v.49 Slaget vid Stalingrad, ekorrar som hamstrar och livräddning!

     Allmänt

Då var redan tredje ljuset tänt och i samband med det så var det dags att träna på lite “tåg” inför vårt stora uppträdande på tisdag. Vi har under snart 2 veckor, tränat på sångerna, och i veckan fastställdes programmet med vilka som ska göra diverse solo, duo och läsa vers-nummer.

Att det börjat 14st nya elever denna vecka har märkts, för det har behövts mycket logistik och viss förändring i scheman gällande raster och lunch. Även skolskjutsen går nu 2 turer- en som börjar från Mae Phim-hållet och lämnar av de barnen på skolan då det ändå är på vägen, för att sedan åka vidare och hämta barnen åt Ban Phe hållet (Pinery, Safir, TDV). Detta gör att barnen inte heller behöva sitta lika länge på bussen- vilket vissa är glada för, medan vissa saknar att åka den längre bussturen. Det är ändå en gemenskap och härlig start på morgonen- tycker många:)

Med tanke på det högre elevantalet har vi även öppnat upp ett till klassrum där åk 3-5 går och hälsar därför även Martina välkommen som pedagog.

I tisdags var det simträning och denna gång var vi tillbaka i poolen som ligger ca 700m från skolan. Det var 3 olika simgrupper som åkte olika tider, där förskolan åkte med de äldsta eleverna vilket både de yngre och äldre tycker är kul:)

Nästa vecka är det dags för eleverna att få visa upp allt de tränat på inför Lucia, när vi ska “lussa” på restaurang Cheers. Det är redan fullt (70st bokade sittplatser med buffé) så det ska bli väldigt häftigt! Efter vi “lussat” kommer eleverna även få avnjuta buffén.

Ni som läser och är i området har väl inte missat att det erbjuds fotbolls och handbollsträning varje onsdag och söndag 16.15. Läs mer om det på vår hemsida http://www.svenskskolabanphe.se

På måndag välkomnar vi ytterligare fem elever, men har även fått säga hejdå till två, så inte lika stor förändring men ändå en ökning- Kul!

Avslutar veckans information med att tacka Nana, som var på besök i måndags. Hon är thailändsk men har bott i Sverige i ca 10år. Barnen hade fått förbereda lite frågor de hade om Thailand och seder som de kanske funderat över. Mycket spännande frågor såsom varför hundarna går lösa, varför är det tidsskillnad mellan Sverige och Thailand och varför vakten i ett bostadsområde här nere bara sitter dygnet runt i en kur utan att göra något… Ja, som ni hör. Mycket högaktuella och viktiga funderingar:)

Matsedel nästa vecka: 

Måndag: Green Curry Chicken, Tisdag: Makaroner och korv, Onsdag: Panaeng, Torsdag: Hamburgare och bröd

Marie, rektor/ förskolechef 

 

Förskolan

Den här veckan har vi hälsat två nya barn välkomna på förskolan, ett syskonpar. Kul tycker både barnen och jag. Nu är vi 6st barn i förskolegruppen och det uppstår nya samspel och lekar när det kommer nya barn vilket tillför gruppen mycket glädje. 

Vi har börjat hålla oss på vår egen förskolegård helt och hållet när vi har fruktstund och utelek.

Då det är fler skolbarn ute nu på rasterna ser vi hellre att skolbarnen kommer och hälsar på och umgås med förskolebarnen på vår utegård vilket dom väldigt gärna gör! Underbara, omtänksamma och omhändertagande skolbarn har vi gott om på ESS skolan!

Vi har åter haft besök av den lilla busiga Nissen varje natt och han gör roliga och tokiga saker som är kul att upptäcka och prata om varje morgon. Han har också gömt en bokstav och efter att den är hittad tittar vi alltid på ”Bästa bokstaven” från UR och ibland önskar barnen att de får titta på en bokstav till. ”Djuren på djuris” från UR är också en favorit för några av barnen. 

De flesta av förskolebarnen var iväg och hade vattenlek i en pool när skolbarnen hade simträning. Kul och uppskattat. 

Uteleken den här veckan har tre dagar i rad handlat om att leka med vattenballonger som vi fick från en förälder. Väldigt uppskattat av barnen och mig. 

Barnen har fått göra en hel del av det dom tycker allra bäst om; rita, pärla pärlplatta, dega, måla med vattenfärg, högläsning, dansa till musik, rörelsesånger, träna på lucia sånger och vila till avslappnande musik m.m. 

Vi har även påbörjat julpyssel som vi kommer att fortsätta med de två resterande veckorna innan jullovet. 

En önskan inför nästa vecka är att föräldrarna fyller barnets vattenflaska och ställer in den på förskolan varje morgon så det alltid finns från start. 

Helena, förskollärare

F-3

I Svenska har vi haft fokus på att skriva denna vecka. Vi har skrivit allt ifrån vackra bokstäver och rim, till händelseböcker om blommiga sarenger. Vi har också fått stifta bekantskap med läraren med fem ögon och med förmågan att flyga. I berättelsen var det mycket jobbigt för eleven som aldrig kom undan med något bus. 

På SO-passen har vi haft elever som arbetat med trafikregler och barnkonventionen t ex. En eleven förbereder en presentation om Thailand som skall hållas för klassen hemma i Sverige. I den presentation kommer eleverna få reda på mycket om mat, farliga ormar och om den thailändska kungen.

