v.5 Playdoh-deg, forntiden, ekonomiprov och nyfikna besök…
Allmänt
I veckan har vi haft lite besök av intresserade och nyfikna elever och familjer inför nästkommande säsong, och även pedagoger och pensionerade pedagoger som vill se hur en svensk skola utomlands fungerar. Same same- har nog de flesta konstaterat. Men givetvis får eleverna med sig en hel del mer erfarenheter i det sociala och kulturella, genom en vistelse här i Thailand. Flera av besökarna trodde att eleverna går flera veckor/ månader hos oss och blev förvånade när vi sa att man enbart kan gå för en vecka och genomföra sitt skolarbete/ läxor man har med sig. För även om snittet ligger på 3-4v så har vi en hel del som går kortare perioder också. Det som samtliga konstaterat vid sina besök är vår höga arbetsro- vilket vi är mycket glada över- Fantastiskt duktiga elever som respekterar varandra och även sköt att kunna arbeta i mindre grupper.
Om ni inte sett det på vår facebooksida, så är nu anmälnings boken öppen för nästkommande säsong. Det blir 30/10 som öppning sker och vi stänger den 29/3.
Om ni tror/ eller vet att ni ska åka nästa säsong så önskar vi få in er anmälan snarast, för att planeringen ska kunna påbörjas i tid med antal pedagoger och vilka kompetenser/ årskurser som vi behöver anställa till. Anmälan är inte bindande och man betalar inte för sin plats förrän först den 31/5 om man önskar gå under hösten och 31/8 om man önskar gå under vårterminen.
På tisdag är det dags för After School igen och vi kör en favorit i repris med att träffas på stranden Bee Happy. Där kommer vi leka, bada, kunna köra 5-kamp, samt någon social aktivitet för föräldrarna och givetvis en god buffé.
Mer information om detta läggs ut på vår låsta föräldrasida inom kort.
På onsdag är det även dags att åka till akvariet, för de elever som inte gick hos oss under hösten. Dock har vi märkt att flera av de äldre eleverna har mycket de ska hinna med i sina planeringar och har därför valt att det blir förskolan upp till årskurs 5 som kommer åka. Vi åker efter lunch och om man var i höstas på akvarie besöket och går i F-klass-årskurs 5 så kommer man alltså stanna kvar på skolan och ha lektioner som vanligt.
Årskurs 6-9 kommer stanna kvar på skolan oavsett om man gick hos oss eller inte om inte ni föräldrar verkligen trycker på att de ska åka med, men vi ser i nuläget att de äldre har annat skolarbete som bör prioriteras och hoppas ni som familj kan åka iväg med dem dit på egen hand i så fall.
Matsedel nästa vecka:
Mån: Green Curry Chicken, Tis: Makaroner med korv, Ons: Gör din egen soppa, Tors: Spagetti och köttfärssås
Marie, rektor/ förskolechef
Förskolan
Vår förskollärarstudent Moa har denna vecka bytt plats med Alva som tidigare gjorde två veckors praktik i åk F-2 klassen. På eftermiddagen när förskoleklass kommer in till oss följer även Moa med och då är båda på plats hos oss.
Vi har fortsatt med talraden och riktat oss lite extra till de yngre barnen och fokuserat på antalsuppfattning och räkneorden 1-5. Vi sjunger bl.a. om 10 glada dinosaurier och 5 små apor. Matematik är ett övergripande fokusområde under hela säsongen och vi kommer totalt ha jobbat med fler områden såsom; geometri, räkneord, antalsuppfattning, mönster, sortering, lägesord, längd och mätning.
Dinosaurier fångar flera av barnens intresse och nyfikenhet så nu har vi köpt in fler och barnen leker med dem varje dag. Ett av veckans tema har varit att dinosaurierna gjort fotavtryck i vår gröna och gula play doh deg, spännande! Det här satte igång fantasin och leklusten hos flera barn som har byggt upp världar kring dinosaurierna med klossar, växter och figurer.
