ej bröd), Onsdag: Gör din egen soppa, Torsdag: Korvstroganoff och ris
Marie, rektor/ förskolechef
Förskolan
Skapande av ödlor, spindlar, rollekar, högläsning i olika former och ett besök på akvariet är lite av veckans gott och blandat-påse.
Vi har använt oss av flanosagor i högläsningen men även skapat andra högläsning stunder och några barn har även tittat på “Grodan och hans vänner” som bok via Ipad. Om ni inte har läst någon utav “Grodan Böckerna” rekommenderar jag det varmt då de ofta handlar om olika känslor.
Vårt tema om insekter och kräldjur fortsätter och vi fyller på med fakta allt eftersom barnen ställer nyfikna frågor om djuren. Vi har också lärt oss en ny sång om en nyckelpiga.
Barnen har också lärt sig lite om djuren som lever i havet då vi gjorde ett besök på akvariet i veckan. Barnen var mest fascinerad av sköldpaddorna, de enorma fiskarna i tunneln, hajarna och clownfiskarna. Vi väckte några frågeställningar före besöket och återkopplade med en samling efter besöket där de fick berätta om vad de hade sett och upplevt.
Några av de yngre barnen har lekt flera rollekar tillsammans då de har klätt ut sig, lekt i det nya lektältet, ätit mat, lekt med dockorna m.m. Det är verkligen härligt att se deras samspel och kommunikation med varandra och man kan se att de har utvecklat sin kreativa förmåga men även att deras språkliga förmåga har utvecklats med hjälp utav leken. Matematiken återkommer vi ofta till i våra samlingar då vi räknar hur många barn och hur många pedagoger som är på plats samt hur många barn som är hemma varje dag. Vi pratar också åldrar och räknar på Thai. Vi har hunnit med några rörelsesånger och det märks att barnen älskar det så det kommer vi göra igen!
/ Helena, förskollärare samt Alva (VFU-student)
F-2
Vi fortsätter med sinnen, bokstäver, läsa, skriva och klockan. De räknar på flitigt i sina matteböcker och en del delar upp tal i tiotal och ental och andra jobbar med tal över 100 och multiplikationstabeller. Det är det som är så härligt i klassrummet att blandningen av åldrar gör att man får se och prata om många olika saker.
Vi har även pratat om olika svenska djur på vintern.
Jag vill lägga extra vikt i hur viktigt det är att barnen läser en liten stund varje dag. Oavsett om man läser 2 bokstavsord eller kapitelböcker. Att ha ett gott läsflyt främjar alla ämnen. Det är även bra att prata med barnen om texten de läser för att hjälpa barnen med förståelsen. I F-2 jobbar vi med läsläxan från fredag till torsdag veckan efter.
/ Åsa, samt Moa (VFU-student)
3-5
Under veckan har det varit några prov i SO, om städer, sjöar, älvar och landskap i Sverige och Stormaktstiden, men också i NO, om luft och vatten. Annars jobbar eleverna vidare med forntid och vikingatid eller kroppens organ och matspjälkningen. Till det kopplas ofta kunskaper som läsförståelse, skriva fakta och förklara.
På en av engelsklektionerna lekte vi en lek som kallas “gissa vad jag tänker på”. Det gäller att förklara så tydligt på engelska för sina kamrater att de vet vad jag tänker på. Eleverna turades om att förklara ord. Det var lite svårt i början men ju mer de tränade desto lättare började det gå.
I matematik har det arbetats med mätning och enhetsomvandlingar, multiplikation, 10 – kompisar, tid och almanackan, subtraktion och bråkräkning. Vi har också utmanat varandra och tävlat för att träna multiplikation. Vi fick också besök av en liten fågel som ville lära sig matte.
Som ett gemensamt tema har vi pratat lite om författaren Astrid Lindgren, vem hon var och vilka böcker hon skrivit. Denna fredag såg vi en liten snutt av Mio min Mio en kvart istället för thai-undervisningen. Mio är ett bra underlag för att diskutera vänskap, ont och gott. Eleverna fick sedan träna på att återberätta vad som hänt av det vi sett. Inte helt lätt att kunna återberätta i kronologisk ordning. Många vill gärna börja berätta om det som hände sist. Som en belöning för att eleverna jobbat så oerhört flitigt denna vecka fick de popcorn till filmen.
