v.6 Friluftsdag, show av lärarna, samt besök av Svenska kyrkan v.8. Välkomna!

Allmänt

Trots det höga elevantalet så råder det ändå ett lugn både i klassrummen och på skolgården. Bordtennis och dans är ett hett intresse just nu på rasterna, men även hopprep, bygga kojor i innebandymålen och kortspel figurerar friskt. Idag var det även en liten dansuppvisning av några tjejer som tränat på det under flertalet raster. Det slutade med att pedagoger och VFU-studenter ställde upp och showade lite dem också!

I onsdags hade vi friluftsdag, i Nationalparken Wan Kaew. Dagen började med en gruppindelning med olika åldrar och en gruppledare. Lagnamn och hejaramsa bestämdes innan avgång till Wan Kaew. Väl där var det dags för skräpplockning innan vi skulle börja med våra stationer. Man kan kanske tro att det skulle bli gnäll över den aktiviteten men oj vad de samlade- ett härligt engagemang från de flesta elever! Sedan hade lärarna planerat varsin station med samarbetsövningar som grupperna gick runt till. Efter ca 3 stationer så åt vi lunch och det var “Fried rice chicken” ute i friska luften- mysigt! Efter sista stationen var färdig så kom nästintill alla föräldrar och hälsade på- härligt engagemang även där! Barnen badade i havet tillsammans eller lekte på stranden. 

Förskolan medverkade under dagen genom att leka och ha det mysigt i den friska luften. En härlig miljö och tips att besöka från er som aldrig varit där.

Nästa vecka är det simträning. Så medtag badkläder och handduk på torsdag!  

När man trodde att elevantalet var på väg neråt då vi nu varje fredag får säga hejdå till elever som beger sig mot Sverige så blir det ett litet gupp uppåt under nästa vecka. Vi välkomnar 9st elever varav 4 återkommande sedan tidigare år och 5 helt nya- Kul!     

Som vi skrev i förra veckan arbetade vi med Buddhism och genomförde ett tempelbesök i samband med detta. På måndag v.8 (17/2) kommer vi få besök av Svenska kyrkan i Bangkok (kyrkoherde Erik och hans assistent Anna), som kommer berätta om Kristendomen, bibliska berättelser, samt jämföra likheter och skillnader mellan dessa 2 religioner. På eftermiddagen samma dag (17/2) så bjuder vi in till Öppet hus, direkt efter skolan kl.14.15, där alla i och runt Ban Phe- området får komma. Under denna eftermiddag ges det alltså möjlighet för alla som vill, att få prata, umgås, utbyta funderingar, samtidigt som barnen som kommer även kan få sjunga, leka på gården och fika ihop. Skolan bjuder på hembakt sockerkaka och svenskt kaffe:) Välkomna!

Matsedel nästa vecka: M: Sweet and sour chicken, T: Potatismos och köttbullar, O: Skapa din egen soppa, T: Kockens val, Masaman

Marie, rektor/ förskolechef 

Förskolan

Vi har fortsatt med vårt tema: Thailands djur och vi kom fram till att vi ville arbeta om ormar.

Barnen hade kunskap om ormar sedan innan, vilket vi märkte under samlingen. Vi kom fram tillsammans att skapa egna ormar, vilket vi har gjort med barnen lite varje dag. 

Under veckans samlingar har vi varierat med sång och olika matematiska aktiviteter. Vi har arbetat med sortering, former och färger. Vi har även arbetat med takk- tecken.

Vi har även målat och under tiden vi målade diskuterade vi om vad vi målade och det var mycket djur. 

Vi fick säga hejdå till Ida i måndags och säga hej till oss Sophie och Josefine Tack för denna vecka. 

Sophie, förskollärare och Josefine VFU- student, samt Thip “språkbrygga”

F-klass

Uppfinnar Ulla kom till skolan i måndags och presenterade veckans bokstav och Tema. Bokstaven är U och tre olika teman denna vecka är: Underverk (7 underverk och kända byggnader), Uppfinningar och Udda och jämna tal. Barnen uppskattar de olika faktafilmerna kring våra tema och har många frågor och tankar kring dessa. Vi har ritat olika kända byggnader och vi har “rest”till olika byggnader och platser genom Greenscreen. Det blev häftiga foton och här ser ni ett bildspel/film med detta!