Vi har gjort en ny och fräsch play doh deg som fick bli rosa. Barnen tycker verkligen om att känna, klämma och forma den mjuka, lena, härliga nygjorda degen. Alla åldrar är oftast engagerade i denna aktivitet.
De barn som inte gjort spindlar av toarullar sedan tidigare har fått göra det och något barn har gjort en orm av glasspinne. Barnens intresse har gått från nyckelpiga till spindel via ormar och nu gått vidare till fjärilar. Ett barn har skapat en fjäril och fler kommer att få chansen. Vi skall fortsätta ta tillvara barnens intresse för smådjur och kryp och lära oss mer om både ormar, fjärilar och ödlor. Vi kommer även repetera vad vi lärt oss om spindlar och nyckelpigor
Alva och Moa har hållit i “Kims lek” med barnen och vi har även lekt “Hunden och Benet” ett flertal gånger. Vi har börjat med en ny aktivitet med olika uppdragskort. Vi slår en tärning och barnen får dra ett kort med en rörelse på. Matematik, rörelse och turtagning i samma lek.
På fredagen fick förskolan ett lektält som var väldigt uppskattat att leka och vara i. En elev i åk 6 som har varit hos oss och hjälpt till då och då på förskolan hade sin sista dag på skolan och vi var alla lite sorgsna över detta då barnen och vi pedagoger kommer att sakna honom då han varit en tillgång för verksamheten.
/ Helena, förskollärare samt Alva (VFU-student)
F-2
F-klass barnen har fortsatt jobba mycket med bokstäver, både att forma och lyssna efter bokstavsljud. Nu börjar även läsningen att komma igång hos dem.
Inom matematiken har de börjat lägga ihop och ta bort, (addition och subtraktion) och vi jobbar mycket med att forma siffrorna rätt.
Vi har skapat bilder med inspiration av Vincent van Goghs Stjärnenatt och gjort ugglor. Vi har jobbat med avrundning, subtraktion inom talområdet 0-20 med hjälp av tallinje och hundrarutan. Vi övar på positionssystemet och jobbar med hur man bygger upp tal. De äldre har även jobbat med addition och subtraktion med mellanled.
I svenska jobbar vi med bokstäver och att skriva berättelser.
I No/So jobbar vi med vintern och jämför den svenska och Thailändska.Vi har gjort lite olika hörsellekar och vi har sorterat material efter egenskaper. Vi har även pratat om hur det är att flytta, varför man flyttar och vad är det viktigaste att få med sig om man flyttar. Vi har även börjat jobba med världsdelar och “Homo sapiens”. Glöm nu inte att läsa massor på nästa veckas läsläxa!
Fråga gärna era barn vad en rörispaus är- det är nyttigt för alla åldrar för att stärka hjärnan:)
/ Åsa, förskollärare samt Moa (VFU-student)
3-5
Som grupp är eleverna flitiga och ivriga att jobba, kul! De skriver sina faktatexter, deckare, och bronsålderssagor, läser sina läsläxor och tränar sina glosor (veckans ord). I engelska har vi också haft glosförhör och det gick strålande. I övrigt jobbar de med att kunna översätta, formulera meningar och även skriva engelska sagor och faktatexter. I matten har vi fortsatt med multiplikationsträning med gemensamma tävlingar och “test/övning” där de utmanar sig själva. I övrigt har vi arbetat med Taluppfattning, Mera multiplikation division på olika sätt, Trubbiga-, spetsiga- och räta vinklar, Mätning av längder, längdenheter och skala och mycket mera. Ämnesområden i NO och SO är fortfarande mycket historia (vasatid och forntid) men även kartografi, lag och rätt samt fakta om Nordens länder. Serien Arkeologens dotter är populär att använda både till historia och geografi. Matspjälkningen, organ, energi och elektricitet är andra ämnesområden som det jobbas med. Ett experiment som genomfördes denna vecka var att tillverka ett fungerande vattenhjul. Nu börjar även flera prov att trilla in. En del har papper hem medan andra har information digitalt så man kan träna hemma. Även denna fredag såg vi lilla aktuellt och gjorde nutidskryss.
