v.51- Dags för ett välförtjänt jullov eller bus och lek på barnklubben!

Allmänt                                                                                        

Så var då dagen här, när jag sitter och ska skriva det sista veckobrevet för detta året… Känns konstigt att tiden gått så snabbt men samtidigt så är ju det ett tecken på hur roligt man faktiskt tycker sitt arbete är! Och det är ju tack vare alla underbara individer som kommer in genom grinden varje morgon och förgyller vår dag- med skratt, lek, nyfikenhet och mystik. För alla är vi ju olika och det är lite speciellt att komma till oss och börja ny en vecka för att sedan någon annan slutar på fredagen. Vissa är mer reserverade än andra men det brukar släppa fort, då alla är här på samma villkor- och ingen känner egentligen någon sedan innan (om man inte är återkommande förstås). Men att se hur barnen växer, i det sociala samspelet med andra barn, oavsett ålder, stad eller kanske till och med land- är fantastiskt! Tänk om vi vuxna kunde vara så öppna och nyfikna på varandra- och våga gå utanför boxen.

Nåja, ett välförtjänt jullov väntar för de flesta men vissa av Er har valt att gå på barnklubben som börjar redan imorgon och vissa nya kommer för första gången imorgon och ska enbart gå på barnklubben nu över jul.

I veckan har det både varit julpyssel, simträning och idag “öppet hus” för samtliga föräldrar. Här hade barnen planerat aktiviteter utifrån vad de lärt sig under den tid de gått och det var allt från tipsrunda med kunskapsfrågor av de äldre, multiplikationsutmaningar, digitala lärsidor och julpyssel från årskurs 1-5 och QR-kodsjakt, experiment med skumstrumpa och programmering från förskolan. Oj, vilken aktivitet det var på både föräldrar och elever som fick pröva samtliga aktiviteter. Vi bjöd även på den saffranskaka som förskolan bakade i onsdags, samt kaffe/saft som energipåfyllning. Som avslutning på dagen och denna termin bjöd de yngsta eleverna upp till en cirkus-show med valfritt nummer till härlig cirkusmusik! Tack alla elever för denna fantastiska avslutning och vi önskar Er alla där ute (oavsett Sverige, Thailand eller annat land) en riktigt God Jul!

Vi ses igen på måndag den 7/1-2019, kl 08.30 på skolan (kommer information om skolskjutstider för Er som åker det), och vi slutar som vanligt 14.15. Då det börjar en hel del nya elever och även då att personalstyrkan utökas, så kommer vi och alla nya elever och föräldrar träffas redan söndagen den 6/1-19, men det har berörda redan fått information om.

Då var det dags att byta ut tangentbordet mot lite julbak och paketinslagning kanske?! För det firas faktiskt lite jul här också- Same same, but different:)

Marie, rektor/ förskolechef

 

Förskolan

Tänk att nu är årets sista förskoledag gjord och vi har sagt hejdå till flera barn som nu återvänder till Sverige igen. Det har varit en mysig och rolig barngrupp och jag är så tacksam för att ha fått möjligheten att undervisa, leka och lära med era barn. Idag var det även dags för tomtenissen att åka vidare. Tomtenissen har gjort sitt bästa för att sprida lite julkänsla och den börjar snart infinna sig. Veckan började med att Nissen stökat ner vår avdelning med julpynt och julgranen låg gömd på skolgården. Det blev att pynta julgranen och därefter dans kring den när den var färdig. Fullproppad med pynt precis som det ska vara när barn pyntar! Nissen har fortsatt att lämna bokstäver och i början på veckan blev två av orden klara. Idag fredag fick vi äntligen de sista bokstäverna och Tomtens hälsning var: Tomten flyger med sina renar! Så det ser ut som tomten är på väg hit till Thailand, jippie!!!

Det blev även en utflykt denna vecka och denna gång valde barnen lekplatsen bort över ån. Barnen ville nämligen spana på varaner då vi sett skymten av en tidigare. På vägen hem stod det fiskare uppe på bron och la ut sina nät. Barnen la sig på magen för att kunna se bättre. När vi ligger där och tittar ser vi en varan långsamt komma simmandes. Snabbt upp och fotografera men till barnens stora besvikelse har jag inte fått den på bild. Som ett barn uttryckte det: – HUR KAN MAN MISSA ATT FOTOGRAFERA DENNA LÅNGSAMMA VARAN? Haha, jo jag kunde visst det :)

Vi har även bakat saffransrutor till dagens öppet hus.. Det knäcktes ägg i skålar och på bordet men det bästa av allt var nog att få smaka på smeten! Det låg bara kaksmulor kvar på fatet efter att föräldrar och elever idag fick smaka vilket vi tog som ett gott betyg för vår kaka.

