v.50 Firandets vecka! Nobel och Lucia- Barnen var helt magiska!

Allmänt                                                                                        

Jag brukar känna känslan av att vi alla på skolan är som en stor familj… Och nu har vi utvecklat detta till att bli en showande cirkusfamilj kan jag säga! Mer kreativa elever än de som nu går hos oss får man leta efter! Av våra cirkusredskap som finns på skolan, utvecklar eleverna egna moment och använder sig av allt de hittar till att fantasifullt tänka ut, hur det kan användas till allt som det egentligen inte ska! Innebandyklubbor och badmintonrack, sticks ner i innebandymålets hål, så det blir “knivtricket”, jonglörer och akrobatörer dansar fram på skolgården till vacker cirkusmusik och även jag bjuder på lite jonglering tillsammans med barnen och allt är en hel stor kärleksfull cirkus!

Det är förstås rasterna jag pratar om, för så fort det är lektioner så hör jag inte ett knyst varken utanför eller om jag går in i klassrummen. AC´n upplevs som störande ljud och då kan ni förstå vilken arbetsro det är:) Ok, förskolebarnen hörs ibland men då är det mest tjo och tjim och glada miner av diverse vattenlek, experiment eller att Nissen varit och busat igen!

I måndags dukades det upp långbord för att uppmärksamma Nobeldagen och alla elever hjälpte till på sitt sätt. De yngre skrev namnlappar, några dukade och de äldre bar ut bord och stolar. Väldigt lyckat och allt avslutades med att eleverna erhöll varsin guldpeng (med gott innehåll:).

Höjpunkten av veckan var givetvis gårdagens Luciakväll som lockade hela 80st gäster!!!!

Efter allt övande så måste jag säga att jag var nog mest nervös över hur allt skulle gå, men det hade jag inte behövt vara! Eleverna var helt fantastiska!!! De tågade in genom matgästerna som de aldrig gjort något annat, ställde upp sig i rätt ordning och genomförde programmet fläckfritt! Eller visst, några av de yngre kanske fick några fläckar när de stoppade huvudet ner i sanden eller rullade runt några varv, men roligt hade de:) Vers-läsarna tappade inte bort sig på ett enda ord och de talade högt och tydligt. Solosången, duetterna och trios synkade fantastiskt och kören klämde i på refrängerna. Jag är så stolt över dessa barn och även ett stort tack till pedagogerna som tragglat sångerna under 2 veckors tid med eleverna.

Ett stort tack även till restaurangen “Cheers” som ordnade med en fantastisk buffé där jansons frestelse, prinskorv, köttbullar, ägghalvor, revbensspjäll, potatis, kött, lingonsylt, brunsås,senap och risgrynsgröt med saftsås var en del av det som erbjöds i matväg!!! Ojoj, vad mätta och belåtna alla var när det framåt sena kvällen begav sig hemåt. Efter maten så lekte barnen nere på stranden och nya kontakter knöts mellan föräldrarna som främjar att alla trivs än mer här nere då det sociala utbytet ökar, samt att många väljer att återkomma för att ses igen.

Nästa vecka är det dags för sista veckan innan jullovet- helt otroligt vad tiden har gått fort! Men matsedeln är densamma som förra, med undantag över lite mindre “spicy” på Lab gai som är en kryddig kycklingfärs.

På torsdag är det dags för simträning igen så medtag badkläder, handduk och puffar för de som behöver (smörj gärna in barnen i ansikte, armar och axlar).

Viktigt att veta är även att vi på fredag har öppet hus för alla föräldrar (även om övriga är nyfikna är det helt ok att komma om ni hör av Er i förväg) mellan kl 12-14.15. Ni kommer då få uppleva hur det är att gå i skolan på ESS och även få testa på olika aktiviteter som barnen skapat och vill utmana er i. Vi bjuder även på kaka och kaffe/saft till alla som närvarar. Mer info om detta kommer i Facebook-gruppen.

Välkomna!

Marie, rektor/ förskolechef

 

Förskolan

“jag ser det snöa, jag ser det snöa”- tänk att Nissen lyssnade på barnens önskan att få snö. Dock blev det i digitalform genom projicering och toalettpapper. Så påhittig han är;) Nissen önskade också snö så det fick han av genom en inspelad hälsning där vi använde oss av greenscreen. Barnen fascinerades av det gröna skynket och möjligheterna att befinna sig i olika världar.

Vi har fortsatt att jobba med Nissens bokstäver. De äldre barnen har fått egna skrivböcker som de kan skriva bokstäver och ord i, att skriva bokstäver är populärt och skrivböckerna uppskattades. Ett barn blev så glad att de fått en “läxbok” och ville ta med den hem för att skriva:) 

I torsdags gick förskolan, förskoleklass och några barn från åk 1-3 på utflykt till en lekplats. Vi lekte på lekplatsen och spelade fotboll. Vi lekte ”hunden och benet”  och olika former av kull, som t.ex. “Pepparkakskull”.

Nu har vi jobbat med att programmera Blue Bot under några veckor och Wow! vad duktiga barnen har blivit. De har lärt sig att tänka “logiskt” och de tar inte bara den enklaste vägen över mattan utan de tänker till och gör flera kommando. Superhäftigt att se dem utvecklas!