/ Karin samt Maggan (ma)
6-9
Denna vecka har det varit väldigt roligt att se gemenskapen på rasterna. Alla elever har varit delaktiga i aktiviteter som mestadels bestått av hopprep. Det har varit att hoppa över, ta sig under och hoppa långhopprep.
Kreativitetens lampa har lyst då flera elever arbetat med berättelseskrivning. Det är kul att se när fantasin får flöda och skrivandet flyter på. Det har även arbetats med fabler och sensmoral, också skrivits resedagböcker, analyserats texter bland annat. Även engelskalektionerna har dominerats av berättelseskrivning. Här är det dock lite knepigare då det gäller att hitta rätt ord vilket inte är det lättaste alla gånger. Eleverna har dock löst det bra och producerat texter av god kvalitet. Det har också arbetats med att öva meningsuppbyggnad till olika slags texttyper, svåra begrepp och hörförståelse. I matematiken har det handalt om Pythagoras sats, mönster, förenklingar och ekvationer, problemlösning med ekvationer, bråkräkning och procent, Geometri med area och omkrets av sammansatta figurer, decimaltal, enhetsomvandlingar och vinkelsummor i fyr- och trehörningar och mycket mera. Det går bra och alla jobbar med sina uppgifter och utnyttjar tiden på ett bra sätt.
I NO har vi arbetat med Jupiter, Pågenlimpor, miljökemi, matens kemi och näringsämnen, hjärnan,nervsystemet och våra sinnen,Periodiska systemet och hur det är uppbyggt, Krafter och rörelse med övning inför prov och utförandet av några experiment (pendelrörelser, friktion, centrifugalkraft mm). Fotosyntesen har vi också jobbat med och även mekanik och vårt postsystem. Så även här har vi en väldig bredd på innehållet i lektionerna och trots att nästan alla arbetar med olika saker så flyter det på bra. På SO lektionerna är det fortsatt mycket fokus på historia. Stormaktstid, Vasatid, 1800-talet och andra världskriget. Även här några prov. Men två elever jobbar också med etik och moral och ska använda de fyra etiska modellerna i olika fiktiva situationer eller koppla dem till religioner. De som jobbar med religion jobbar nu med kristendomens olika inriktningar eller buddhism och hinduism.
/Anders (sv/ eng), Maggan (ma/no), Karin (so)
Praktiska ämnen (Idrott, bild, slöjd)
På idrotten var det de yngres tur att få genomföra “Catch the flag” Det har funnits en stor önskan om det sedan dem såg de äldre göra det på en tidigare idrottslektion. De avslutade sedan med stafetter. De äldre eleverna har två idrottslektioner varje vecka. Under den första var det dags att hoppa hopprep. Detta är en aktivitet jag tycker är väldigt bra ur flera aspekter. Dels tränar den flera olika motoriska färdigheter, samtidigt som det är en väldigt bra aktivitet för konditionsträning. Veckans andra lektion mynna ut i “elevönskan” och här blev det såväl bollaktiviteter som lekinslag.
På slöjden jobbas det med stickning, ett mumintroll håller på att växa fram, och en virkad boll är på gång. Ett förkläde håller vi också på med och det sys med symaskin. En vävd liten gubbe blev klar och arbetet med servettställ av trä har också fortsatt.
Eftersom några var till akvariet i veckan så hade F-3 bild tillsammans denna vecka. Några gjorde fantasifulla namn-monster då man verkligen fick träna klippteknik och färgläggning medan de äldre gjorde runstenar och en modell av spår från istiden. Modellen förankrade kunskaperna om vad de lärt om spåren från istiden på SO lektionerna. 6-9 jobbar vidare med att måla akvarell, och hur djup i bilder av landskap skapas med blåa toner. Men andra fortsatte med kristaller, bildanalys och serier i tusch.
Linus (Idrott), Maggan (Slöjd), Karin (Bild)
Etiketter
- Afterschool
- Ban Phe
- banphe
- bilderbok
- bokstavsarbete
- Digitala verktyg
- Eastern Swedish School
- EasternSwedishSchool
- ESS
- Förskola
- förskoleklass
- Hopprep
- idrott
- rastaktiviteter
- Rayong
- rollek
- semesterskola
- Simträning
- skolautomlands
- stormaktstiden
- svensk skola i thailand
- Svensk skola utomlands
- svenskskola
- svenskskolabanphe
- SvenskskolaThailand
- Thailand
- v.6
- VFU
- VFUiThailand
- VFUutomlands