v.51 Dags att se tillbaka på sista veckan innan ett välförtjänt jullov!

     Allmänt

Flertalet skolor i Sverige gick på jullov några dagar innan oss så alla har inte haft material/ uppgifter att göra och då är det klart att man kan bli lite rastlös. Men det ordnade vi fort med att använda Luciapengarna till att köpa in nya rastleksaker efter barnens önskemål, vilket också var tanken från början. Darttavla (magnet), frisbees och frisbeegolf, nya bollar, bordtennisrack, kastleksaker med mera har använts frekvent denna vecka.

Vi har även haft lite styrda/ ledarledda rastaktiviteter vilket också varit populärt hos de flesta.

I onsdags var det dags för förskolan och F-3 att baka pepparkakor och skolan doftade ljuvligt!

I torsdags var förskolan och F-3 iväg på en utflyktspromenad till närliggande tempel.

I fredags, på avslutningsdagen hade vi en liten julfika där pepparkakorna gick åt och vi hade även långdans / dans runt granen innan hemgång för att verkligen ”fira” in att julen är kommen. Film från detta kan ni se på Instagram ess_skolan eller vår Facebooksida ESS Skolan.

Tyvärr var vi tvungna att säga hejdå till en hel del elever under veckan, då de nu har sitt jullov kvar, men sedan beger sig hem till Sverige igen. Några har gått 7-8 veckor medan några har gått ca 3v, men oavsett, har alla elever hunnit bli en så viktig del i vårt gäng. Vänskapsband har knutits både mellan elever och föräldrar och jag hoppas, tror och vet att vissa även kommer fortsätta ha kontakt och ses även i Sverige.

Om inte annat så är det många som uttryckt att ”vi ses nästa säsong” vilket är ett gott betyg!

För er som stannar kvar i Thailand eller kommer komma nu under jullovet, så är det skolstart den 9:e januari kl 08.30. Ni som har skolskjuts kommer få information om vilka tider som gäller via messenger och på Facebook (i föräldragruppen) på söndagskvällen dagen innan.

För er som börjar/är nya (den 9/1), så har ni fått en inbjudan till en träff redan på söndagen den 8/1. Detta för att det inte ska bli för mycket för alla första dagen och att skolan kan sätta igång med fokus på arbete/ lektioner redan från skolstarten.

Nytt veckobrev med lite förhandsinformation, matsedel etc, läggs ut några dagar innan skolstarten. Fram till dess önskar jag er alla ett Gott Nytt År!

Marie, rektor/ förskolechef 

 

Förskolan

Denna sista vecka på terminen vara alla förskolebarn friska och åter i verksamhet. De var alla efterlängtade av kompisarna!

Bra samspel och interaktioner mellan barnen har uppstått under veckan då de klär ut sig, leker med låtsasmaten, degar, nattar dockorna, har billek, leker med djuren och ”gubbarna”. Vi har använt oss av djurliknelser och övat på att räkna djuren som barnen leker med och sorterat dem i olika grupper. 

Det märks framförallt hos några av de yngre barnen att de börjar utveckla lekarna alltmer då de använder fler och fler ord, kommunicerar mer med varandra och utvecklar sin föreställningsförmåga. Kontakten mellan dem har stärkts genom ökat samspel. 

Vi har haft ett par samlingar då vi har pratat om hur man är en bra kompis. Barnen är bra på att komma på många saker man INTE skall göra såsom slåss osv men de kom också på många bra saker man kan göra som är extra snällt mot kompisarna tex trösta, hjälpa någon upp som har ramlat, säga förlåt, leka med någon, klappa och kramas osv.

Vi använder oss utav handen och säger ”STOPP” när någon gör något som man inte tycker om. Barnens tankar om att vara en bra kompis har blivit till en ”kompissol” som sitter på väggen och som vi kan påminna varandra om. 

Favoritsysselsättningen för några i barngruppen är att skapa alster i form av att rita, klippa och klistra. Barnen arbetar då med stor noggrannhet, tålmodighet, använder sin kreativa förmåga och finmotorik då de gärna sitter länge och jobbar med sina alster och verk. Barnen har erbjudits att julpyssla och några utav barnen tillverkade granar av ”glasspinnar”. 

Nissen har varit alert varje natt och gjort bus och gömt flera bokstäver. Sista dagen lämnade han till och med ett paket till förskolan!

Vi har alla tittat på ”bästa bokstaven” från UR och pratat om olika ord i samband med det. Nissens gömda bokstäver bildade också till slut en hel mening; ”Tomten flyger med sina renar”. 

Under veckan har även vissa utav förskolebarnen bakat pepparkakor ihop med åk F-3 och alla från förskolan deltog i en  promenad i närområdet till ett templet i torsdags. 

Helena, förskollärare

F-3

I klassrummet har eleverna kämpat tappert ända in i mål! För många har det handlat om att jobba klart med sin planering som ofta slutar vid terminsavslut. Då många dessutom varit klara med sina arbetsområden har vi haft möjligheten att träna lite extra på det som är lite svårare samt att vi har kunnat jobba extra med det som eleven tycker är lite roligare. Vi har haft en hel del arbete på både Skolplus och Elevspel med hjälp av våra digitala verktyg. På SO´n har det arbetats en hel del med de Abrahamitiska religionerna även denna vecka. Vi har även en elev som på sin dator har ett gediget arbete om klimat. Ett tips till er alla är att prata klimat och miljö hemma. Ser era barn t ex några skillnader på sophanteringen i Sverige och i Thailand? 