/ Karin samt Maggan (ma)
6-9
Nu ryms vi alla i samma klassrum igen då några åkt hem till Sverige. Det är alltid tråkigt när någon slutar och åker hem men det är också jättekul att få träffa de nya som kommer till klassen. På SO:n är det fortsatt historia som dominerar. Elever ser filmer och svarar på frågor om stormaktstiden, kyrkans historia i Norden och andra världskriget. Två elever jobbar med antiken och har studerat en av kejsarna lite närmare genom att belysa hur olika källor framställer personen på lite olika sätt. En elev studerar hur Cortés erövrade Mexiko. Ett prov i ekonomi är genomfört och ett annat ekonomiprov närmar sig. De som har tid till godo ser också lilla aktuellt och svarar på nutidskryss. På mattelektionerna har vi fortsatt arbetet med Algebra (ekvationer och förenklingar, area och omkrets av olika geometriska figurer, division med decimaltal mm. Det har också gjorts prov om Geometri och Koordinatsystem. Stämningen har varit mycket bra och tiden har utnyttjats effektivt. NO lektionerna har utnyttjats väl till att jobba med tex övning i att skriva argumenterande text i flera led inför kommande nationella prov, studier av olika celltyper, fortsatt arbete om Universum, växter och djur i Thailand, övning inför prov och provskrivning (Krafter, Fy och Människokroppen, Bi och Ämnena omkring oss, Ke). Några fysikexperiment om tex jämvikt och hävstänger, pendelrörelser och jordens dragningskraft har vi också hunnit med. På svensklektionerna har det fortsatt arbetats med att skriva jämförande faktatexter och resedagböcker. Flera elever skriver också argumenterande texter och det verkar finnas flera blivande politiker i klassen. Engelsklektionerna har ägnats mestadels åt att arbeta vidare i läromedlen där kunskaperna i bland annat läsning, ordförståelse och grammatik främjas. Det har även arbetats med posters, filmanalys och skrivits prov.
/Anders (sv/ eng), Maggan (ma/no), Karin (so)
Praktiska ämnen (Idrott, bild, slöjd)
På idrotten har vi fortsatt med att inkludera bollar i undervisningen, genom diverse lekar. En eller flera bollar kan många gånger vara ett bra hjälpmedel för att träna motoriska färdigheter, samtidigt som det kan upplevas jobbigt för vissa. Vi har även haft fokus på rörelseträning och smidighet, genom att i slutet av varje idrottslektion gemensamt stretcha de muskelgrupper vi haft fokus på under lektionen. Vi har även haft en grupp tjejer som haft ett danstema som de genomfört, då de haft som uppgift från hemskolan att genomföra och dokumentera detta område. De yngre har under sin idrottslektion lekt lekar som Elefantkull, evighetsstafett och poängstafett. Under den sistnämnda handlar det om att svara på gåtor för att lyckas samla poäng.
På slöjden har det jobbats fantastiskt bra. Det sys på maskin både övning att trä den och att sy rakt och ett förkläde. Det virkas en boll och några gör fina God´s Eye´s och även en liten bildväv. Vi har också dragit igång lite grann med den hårda slöjden där planering och utformning av servettställ har påbörjats.
På bilden har 3-5 tillverkat både runstenar och hällristningar med hjälp av oljekritor och vattenfärg. Några har haft egna uppgifter om perspektiv eller att dokumentera sitt tecknande. De äldre eleverna har fortsatt med bildanalys och att måla akvarell.
Linus (Idrott), Maggan (Slöjd), Karin (Bild)