Engelskundervisningen för de yngre eleverna har som vanligt varit inriktat mycket på att öka på ordförrådet. Denna vecka har vi haft elever som med digitala hjälpmedel har övat på både djur och frukter. Perfekt kunskap inför matmarknaden som nu startar i Ban Phe. Nu kan eleverna beställa frukt på svenska, engelska och thailändska.

/Henke

På matten har vi fortsatt och jobbat med addition och subtraktion, tiokompisar och en del multiplikation mm. Eleverna jobbar på och får mycket gjort. Jag rättar och delar ut nya uppgifter i en rasande fart.

På NO´n denna vecka fick vi lära oss om Ekorrar och deras liv. Vad dom äter och hur dom klättrar, bygger bon och samlar mat mm. Ett nytt ord lärde vi oss också, hamstra = samla / spara,  eftersom ekorrarna hamstrar mat att ha under vintern.

Bildlektionen använde vi till att prata om luciatåg och vad som ingick i ett sådant. Sedan fick eleverna rita sitt eget luciatåg och det dom ville ha med i tåget.

/Maggan

Henke (SV, SO, ENG) och Maggan (MA/ NO/ TK)

3-5

I 3-5 arbetar eleverna på bra och vi har börjat lära känna varandra då det är min och även flera elevers första vecka. Efter morgonsamlingen har vi börjat dagen med tyst läsning och därefter har eleverna arbetat med en salig blandning i svenska- antonymer, läsförståelse och berättelseskrivning m.m.

Vi har även varit iväg och tränat simning, vilket var uppskattat av alla.

I matematiken har vi avslutat några av lektionerna med att kolla på den spännande matteserien “Spegelvänd”, klassen ser fram emot måndag för att kunna ta del av fortsättningen.

I so- och no:n har det arbetats flitigt med Sveriges geografi, kartkunskap, elektricitet, blandningar- och lösningar och lite Alfred Nobel.

Vi har även tränat mycket inför det stundande luciatåget, med skönsång och versläsning. Vi fortsätter även att lära oss lite nya ord på thai varje morgon och eftermiddag.

Martina, grundlärare 3-6

6-9

I 6-9 arbetar eleverna på bra och relativt självständigt. I Svenska har vi sett texter i dagböcker växt fram men det har även lästs romaner om förintelsen. Någon elev har arbetat med huvudsatser och bisatser medans en annan har letat verb. Som ni hör är det en salig blandning, kul!

I ämnet engelska har det på några håll arbetats med att styckeindela texter som en del i en läsförståelseövning. Det har som vanligt gnuggats glosor och elever från olika årskurser har läst dialoger med varandra. 

I vårt SO-klassrum har vi haft Slaget vid Stalingrad. Tja, inte själva slaget alltså då det var över redan 1943. Tur är väl det. Men vi har en elev som i en fördjupning har arbetat med detta hemska stycke historia. Som kontrast till detta har eleven strax bakom i klassrummet förberett sig för prov om Buddhism och en tredje har funderat på vad egentligen ränta är för någonting. Ett åldersintegrerat klassrum i SO blir aldrig tråkigt!

/Henke 

På mattelektionerna har det jobbats med procent, geometri och sannolikhetslära mm. Flera elever har också repeterat inför och gjort matteprov denna vecka.

NO lektionerna har innehållit koncentrerat arbete med ett varierat innehåll. Universum (fysik), Ämnena omkring oss (kemi), Utvecklingslära (biologi) + prov om det området för en elev, skrivuppgift om en uppfinnare (teknik), lite egen läsning av skönlitteratur, förberedelse för en presentation om hur elefanter behandlas i Thailand (biologi) och uppstart av arbetsområdet Hållbar utveckling (NO+SO). Det är, enligt mig som lärare, många roliga och intressanta områden att jobba med. Jag hoppas att eleverna också tycker det. Koncentrationen har varit bra och tiden har utnyttjas väl det mesta av tiden.

/ Maggan

Henke (SV, SO, ENG) och Maggan (MA/ NO/ TK)

Praktiska ämnen (Idrott, bild, slöjd)

 

På idrotten har vi åter haft simundervisning. Detta är något vi har som ett återkommande inslag var tredje vecka. Vid detta tillfälle var det som alltid störst fokus på simteknik (arm- och bentag), men utöver har vi även tränat andra färdigheter som är viktiga att bemästra. Främst tänker jag då på livräddning. Eleverna från årskurs 3 och uppåt fick pröva hur det är att försöka “bogsera” en person i nöd. Vi gick då igenom lämplig teknik för att kunna träna detta. De flesta eleverna var väldigt överens om att det var “mycket svårt”, men också oerhört viktigt att kunna. De fick även träna på att dyka, och simma under vattenytan. För somliga kan detta vara väldigt obekvämt. Förskoleklass upp till årskurs 2 fokuserade merparten av tiden på simträning, men avslutade självklart med lek! 3-9 fick återigen avsluta veckan med en riktig genomkörare. Svetten rann från så gott som samtliga elever men det var inget fel på inställningen, alla kämpade något oerhört! För er som önskar bildbevis, varsågoda! Bra jobbat alla.

Denna veckas bildlektion utgick och användes som arbetspass istället eftersom ingen av eleverna hade någon bilduppgift med sig i sin planering. Vi fortsatte och jobbade med andra uppgifter istället.

På slöjden fortsatte arbetet med stickning och virkning och det påbörjades också ett projekt att sy ett pennskrin på den nyinköpta symaskinen. Dock hade nog nissen varit där och tryckt lite så den fungerade inte riktigt som vi ville men det problemet är lyckligtvis löst nu.

Linus (Idrott) och Maggan (Slöjd/Bild)


Etiketter