v.5
Allmänt
Idag är det fredag vilket innebär att åter en skolvecka passerat. Jag tänker tillbaka på en familjär och lugn vecka, där högstadiet under rasterna spelar ”King” tillsammans med 5åringar, där förskolan packar sin lilla vagn med vatten, solhattar och vandrar iväg till lekplatsen och en personal som står och försöker lära sig diablo, poi och jonglering så att barnen ibland får ”fråga” om de också kan få testa någon gångJ
Det är en harmoni, en glädje, som råder på vår enhet samtidigt som det självklart varvas med lite uppståndelse kring regler och osämja om att några går före i kön, någon tar frukt från någon annan årskurs fruktfat och någon tog en köttbulle för mycket. I klassrummen litar jag till fullo på mina pedagoger där eleverna arbetar integrerat och hjälper varandra med uppgifter då en elevs förklaring kan vara mer konkret för en elev i närliggande ålder. Så tack alla elever och personal, för ett enormt samarbete och hänsynstagande till varandra- det är NI som skapar en fantastisk arbetsmiljö för både mig och Er själva! Vill även passa på att tacka Er föräldrar som bidrar med ert engagemang kring barnen samt diverse hjälp kring eventuell logistik, vägvisning och samåkning vid de tillfällen det har behövts!
Nästa vecka är en ”normal” vecka, med idrott på tisdag och torsdag för år 1-9 och lekparksutflykt på torsdagen för förskolan. Då vi hälsar 8! nya elever välkomna, samt lite ledighet hos personalen så kommer Lina att arbeta hela veckan på förskolan, tillsammans med Ingela och några elever i 2-5 kommer få gästspela och arbeta inne hos de äldre eleverna för att jämna ut arbetsbelastningen och ha en fortsatt hög kvalité på lärandet och verksamheten.
Matsedeln för v.5 och v.6 är: mån: chicken green curry, tis: stekt fisk med ris, ons: skapa din egen soppa, tors: spagetti och köttfärssås, fre: padtai gai
Marie, rektor/ förskolechef
Förskolan
På morgonsamlingarna har vi fortsatt att prata om vad det är för dag, datum och månad och vilka som har namnsdag.
Vi har fortsatt prata om alfabetet och bokstäverna. Vi har övat lite på alfabets- sången och den kan barnen galant.
I torsdags gick vi till lekparken. Vi var där fram till lunch – det var perfekt lekparksväder, lite molnigt och lagom varmt.
Sista timmen denna vecka har vi arbetat med olika klipp- och klisterövningar tillsammans med förskoleklass.
Sophie, Förskollärare
F-1
Ettorna har denna vecka b.la. arbetat med att skriva dagbok och händelsebok där de fått öva på att skriva vad de gjort under dagen samt i veckan. Dagarna går fort och det arbetas med många olika saker så det är inte helt enkelt att komma ihåg vad som gjorts, så ibland är det bra eleverna att bara ta det lugnt ett par minuter och reflektera över vad man egentligen gör under dagarna. Inom matematiken har vi fortsatt att arbeta med 10-kompisarna på olika sätt och även övat lite på de större talen mellan 10-20.
Veckans djur blev igelkotten där vi b.la. lärt oss vad den äter, var de bor, varför den rullar ihop sig och hur många taggar de har. Mycket spännande! Förskoleklassen har (som vanligt) arbetat vidare med bokstäver där vi denna vecka gjort ett bokstavsdiagram med de bokstäver som barnen har i sina namn. Vi fortsatte sedan att arbeta med diagram inom matematiken på skolgården där de skulle försöka träffa ett träd med en boll och sedan anteckna hur det gick. Vi har även pratat om klockan och hur visarna ska stå när det är hel eller halv timme. Detta kom vi in på eftersom alla tycker det är väldigt viktigt att veta exakt när rasten börjar. Förskoleklassen fick sedan i uppdrag att försöka bygga en egen klocka vilket de fixade galant! Sista lektionen under veckan har ägnats åt att träna på finmotoriken genom att rita innanför linjerna och sedan klippa med sax. Att ta det lugnt och inte ha så bråttom visade sig tydligen ge bättre resultat, tänka sig…
Glenn, förskollärare, lärare tidigare år
2-5
I matte har vi börjat ett intensivare arbete med multiplikationstabellerna. Hur många tabeller finns det, undrar eleverna? Oändligt? Nötning som gäller för att de ska automatiseras! Eleverna har tillverkat egna tabell-kort och övat tillsammans. Förhör gärna barnen hemma! Vi har också diskuterat vad som är skillnaden på en sida och en kant. Inte helt självklart!
