v.51- Dags för jullov!

Allmänt

Då var det dags för det absolut sista veckobrevet för 2019! Helt sanslöst vad tiden gått fort. Själv sitter lite jetlaggad just nu i Sverige, för att fira jul på “hemmaplan”. Uppesittarkväll och farmors julknäck i Sverige var barnens önskan detta året, samt skidåkning och snö. Dock vet jag inte om vi kommer lyckas lösa att de ska kunna åka skidor då snögarantin ser lite osäker ut just nu… Efter nyår så är det dags för oss att lämna slasket och återvända till värmen igen för att starta upp med hela 27st nya elever som börjar den 6/1! Kul!

Vi kommer ha ett föräldramöte/ uppstartsträff redan på söndagen 5/1 kl 16.30 för de familjerna vilket vi även kommer informera om via mail.

Enligt de rapporter jag dock fått under veckan så har det på skolan nu fyllts på med händer på väggarna i ”High five”-rummet med de elever som slutar hos oss idag och som alltså inte tryckt sina händer tidigare hos oss. Väggarna fylls på efterhand under hela säsongen och nu är det många händer tryckta. 

Idag har det även varit lite julavslutning med gemensamma aktiviteter. Förskolan och åk F-3 började morgonen med att baka pepparkakor till ljudet av julmusik. Tillsammans skapades det massor av pepparkaksfigurer av olika slag. Efter rasten hjälptes åk 3-9 åt att baka sockerkakor. Då det var sista dagen så åt alla grupper tillsammans och det blev ett härligt långbord. Efter lunch blev det mys med en julfilm samtidigt som det mumsades på det vi bakat och lite popcorn.

Vi kommer lägga ut ett litet välkomstbrev efter nyår som handlar om första skolveckan som startar den 6 januari kl 08.30.

Fram till dess så önskar jag Er en riktigt God Jul och Gott Nytt År!                                                                                         

Marie, rektor/ förskolechef 

 

Förskolan

Då var den allra sista veckan för denna termin till ända. Både vi pedagoger samt barnen konstaterar ofta hur snabbt tiden går om dagarna här i skolan. Det måste tyda på att vi har roligt om dagarna!
I onsdags började Sara hos oss, som ska arbeta fram till slutet av januari. Då ska vi försöka fokusera på att dela upp gruppen i mindre grupper, för att kunna variera verksamheten beroende på ålder samt intressen.

Direkt när Sara började arbeta hos oss i onsdags så började vi att planera in en utflykt med alla förskolebarn till ett närliggande vattendrag/å där det brukar kunna finnas varaner. Barnen är väldigt nyfikna på detta och först tittade vi på bilder och filmklipp på varaner för att se hur de såg ut så vi visste vad vi skulle hålla utkik efter. Vi tog också fram fakta om dem för att lära oss mer om vad de äter, var de sover, vad de heter på engelska/thai m.m.
Igår (torsdag) så var det då dags för utflykten. Barnen stod länge och letade längs vattnet men tyvärr fick vi inte se någon varan denna gång. Däremot såg vi både fiskar och fåglar. Vi gick också vidare till ett tempel i närheten där vi fick se höns och tuppar. Detta roade barnen mycket då tuppen “svarade” kuckeliku när barnen pratade med den. Vi bestämde också att vi ska gå på en ny utflykt när vi kommer tillbaka i januari, för att se om vi får syn på varaner då istället.
Idag (fredag) har vi bakat pepparkakor och bjudit alla kompisar på skolan på, det var uppskattat! 

 

Ida, förskollärare och Sara, barnskötare, samt Thip “språkbrygga”

 

Therese´s grupp

Helt otroligt!!Sista veckan för denna termin är här! Det har gått så fort och det är svårt att förstå att det redan är den 20:e december.

Under våra morgonsamlingar så låter det alltid från högtalarsystemet ute längs med vägen. Det spelas först en sång och sedan är det någon som pratar. Vi har funderat¨på vad detta kunde vara. Fick då veta att det var områdets informationskanal. En elev berättade att varje dag kl:08.00 och 18.00 så spelas även nationalsången på detta vis, i högtalarsystem. Vi bestämde oss då att lyssna på Thailands nationalsång. Då vi har två elever som tidigare gått i thailändsk skola så kunde de berätta att denna sång inleder varje skoldag för eleverna på thailändska skolor. De två eleverna stod upp och sjöng med i sången. Vi pratade lite om vår svenska nationalsång, om vad den heter, vem som skrivit den och när den brukar sjungas. Självklart var vi tvungna att lyssna på den också och alla stod upp och sjöng med även i den.  

Önskar er alla ett härligt jullov!

Therese, lärare tidigare åldrar

 

Linus/ Linnéas grupp

Det är sista veckan innan jullovet och för en del elever betyder det att det är deras sista vecka på skolan och för några är det deras första och för vissa även den enda. I den äldre gruppen råder god arbetsro trots skilda planeringar och olika arbetsbörda. Förväntningarna inför jul och julledigt diskuteras flitigt eleverna emellan och trots värme och solsken infinner sig viss julkänsla. 

Sista dagen innan jullovet passade  vi på att baka lite sockerkaka för att bjuda resten av skolan på. Vi delade upp oss i två grupper och de fick i uppdrag att baka varsin kaka enligt receptet. En del problem dök upp längs vägen såsom smält smör, inga decilitermått, och undermålig ugn. En av kakorna klarade sig dock och gick att bjuda på… den andra kakan fick några av eleverna äta upp direkt ur formen med sina skedar då den inte gick att få ut:)

Linnéa Ekelund, lärare senare år

 

Idrott

Tisdag: Tisdagens idrottslektion hölls av Therese och Linnéa. Eleverna delades in i sex lag med tre elever i varje. Lagen möttes sen två och två i olika bollsporter under tre minuter. Bollsporter de spelade var bandy, basket och fotboll. Fokus var på aktivitet och samarbete och vi avslutade lektionen med en samarbetsövning. Vi delade upp eleverna i två lag och uppgiften var att rulla en boll mellan benen på alla medlemmar i laget för att ta sig framåt till målet.  

Torsdag: 

Idrottslektion nr. 2 denna vecka var julinspirerad. Vi startade med att leka julgranskull, en variant på istappen, och sedan dansade vi ringdans kring vår julgran. Även förskolan deltog på denna idrottslektion vilket var uppskattat av alla. Då det var väldigt varmt avslutade vi lektionen inne i high five-rummet och hade ett litet quiz.

Linnéa

Etiketter