Äntligen blev det dags att använda alla toalettrullar som vi samlat på. Barnen har nyfiket frågat vad de ska användas till och idag fick de veta. Tanken att skapa med toarullar kom under T-veckan när vi såg en film om en flicka från Thailand. Hon hjälper till att rensa skräp från havet och då berättade några av barnen att de tycker om att pyssla och konstruera med skräp. Så igår åkte de blå uppfinnar mössorna fram samt alla toalettrullar, limpistoler, papper och tejp. Många av barnen blev fascinerade av Alfred Nobels dynamit från faktafilmen och valde att skapa olika varianter av den medan andra byggde stora pennhållare. 

Emma, förskollärare och  Jenny, VFU-student

Therese´s grupp

Under veckan har vi tränat lite extra på multiplikationstabellerna. De äldre eleverna har fått arbeta med laborativt material och tränat på de tabeller som de ännu inte är säkra på. De har även fått arbeta på Skolplus med detta. De yngre eleverna har arbetat med tvåans tabell. Vi började med att titta på ett avsnitt  av ”Livet i mattelandet” och sedan gjorde vi en gemensam problemlösningens kring tvåans tabell. Träna gärna tabellerna hemma när ni t.ex äter middag, lagar mat eller ligger på stranden. Man har sådan nytta av att tabellerna sitter!

Under veckan har vi oxå hunnit med att arbeta laborativt inom svenskan; att läsa ordbilder och rim. Vi har även haft ett antal elever som gjort muntliga redovisningar om b.la Vietnam, kinesiska nyåret, glasögon och koltrasten. Så roligt att eleverna vill redovisa det de arbetat med. 

Therese, lärare tidigare åldrar

Linnéas grupp

En vecka med stor variation i arbetsuppgifter har flutit förbi. Det har arbetats mycket med bråk, klockan och multiplikation i matematiken och i svenskan har vi fortsatt att läsa och skriva mycket. Vi har även försökt lära oss hur vi kan se på en text vilket syfte den har. Om texten är en faktatext, en berättande text eller kanske en instruerande text. Syftet med övningen är att i förlängningen kunna utveckla ett varierat språk och skrivande samt att förstå att alla texter har ett syfte. Vet man syftet med den text man läser är det enklare att vara källkritisk till informationen som förmedlas. 

Gemensamt för en del av eleverna är att de arbetat med geografi på olika sätt denna vecka. De yngre har fått titta och diskutera kring skillnader och likheter i omgivningarna här i Thailand i jämförelse med hemma i Sverige. Några av de äldre har fått i uppgift hemifrån att skapa guideböcker över Thailand med personliga inslag och gärna bilder. Böckerna ska sedan redovisas för klassen i hemskolan när de kommit hem. 

Linnéa, lärare senare åldrar

Linus grupp

Då kan vi titta bakåt i backspegeln och se att ännu en vecka passerat. En vecka där präster, adel, borgare och bönder bland annat hälsat på i klassrummet (medeltiden). Det har även pratats om planeter, solsystemet och jordens rotation. Självklart har vi även haft matematik, engelska och svenska, där vi blandat en mängd olika arbetsområden utifrån vad som står på respektive elevs planering. Två av våra äldre elever har haft muntliga presentationer som har dokumenterats för att kunna skickas hem för bedömning, detta är både spännande och lärorikt. Genom att filma sig själv i träningssyfte inför ett föredrag kan man få en bra uppfattning kring vad man bör reflektera över samt vad man bör tänka på vid den verkliga presentationen.  

Linus, lärare senare åldrar

Idrott

Förskoleklass + år 1 Tisdag:  

Idrottspasset gick i lekens tecken. Vi lekte två olika lekar som de lekt innan och det var banankull och plåsterboll. Eleverna är olika långt komna i mognaden kring att förlora i en lek och ibland kan det bli lite ledsna eller sura miner men det är fint att se hur tre olika klasser ändå uppmuntrar och tröstar varandra. För att stärka gruppen ännu mer avslutade vi med att köra en samarbetsövning där en rockring ska ta sig runt i ringen utan att barnen släpper varandras händer. Ett fint samarbete barnen emellan.

Emma

2-9 Tisdag: 

Tisdagens lektion bestod av femkamp för den yngre gruppen. Det var grenar som innehöll bland annat prickskytte, bandystraffar och snabbhet . Den äldre gruppen hade det desto svettigare för de skulle nämligen genomföra sina egna planerade träningspass. Resultatet var spännande både för mig som pedagog samt för eleverna själva. Många fick en aha-upplevelse då det är en sak att planera teoretiskt, men att sedan genomföra det praktiskt. 

Torsdagens lektion utgick pga onsdagens friluftsdag.

Linus, idrottslärare

Etiketter