Ett engagerande inslag i svenskämnet denna vecka var vårt klassråd. Detta då frågor dykt upp som ligger eleverna nära. Vi fördjupade oss i mötesteknik, olika begrepp samt genomförde ett fantastiskt bra och lärorikt klassråd. Eleverna väntade tålmodigt på sin tur då ordföranden från åk 2 fördelade ordet. Så kul!! Veckans ord som repeterats under 4 dagar klarades galant under fredagens förhör!
Innehållet i engelska har bestått av stavningsregler, olika uttal samt konstruerande av olika meningar och texter.
I boken ”Pojken och tigern” arbetar eleverna ivrigt och spännande frågor om landskap och Sveriges delar dyker upp. I NO har många elever fortsatt arbetet med ”Blandningar och lösningar”. Hur kan man få tillbaka saltet från saltvatten? Hhmm…
De digitala verktygen används på olika sätt i form av att följa hemskolors lärplattformar, pedagogiska appar, digitala berättelser med talsyntes samt inläsningstjänst (inlästa böcker kombinerat med text).
Filmserien ”Spegelvänd” från UR, börjar nu gå mot sitt slut. Den är hur spännande som helst och magiskt lärorik och rekommenderas att ses tillsammans med sina barn!
Marie och Mattias, lärare tidigare och senare år
6-9
Under veckan som gått har flera av eleverna haft ett extra fokus på matematiken, främst med tanke på att det genomförts prov. Med just ordet prov i åtanke kan jag nämna att det även genomförts prov kring områden som världsreligionerna, samt biologi. Det har även kommit in flera nya arbetsuppgifter, exempel på dessa är engelska, där man skall planera och genomföra en fiktiv resa till de brittiska öarna. Historia i form av människans härkomst, samt geografi där man lär sig grunder kring latitud och longitud och hur ett gradnät fungerar.
Kommande vecka kommer vi i gruppen 6-9 även få besök av en del yngre elever från 2-5, främst med tanke på att vi skall få en så rimlig och kvalitetsmässig fördelning av elever som möjligt.
Linus, lärare senare år
Idrott
Tisdagens idrott bestod av en motorisk uppvärmning i form av jogging till diverse rörelser. Huvudmomentet var landbandy och vi hade en indelning av eleverna utifrån ålder, detta för att möjliggöra jämna grupper. Torsdagens idrott bestod av en uppvärmning bestående av stafetter med samarbetssyfte. Våra huvudmoment var dels en lagaktivitet (doppboll) samt en fortsättning på vårt motoriktema. Under detta motoriktema använder vi oss av cirkusredskapen som används flitigt under rasterna (poi, diabolo samt devilsticks). Googla gärna de olika cirkusformerna för att få en ökad inblick i vad det är.
Glenn, Linus och Mattias, idrottslärare
After School
Vilken otroligt härlig vecka! I måndags spelade vi “king” den mest populära rastleken vi har just nu på gården. Fördelen med After School, är att man inte behöver stå i kö för att få spela. I onsdags körde vi Twister, då det var önskemål från de elever som ej hunnit köra det. En av eleverna tog med sin personligt skapade twistertavla som vi körde med och jag kan säga det var många armar och ben i kluriga ställningar. Vi avslutade veckan igår med att göra ett personligt kollage, som skapades med handavtryck. Vi hjälpte varandra att klippa vår egen längd med garn samt fyllde på med lite mer personlig information på vår egna tavla. Efter det visade en av eleverna ett annat pyssel som ledde till olika masker med dekorationer.
Lina, barnskötare/barnklubbsledare