Tack än en gång för denna terminen! Jag, (Emma) tar inte jullov riktigt än utan ska busa på lite med barnklubben innan jag går på ledighet. För Er som fortsätter eller är på väg hit så ses vi i januari för en ny och spännande termin.

Emma, förskolelärare och Henrik, fritidspedagog + Heini (resurs)

 

Årskurs F-4

Jag kan inte fatta att denna dag redan är här, dagen då många av oss går på lite julledighet! Det har gått otroligt fort och jag vill rikta ett stort TACK till alla fantastiska, nyfikna och trevliga elever. Stort TACK även till alla föräldrar och pedagoger i Sverige som samarbetat så bra kring elevernas lärande och utveckling!

Då flera av våra elever har varit inne på sluttampen av sin vistelse har det varit mycket fokus på att bli klara med sina planeringar och att “knyta ihop säcken”. Vi har fått höra uppläsningar av sagor och berättelser som blivit klara, och det är så kul att se eleverna när de står framme vid tavlan och har hela klassen framför sig som lyssnar. Flera av eleverna har hunnit med att arbeta med häftet “Vinterns traditioner”. Det är ett häfte där man får lära sig om varför vi firar jul, Lucia och advent, samt vad skillnaden är på tradition och högtid. Våra yngre elever i klassen har fortsatt sitt arbete med att lära sig bokstäver och de jobbar både digitalt och traditionellt med penna och papper. Varje dag görs nya framsteg!

I veckan blev vi klara med den gran som elever från alla klasser, inklusive förskolan, varit med och målat. Den pryder numera de yngres matsal. Tänk vad fint det blir när fler samarbetar och skapar något tillsammans!

Njut nu av ledigheten och gör sådant som du tycker om så ses vi kanske i januari igen! Om inte så kan ni ju fortsätta följa oss via sociala medier och denna hemsida varje fredag:)

Therese, lärare tidigare åldrar

 

Årskurs 1-6 v.50-51 (shortstay/ longstay i 2v)

Årets sista skolvecka är nu slut och alla får nu ett välbehövligt lov. Det har varit två spännande veckor som vi fått tillsammans här på ESS och denna vecka har alla elever fokuserat på att slutföra de uppgifter de skulle göra. Någon har haft digitalt matematikprov, andra har arbetat med diverse stenciler, gjort klart sina matematikböcker, skrivit berättelser och arbetat med digitala verktyg. Flera som arbetat klart med något och ska gå kvar i januari har fått nya uppgifter för att fortsätta utvecklas hos oss även i vår.

I tisdags hade vi pyssel på eftermiddagen där eleverna gjorde allt från julkort till tomtar. Det är inte bara pysslet som hade jultema utan även olika uppgifter i svenska, matematik och engelska innehöll mycket av detta tema. Alla elever har glädjande nog fokuserat på sina studier och kämpat hårt även denna sista vecka. Mycket bra jobbat!

Sista dagen avslutades med “Öppet Hus” där alla eleverna i år 1-6 var delaktiga i att komma på vad vi skulle visa upp för slags skolarbete och ställa i ordning lokalen. Vårt klassrum hade temat “Lära med IT och lek” där en station visade elevspel.se, Classroom, Google documents och mystudioweb.com. En annan station var räkne-pinnar och 1000-tävlingen och den tredje Monopol. Hoppas ni såg den fina julpyntningen eleverna skapat på whiteboarden :)

Sist men inte minst önskar jag er God Jul & Gott Nytt År!

Kicki, lärare

 

Årskurs 4 – 9

Då detta varit en vecka då fler av eleverna i gruppen slutar, har många lagt mycket tid på att “knyta ihop säcken”, dvs avverka de sista uppgifterna kring sin planering, innan ett mycket välförtjänt jullov stundar. Och jag vill verkligen vara den första att säga att det är ni väl värda! Det har varit en lite känslomässig vecka för många då de också blivit mer medvetna om att vistelsen närmade sitt slut, men jag hoppas verkligen att jag får se så många som möjligt av er snart igen… Vi avslutade även med att bidra till tipspromenaden under skolans besöksdag. Facit till frågorna ser ni i bilden. Jag vill önska er alla en God Jul och Gott nytt år.

 .

Linus, lärare senare åldrar

 

Idrott

Veckans idrott bestod av landbandy med Henrik i tisdags. Det var äntligen dags för massa smålagsspel, vilket har efterfrågats från fler håll. Då många ofta är väldigt tävlingsinriktade brukar det ofta bli bra fart, så även denna gång, men inte på bekostnad av fairplay.

I torsdags var det dags för terminen sista simträning. Som tidigare var det fokus på simträning och ben- och armteknik. Men givetvis fanns det även tid för lite avslutande lek:)

// Linus

Etiketter