v.50 När fjärde ljuset tänds, ja då är julen här. Det firar vi i Thailand, med både frukt och bär!

Allmänt

Vilken fantastisk uppvisning och kväll vi fick i tisdags! Elevernas skönsång och härliga “lussande” uppskattades av de ca 70 gäster som hade bokat platser på restaurang Cheers. Återigen- tack för ett fint arrangemang från Cheers Rastabar, men framförallt ett stort tack till alla elever! Detta år hade vi ingen bakgrundsmusik i högtalaren utan vår egen fantastiska gitarrist Martin Sten/Älen- mark som ackompanjerade oss i varje låt!

Solo, duo och gruppsånger från de olika elevgrupperna i ett väl inövat program flöt på som fisken i vattnet. Versläsningar om alla 4 ljus som ska tändas med en twist av Thailändska inslag var också ett uppskattat omslag- eller vad sägs om “När fjärde ljuset tänds- Ja då är julen här! Det firar vi i Thailand, med både frukt och bär”.

Av matintäkterna på Luciakvällen så skänkte restaurang Cheers, 20% vilket innebär en hel del inköp av nya rastaktivitetssaker. I fredags fick eleverna önska och komma med förslag så nu under helgen har det inhandlats nya/ fler saker- Spännande!

Nästa vecka kommer de äldre förskolebarnen tillsammans med F-2 baka pepparkakor till hela skolan. Vi använder oss av veckans bildlektion till detta och ser vilka olika tekniker och estetiska figurer eleverna kreativt kan skapa- (det finns även formar att använda sig av för de som vill:).

Alla elever på skolan kommer få avnjuta dessa mästerverk den 23:e december då det är vår sista skoldag. Ja, här kör vi faktiskt “ända in i kaklet” då eleverna går veckovis. 

I fredags bakades det på skolan då det var hemkunskap för en elev. Saffranskakor stod på schemat. Vi hade även en longstay-elev som låg i god fas med sin planering, som hjälpte till. Resultatet blev- Gott!

Matsedel nästa vecka: 

Måndag: Green Curry Chicken, Tisdag: Spagetti och kycklingfärssås, Onsdag: Panaeng, Torsdag: Tacos

Marie, rektor/ förskolechef 

 

Förskolan

De första dagarna av veckan övade vi en del på luciatåget både ihop med skolbarnen men även så sjöng vi en del inne på förskolan. Kul och spännande att ”klä ut sig”, åka skolbuss och sjunga på stranden. 

Några av barnen har denna vecka varit hemma pga av sjukdom och det märks hos vissa barn att de saknar några av sina kompisar. Hoppas de kryar på sig över helgen!

Veckans tema har varit att spela extra mycket spel. Dels när Förskoleklassbarnen har kommit in på korta besök så har det spelats en hel del sifferspel, rim-memory och Mix Max och dels så har jag kunnat ägna extra mycket tid åt de äldre barnen och spela med dem. 

Det har även pysslats flitigt i form av pärlplattor, halsband, armband och det har målats massvis med noggrant detaljerade teckningar. 

Nissen har busat lite men också varit trött och sovit både natt och dag och därför inte riktigt busat lika mycket som förr. Det verkar vara mycket att göra nu innan jul.

Bokstäver har han dock lyckats gömma och det är lika kul varje dag att efter det att bokstaven är funnen även titta på Bästa bokstaven från UR. ”Djuren på djuris” som handlar om sociala samspel i förskoleåldern har vi också tittat lite på. 

Något annat som är väldigt uppskattat av de yngre barnen är ”pekbok” på You Tube där det finns korta filmer som visar tex en häst i sin rätta miljö och sedan skrivs ordet häst och en röst säger ordet tydligt två gånger. De yngre barnen studerar noga, lyssnar och upprepar ordet efter rösten. Bra träning för språkinlärning korta stunder då och då.

Utelek har vi också haft en hel del och särskilt uppskattat är det när de större skolbarnen kommer in och leker med de yngre barnen på deras utegård under rasten. 

Det blev känslosamma avsked i slutet av veckan då några äldre barn slutade och det blev kramar och lite sorgligt. Fint att se dessa åldersöverskridande samspel och relationer bland barnen på ESS-skolan. 

Helena, förskollärare

F-3

I klassrummet för SO, svenska och engelska har det varit full rulle hela veckan, precis som vanligt! Denna vecka har vi t ex haft två elever som fördjupat sig i två olika fågelarter. Vi kan nu alla lite mer om både ankor och flamingos. Eleverna har själva tagit reda på fakta och sedan satt ihop detta till en text. Kul även att vi har elever som på eget initiativ tar med böcker hem och läser för sina vårdnadshavare. 

Förra veckan hade vi lite inriktning på frukter under engelskpassen. Nu har det istället varit djur som varit temat. Våra Ipads har under detta arbete varit viktiga hjälpmedel för vetgiriga språkvetare. Förutom detta har såklart våra elever arbetat med läromedel och stenciler de haft med sig hemifrån. 

