v.50

Allmänt    DSC03504DSC03515

Veckorna rusar iväg och vi har nu avverkat den sista fredagen för denna termin. Idag tände vi det fjärde ljuset i vår adventsljusstake och läste den fjärde versen!

Veckans stora händelse var självklart våra 2 Luciauppträdanden på restaurangerna MS/Sunflower och Bee Happy! Eleverna var fantastiska och genomförde hela kvällen på ett enastående sätt. Det var småtomtar som dansade, pepparkaksbarn som sprang runt, solosång och kör, samt självaste gruppen ”triad” som showade ordentligt! Jag kan inte nog, berömma samtliga elever och barn för en fantastisk kväll! Så kul att all deras träning, gav resultat. För Er som vill, så kan ni se hela uppträdet från luciafirandet på MS/Sunflower på nedanstående länk: http://youtu.be/lMPPXmD99Ao

I övrigt så har veckan varit som vanligt. Vi har tyvärr fått säga hejdå till Isabell som arbetat från skolstart på förskolan, då hon nu ska hem till Sverige igen och börja arbeta efter sin föräldraledighet. Vi önskar henne all lycka till men både tror och hoppas att hon är ett ansikte som kommer återkomma till ossJ Nedan kan ni se den fina tavla som hon fick med sig som minne från oss på ESS. Vi har även fått säga hejdå till några ”långliggare” men både vet och tror att merparten av dem har planer på att återvända…

Nästa vecka så går vi bara 4 dagar, då jullovet startar på fredagen!

Som avslutning kommer vi åka till Tdv ¾ och spela minigolf med samtliga barn och elever på skolan. Vi hoppas att flera av Er föräldrar vill vara med och delta och vi kommer även bjuda in de familjer som bor på Tdv till att spela och vara med och tävla om fina priser. Skolan bjuder alla inskrivna barn på avgiften och Tdv kommer bjuda eleverna på något smaskigt efteråt… De yngsta (2-5år)kommer få bada i barnpoolen med ansvarig pedagog så packa gärna ner badkläder åt dem denna dag. Jag hoppas vi ses på Tdv ¾ på torsdag klockan 12.30!

Nästa veckas matsedel är följande:

mån: panaeng med ris tis: makaroner med korv ons: pat baoi krapau (kycklingfärs och ris) tors: kyckling med grön curry

After School (mån, ons, tors 14.30-15.30)

Konceptet idrottsfritids har ändrats lite vilket ni kan läsa mer om på vår hemsida. I veckan var det hela 16st som deltog i diverse lekar, spel och pyssel (smällkarameller) och nästa måndag så kommer fokus ligga på showträning inför vår egna talangjakt på onsdag eftermiddag. För de som inte vill delta i talangjakten, kommer det erbjudas andra aktiviteter. Torsdagens ”After School” uteblir dock då vi går på jullov efter minigolfen.

ESS tavla 2016

Marie, rektor/ förskolechef

 

Förskolan

Det har varit min första vecka här på förskolan vilket har varitjätte roligt att träffa alla barnen, några ansikten kände jag igen från förra året och några var nya för mig.

Veckan började med att jag (Sophie) och Isabell jobbade tillsammans måndag, tisdag och onsdagen då jag hann lära känna barnen och komma in i verksamheten.

På tisdagen gick vi till en lekpark och de tyckte barnen var jättekul. De åkte rutschkana, klättrade och gick balansgång. När vi kom tillbaka till förskolan så serverades de korv och makaroner, vilket var väldigt uppskattat av barnen, en bra laddning inför kvällen då det var Lucia!

Vi har startat med lite julpyssel där vi klippt och klistrat en julgran. Barnen har ritat av sina händer på ett papper som vi klippt ut och satt upp som en gran på väggen.

Fskolan

Sophie och Isabell, förskollärare

F-1

Början av veckan handlade av förståeliga själ mycket om Lucia och de flesta eleverna var ganska nervösa inför uppgiften men det fixade de med bravur!

Matematiken denna vecka har varit väldigt varierad, speciellt för förskoleklasseleverna som har fått prova på en hel del olika saker. Vi har pratat 10-kompisar, placerat ut jämna tal på tallinjen, och spelat olika matematiska spel. De har även fått börja på en uppgift där de ska rita upp ett zoo innehållande djur med sammanlagt 100 ben, vilka djur och hur många av varje är (nästan) helt upp till dem själva. Vissa försökte med EN tusenfoting men det kunde inte godkännas, bra försök i alla fall…

Vi har precis som tidigare veckor tittat på några avsnitt av “vara vänner” och diskuterat hur man bör agera mot varandra. Vi passade även på att samtala om barnkonventionen och alla barns rätt att få vara just barn.

Under fredagen dammade vi av en gammal klassiker från fem myror är fler än fyra elefanter, eleverna fick rita fyra olika saker på ett papper där tre hörde ihop och en skulle bort. Mycket spännande att se/höra alla olika lösningar som dök upp.

F-klass

Glenn, förskollärare, lärare tidigare år

2-3

I veckan har vi tränat på sång och mikrofonteknik inför lucia. I svenska så har vi fortsatt skriva sagor och gått igenom alfabetisk ordning samt arbetat lite praktiskt med det. Veckans ord handlade om 10st ord på ”Ee” vilket är en svår bokstav då det ofta låter som ä.

I matematiken har vi pratat lite om sambandet mellan de olika räknesättet, samt vad de heter. Att addition och subtraktion går att vända på, vilket även division och multiplikation gör. Att man även kan addera det antal som ett tal ska multipliceras med, är också något som eleverna visar förståelse för när vi tillsammans har haft genomgångar på tavlan.

Lite arbete om vintern i NO kan tyckas märkligt här i Thailand men vi arbetar ju helt enligt den svenska läroplanen och följer de läromedel och hemskolornas planeringar, så det är inget vi bara kan ”hoppa över”. I engelska har vi lyssnt på ljudbok och kollat på serien ”Game” från UR, och även arbetat i böcker och med olika stenciler.

Ett uppskattat inslag var att eleverna fick se några avsnitt av ”vår tids” julkalender ”Sunes jul”. Vi har tidigare läst Suneböckerna som högläsning och eleverna skrattade gott åt ”Håkanbråkans” hyss och Sunes alla konstiga idéer.

Marie, lärare tidigare år

4-9

Veckan som gått har handlat mycket om dagboksskrivande, forskning om djur samt berättelseskrivande. Vi har prata om hur man strukturerar en text, att man skriver i rätt tempus, samt att det är viktigt att försöka skapa ”inre bilder” i läsarens huvud. Matematiken och de olika områdena varierar väldigt mellan eleverna, men ett gemensamt område för många har varit att räkna med bråk och bråk med rest?! Men givetvis är det elevernas hemplanering som utgör den stora grunden. Ett litet mer annorlunda inslag denna vecka är att vi haft en elev som skapat en digital dagbok innehållandes film, ljud, text och bild.

Linus, lärare senare år

Idrott

Veckans två idrottslektioner har bestått av ett pass med mer lekfull inriktning, som bygger på samarbete, motorik och kroppskontroll, där lekar som bläckfisken och balans-stafetter genomförts. På torsdagens lektion var det fokus på taktik och list när ännu en match av ”capture the flag” genomfördes. Detta är en aktivitet som ger eleverna möjlighet att träna på mängder med olika moment, såsom smidighet, samarbete, snabbhet, motorik med flera.

Idrott

Linus, idrottslärare

Etiketter