/Henke

Precis som Henke skrev så har eleverna i gruppen verkligen jobbat på som vilken annan vecka som helst. Ingen trötthet inför lov här inte. Det som hörs hela tiden är Maggan, Maggan, kan jag få en ny uppgift?

Addition, subtraktion, multiplikation mm i en rasande fart.Vi har gått igenom 2- hopp, 5- hopp 10-hopp och prioriterings regler. Eleverna har jobbat efter sina planeringar och vi har haft en gemensam lektion om vargar och hur de lever. Vi ritade också vargspår i snö.

/Maggan

Henke (SV, SO, ENG) och Maggan (MA/ NO/ TK)

3-5

Nu har vi arbetat av sista veckan innan den för många efterlängtade ledigheten. För många av barnen var det även sista skolveckan i Thailand, innan de beger sig hemåt till Sverige igen, liksom för mig. Som jag har trivts med att få undervisa era fina barn! 🙂

I veckan har vi precis som vanligt haft fullt upp, både på lektionerna likväl som på rasterna. Barnen har avslutat en del arbetsområden nu innan jul såsom världsdelarna, Sveriges geografi (kan ni Sveriges alla landskap?), koordinatsystem inom matten (och en hel del annat) och engelska, där det testats av kunskaper inom lyssna, läsa, tala och skriva. 

På rasterna har barnen haft stor glädje av de nya rastleksakerna som har köpts in efter deras egna önskemål, lycka! Det har kastats “bollar med svans”, dart (med magnetiska pilar), frisbee, spelats pingis och även byggts en hel del pappersflygplan. Några av barnen har också satt sina handavtryck på väggen, det är stort.

Jag önskar er alla en härlig ledighet och en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År.
Martina, grundlärare 3-6

6-9

Den avslutande veckan för de äldsta eleverna gällande svenska, SO och engelska, har varit väldigt produktiv. Eleverna här har precis som de yngsta eleverna börjar på att avsluta sina arbetsområden och har därför fått lite andra uppgifter. Ett flertal elever har under svensklektionerna suttit och skrivit på en uppsats med namnet “bron”. Uppdraget är att skriva om en fiktiv bro. En bro som eleven själv bestämmer vad den skall gå emellan, hur den skall se ut och vad dess syfte är. Kanske kan det till och med vara en bro mellan människor eller kulturer? Mycket kul att se kreativa elever ta sig an denna uppgift. Personligen önskar jag att en elevs dröm om en tågbro mellan Stockholm och Bangkok blir verklighet. 

Under veckans sista SO-pass hade vi elever som tillverkade en egen digital frågesport om julen och körde denna med sina klasskamrater och lärare. Detta via den digitala tjänsten Kahoot. Mycket kul trots att undertecknad inte vann.

Veckans roligaste engelskauppgift fick nog den elev vars lärare ville att hen skulle göra en film om sin vistelse i Thailand. Filma med sin mobil några givna händelser under en dag och sedan prata till. Kul!

/Henke 

Eleverna har även kämpat på och hållit i superbra gällande ämnena matte och NO. Många har avslutat sina uppgifter och hunnit bli klara.

Det har tex byggts en bro som klarade över 3.5 kg innan den kollapsade, några har studerat universum, miljö, kemiska bindningar och elektrokemi och lite om giftiga djur i Thailand.

Matten har ägnats åt mycket olika områden,  geometri, algebra och negativa tal är några av dem. 

/ Maggan

Henke (SV, SO, ENG) och Maggan (MA/ NO/ TK)

Praktiska ämnen (Idrott, bild, slöjd)

Terminens sista idrottslektioner är nu genomförda, och vi kan med stort beröm ta julledigt! Bra jobbat allesammans. Men innan vi slår oss för bröstet så skall vi ändå ta en kort tillbakablick för att se vad som hänt i veckan. I tisdags fick så äntligen även den yngre gruppen spela “Killerball”. Det har funnits ett stort önskemål om just denna aktivitet. Utöver så hade vi stafetter och kull-lekar. 

Den äldre gruppen har även dem haft olika lekar som motto denna vecka. De har bland annat genomfört kinesiska-muren, spökboll, pepparkakskull, prickboll och fler därtill. I kollaget kan ni se smakprov från veckans aktiviteter.

bildlektionen i den yngre gruppen (f-3) har vi roat oss med julpyssel. Det har blivit teckningar med jultema, julkort och lite sådant skojigt.

I den äldre gruppen blev reklamaffischer klara och så tränade några att teckna med hjälp av How to draw på datorn.

På slöjden har vi fortsatt med stickning och virkning, vilket vi får hålla på med ett tag till. Ännu ett slöjdalster har också blivit klart, ett jättefint och välgjort pennskrin. 

Linus (Idrott) och Maggan (Slöjd/Bild)

Etiketter