SO-passen har bland annat handlar om de abrahamitiska religionerna. Kristendom, Judendom och Islam. Vi har haft elever som jämfört dessa för att se både skillnader och likheter dem emellan. Mycket intressant att lyssna på unga människor som diskuterar stora frågor!

/Henke

Veckan har gått fort och eleverna har jobbat bra på lektionerna och de nya eleverna har kommit in bra i gruppen. 

På matten har vi jobbat vidare med de fyra räknesätten och 10 – kompisar, dubbelt och hälften mm.

Årstiderna handlade det om på NO´n. Då pratade vi om hur man kan se att det blir höst och vinter i naturen (hemma i Sverige). Det har också lästs och skrivits faktatexter om olika djur och växter tex älg, gran och tall.

/Maggan

Henke (SV, SO, ENG) och Maggan (MA/ NO/ TK)

3-5

Veckan har gått i en rasande fart och barnen har haft fullt upp. Under måndagen och tisdagen laddade de inför tisdagskvällens luciafirande. Det var både pirr i magen och förväntningar inför tisdagskvällens uppträdande och det blev verkligen en lyckad tillställning för stora och små.

Annars har det arbetats med skolans alla ämnen och i no:n gjorde några barn experiment med en ballong (statisk elektricitet) och några prov har klarats av. Vi har i bilden målat julkulor på grenar där vi använt oss av olika tekniker och blyerts, pastell och vattenfärg. De vackra konstverken pryder nu vår whiteboardtavla.

Martina, grundlärare 3-6

6-9

För de äldsta barnen har det inneburit fullt klassrum. Kul! I detta klassrum har några elever legat så långt fram i sin planering hemifrån att vi har haft tid att gnugga lite extra. Dessa elever har tränar både uppsatser och läsförståelse från gamla nationella prov i svenska, åk 6 och åk 9.  I övrigt har det bland annat skrivits manus till “sommarprat” och skrivits långa och välskrivna bokanalyser och recensioner. 

Engelska för dessa elever har inneburit framförallt läsförståelse samt skrivning. Det har skrivits både noveller och argumenterande texter. Förvirrande har som vanligt de engelska oregelbundna verben varit. 

På lektionerna i SO har det, precis som vanligt, spretat rejält. När en elever sitter och plockar in Sveriges största sjöar på en blindkarta försöker en annan förstå cirkulär ekonomi och en tredje sitter med en fördjupningsuppgift om folkmordet i Kambodja. Några prov har genomförts och alla har kommit tillbaka från rättande lärare med finfina resultat. Bra jobbat!

/Henke 

Många nya elever har funnit sig tillrätta i vår grupp. Vi har fått dela upp oss på två olika klassrum för att rymmas (på två pedagoger) och eleverna har arbetat väl, med sina uppgifter hela veckan.

Under mattelektionerna har det funderats och klurats på allt från mönster och uttryck, bråkräkning till negativa tal och geometri.

På NO lektionerna har vi arbetat med Brobygge, Universum, Krafter och Newtons lagar, en presentation av elefanter (fortsättning från förra veckan), Evolution och Människans matspjälkning. Flera prov är också gjorda både i matte och NO med goda resultat..

/ Maggan

Henke (SV, SO, ENG) och Maggan (MA/ NO/ TK)

 

Praktiska ämnen (Idrott, bild, slöjd)

På idrottslektionerna har den yngre gruppen haft extra mycket fokus på balans och koordination. De har fått balansera olika saker på huvudet och handen, såväl som på olika former av rack och sked. Intressant att uppleva är hur ofta alla utbrister “Ååååå vad lätt” för att sedan under aktiviteten och efter många gånger snabbt ändra uppfattning. 

De äldre eleverna genomförde en egen lektionsplanering. Vad är viktigt att tänka på när man skall planera, förbereda och sedan genomföra en aktivitet. Vi pratade om vad som är bra och viktigt att tänka på som ledare av aktivitet. Eleverna fick sedan själva skapa sin egna fiktiva lektion utifrån följande rubriker: Material, uppvärmning, huvudaktivitet och avslutning.  

Veckans andra lektion för de äldre hade för dagen besök av “Henke” då ordinarie lärare var tvungen att “vabba”.. Vad bjöd då ”Henke” på? Jo det blev träning för både kropp och knopp! Luffarschackstafett, cirkelträning och även en magutmaning innehållandes en variant av klassiska plankan! Och som avslutning blev det även en omgång ”killerball”! Tack Henke för ditt “gästspel”!

På bildlektionen har några elever i den äldre gruppen gjort fina reklamskyltar för solkräm och IKEA.

I den yngre gruppen var skaparverksta´n igång och alla jobbade ivrigt med att göra fantastiskt fina julkort.

På slöjden 

Den här veckan fortsatte arbetet med stickning och även virkningen gick framåt. En elev tillverkade också sin egen stjärngosse-utrustning och det påbörjades ett arbete med ett pennskrin. Alla jobbade på ivrigt och bra. Det är kul att se hur alla trivs i “slöjdsalen”.

Linus (Idrott) och Maggan (Slöjd/Bild)

 

Etiketter