v.49 Båttur och experiment, varvat med simträning och Luciaövning

Allmänt                                                                                         


Bland dansande barn och en het landbandy-match försökte jag idag ta mig över skolgården in på kontoret
för att skriva veckobrevet. Det var glada skratt och vinnarskallar som kämpade tillsammans. På platån utanför satt ett barn och byggde torn av klossar och några spelade kort tillsammans. Svårt att beskriva men det är en fantastisk familjär känsla som råder här just nu!

I onsdags var det en friluftsdag där en mängd elever och föräldrar var ute till havs med MS Carma. Det är en katamaranbåt som åker mot Koh Samet och stannar till på öppet vatten så man kan snorkla bland fiskar och även testa på Stand Up Paddle. När det närmade sig lunch grillade chefen Mikael Johansson fläskfilé och kyckling på båten. En god buffé serverades med diverse tillbehör och sedan blev det glass, frukt och kaffe som dessert. En fantastisk dag helt enkelt. 

Några elever var dock kvar på skolan och arbetade med sina planeringar (egenvalt), varpå vi på rasterna genomförde några olika experiment inför Nobeldagen som är nästa tisdag! Dessa ska visas upp under Nobelmiddagen som vi kommer genomföra på skolgården med långbord. Korv och stroganoff med ris ska vi testa på att laga, dagen till ära och efter elevernas önskningar. Återkommer med resultat i nästa veckobrev:)

I torsdags var det simträning- se mer nedan under rubriken idrott.

Nästa vecka så är det även “Lucia” på fredag. Det är så mysigt att höra när eleverna tränar varje morgon och em på sina samlingar. Hittills är det ca 70 bokningar inför kvällens uppträdande på restaurang “Cheers” (matbiljett krävs för sittplats) så snabba er att boka om ni inte redan har gjort det.

Vi välkomnar även Linnéa som börjar arbeta hos oss nästa vecka är elevantalet börjar öka så smått inför januari. Linnéa är ett välkänt ansikte för er som var här förra året i januari och februari då hon var på skolan under 10v. Linnéa kommer ha de äldre tillsammans med Linus nu innan jul och sedan en egen grupp med “shortstay”-elever mellan år 1-6.

Matsedel nästa vecka: M: Panaeng, T: Korv & Stroganoff med ris, O: Pat kraou pau (kättfärs, ris och ägg), T: Hamburgare med bröd, F: Green Curry Chicken

Vi önskar er alla en härlig helg (och andra advent)!

Marie, rektor/ förskolechef 

 

Förskolan

På förskolan har det denna vecka börjat ett nytt barn, som är engelskspråkig. Som vi nämnt tidigare så har vi även fått stöttning av en thailändsk/engelsk pedagog som heter Thip, hon är en värdefull tillgång i vår grupp och vi lär oss mycket av henne.
Denna vecka har vi haft flera olika matematiklekar och spel. Vi har bland annat haft en aktivitet där man ska para ihop olika geometriska former, benämna formerna med rätt namn och vi pratade även om vad som kännetecknar dem/vad som skiljer dem åt och vilka färger de har. Andra aktiviteter som vi haft under veckan är bland annat våra “antalsfiskar”, ballongspelet, memory samt Kims lek där man har ett antal föremål att memorera och sedan ska man försöka att lista ut vilket föremål som saknas samt kunna beskriva dessa föremål. Denna aktivitet utmanar minnet samt förmågan att iaktta och lägga märke till detaljer.
Vi har också små smått börjat julpyssla, genom att skapa vackra “snöflingor” av enbart en sax och vitt papper som vi klippte olika mönster i. Dessa dekorerar nu en vägg inne på förskolan, och fler alster dyker nog upp framöver :)

Ida, förskollärare

 

Therese´s grupp

Nu lackar det mot jul! Det märks på många vis i skolan, bl.a övar vi för fullt på Luciasånger, det spelas julmusik på rasterna och på bilden ritas det bilder som har med jul och vinter att göra.

I klassen har vi denna vecka börjat lyssna på Sveriges radios julkalender ”Biggest Bang”. Kalendern är ett maxat rymdäventyr och handlar om Tyra, hennes brorsa Lukas och hunden Rufsa som ger sig ut på ett galet rymdäventyr och träffar på kosmos-ninjor, tyder ärtskrift och hamnar på Späjs Burger.

Men det handlar också om att vilja vara vanlig, och att både älska och skämmas för någon – samtidigt. Medans vi lyssnar på berättelsen får eleverna färglägga bilder som hör till äventyret. 

Vad jobbas det med för övrigt i  åk F-3? Jo det är bokstavsarbete för de yngre eleverna och grundläggande matematik. Läsförståelse, multiplikationsträning, att se samband mellan de olika räknesätten, internet och källkritik, ordklasser m.m för de äldre eleverna. Alltså en salig blandning!

Therese, lärare tidigare åldrar

Linus grupp

Denna vecka har vi introducerat ett nytt inslag i klassrummet, vi lyssnar nämligen på julkalendern “Biggest Bang” från sverigesradio. Vi inleder varje svenska lektion med 11 minuters lyssnande i kombination med avslappnande målning. Detta har varit ett positivt inslag hos eleverna, då de verkligen ser fram emot att få lyssna. Vi har självklart haft andra spännande inslag i vår undervisning, bland annat har en elev fått fördjupa sig i stora händelser som ägt rum i USA under 60-talet, exempel är månlandningen, Rolling Stones och Alcatraz, medan en annan elev arbetat flitigt med forntiden ( stenåldern, bronsåldern och järnåldern). Vi har även diskuterat positiva och negativa tal kring en tallinje. Hur kan ett tal vara mindre än noll? Flera av de äldre eleverna har haft i uppgift att arbeta kring återkoppling av något man sett eller läst. Hur skriver man en recension? Vad ska vara med och hur skall man formulera sig för att fånga en nyfiken läsare?

Linus, lärare senare åldrar 

 

Idrott

Tisdag: Tisdagens lektion var en fortsättning på föregående veckas musik och rörelse-tema. Eleverna fick dels lägga till och utveckla sin koreografi, samt att de även fick introducera nya elever som kom till i en del grupper. De grupper som sedan velat visa för samtliga elever har även de fått göra det medan andra grupper valde att enbart visa för mig som pedagog. 

Torsdag: I torsdags genomförde vi terminens andra simträning. Eleverna fick då dels visa upp sina simkunskaper, samt att vi inledningsvis av lektionen fokuserade på arm- och bentag. Det märks tydligt att många av de yngre eleverna som vistats ett antal veckor i värmen lärt sig väldigt mycket på kort tid. Främst beror det nog på att de flesta av eleverna badar/simmar dagligen efter skoltid vilket också då ger ett synligt resultat på kort tid.

Den äldre gruppen tränade även på livräddning

Linus, idrottslärare

Etiketter