Emma, förskolelärare och Henrik, fritidspedagog + Heini (resurs)

Årskurs F-4

Åter en vecka med massor av nytt som man lärt sig! Flera elever har kommit längre i sin skriv och läsutveckling, de skriver mer och mer på egen hand och tycker att det är så kul att även de yngsta numer kan skriva små korta meddelanden helt på egen hand.

Veckan började med att vi hade Nobeltema på skolan. Eleverna fick titta på en film om Alfred Nobels liv och sedan diskuterade vi varför och vad som gjorde Alfred till en sådan viktig person. De yngre eleverna fick sedan komma på en egen uppfinning, det var allt ifrån “tystnadspengar, gaffelskeden, väckarklockor med spännande funktioner och militärfordon som kunde frakta 500 personer”. Eleverna fick avslutningsvis redovisa sina uppfinningar inför klassen och få respons av klasskamraterna! Vem vet, vi kanske har en blivande uppfinnare mitt ibland oss!!

Annat vi gjort denna vecka är b.la att några av de yngre eleverna påbörjat ett arbete kring vinterns traditioner. Vi började med att prata om advent och vad adventstiden innebär. Vi lärde oss om varför adventsljusstaken har fyra ljus och inte fem, samt vad julstjärnorna som vi hänger upp i våra fönster symboliserar.

Under fredagens bildlektion blev flera av våra “snögubbsbilder” klara, så nu pryder de vårt fönster in till klassrummet. I detta arbete fick eleverna återigen träna sig på att rita i perspektiv, grodperspektiv.

Therese, lärare tidigare åldrar

Årskurs 1-6 v.50-51 (shortstay/ longstay i 2v)

Hejsan hoppsan, falleralera, vad det går fort att ställa om sig både tidsmässigt och årskursmässigt… Då jag nu under 2v innan jul kommer att arbeta med en grupp av 6st “2veckors-elever”, samt att några av de elever som gått länge på skolan sitter inne i “mitt” klassrum, så har jag fått tänka om i min yrkesroll och gå utanför boxen en hel del! Alla elever arbetar i samma ämne, fast med olika uppgifter från hemskolorna. För de som har planeringar med sig, är min uppgift att se till att altt genomförs och att eleven utvecklar de förmågor och den kunskap som förväntas. En del skriver dagbok varje dag om hur det är här i Thailand, medan andra skriver egna julberättelser på fri hand. Någon i år 1 sitter och tränar på bokstaven Jj och hur den låter och stavas medan någon i år 6 sitter och arbetar med grammatik, så man kan säga att det gäller att vara flexibel. Andra inslag har varit Gustaf Vasa, det trettioåriga kriget, länder i världen/ Europa och forskning om djur. I matematiken arbetar samtliga i sina arbetsböcker eller via medskickade stenciler så det är en mer styrd lektion. De som gått länge har arbetat om Alfred Nobel och “lekt” uppfinnare samt att Lucia har varit i fokus vid samlingarna. På bilden arbetade vi med momentet “grodperspektiv”.

Kicki, lärare

Årskurs 4 – 9

Vart är all snö? Varken hemma i Sverige eller här i Thailand verkar det som! Nu är det bara en vecka kvar innan vi och alla elever går på välförtjänt jullov. Men tro inte för det att arbetsmoralen på något sätt är lägre. Under veckan har det givetvis varit fokus på lucia-framträdandet, men det har som alltid hänt mängder inom de olika arbetsområdena. Procent och ekvationer har varit flitiga inslag på matematiken, faktatexter på såväl svenska som engelska, biologi med fokus på kroppens organ och matspjälkning.

Något som också ofta återkommer är att hemskolan gärna ser att eleverna skall dokumentera sin resa, vilket jag ser som en väldigt bra möjlighet till att kunna utveckla sin skrivkunskap, samt att man kan träna sig i att presentera såväl fakta som händelser på en mängd olika och intressanta sätt. Detta genom att både använda sig av digital teknik och klassiskt papper och penna. Vill samtidigt även passa på att hälsa flera elever välkomna till gruppen, som började denna vecka. Det är med kärt återseende jag hälsar er tillbaka då jag haft förmånen att få träffa er flertalet år i rad.

Linus, lärare senare åldrar

Idrott

På tisdagens lektion för de yngre var lite olika lekar, samarbetsövningar och stafetter som tränade balans och motorik.

Tisdagens idrottslektion för de äldre var en teoretisk lektion där fokus låg på motion och rörelse. Hur påverkar motion kroppen positivt?! Vi diskuterade dels olika motionsalternativ, samt hur man regelbundet bör röra sig dagligen för att skapa goda förutsättningar för kroppen att kunna fungera som den ska. Vi pratade även om hur pulsen styrs utifrån olika ansträngningar kroppen gör, samt vikten av att underhålla hjärtat. En annan intressant sak var att diskutera mycket av den forskning som finns, som belyser alla de positiva effekter träning och motion har på kroppen och själva måendet.

Torsdagens lektion utgick pga genrep inför lucia)

Kommande vecka kommer vi under tisdagen att genomföra en “elevlektion” vilket innebär att elever har i uppgift (från hemskolan) att planera, genomföra, samt utvärdera en egen planerad lektion. Torsdagen kommer att innebära simträning för samtliga.

// Linus

 

 

Etiketter