v.48

Allmänt

Luciaträningen är i full gång på skolan och vi har nu delat upp luciasångerna och verserna på olika elever. Eleverna tränar tillsammans här i skolan och de har även med sig ett sånghäfte hem. Idag lottade vi Lucia av de 4st som ville vara. Vem det blev kan ni få se den 13:e december kl 19.00 på restaurangen MS/Sunflower (ca 200m efter Suan Son stranden, åt skolans håll) eller 19.30 på restaurangen Bee Happy, vid stranden åt Mae Phim hållet (höger sida efter Novotel). Det har också skapats julkalendrar från förskolan upp till år 3 på olika vis. Vi har dekorerat skolans julgran och hängt upp julgardiner och även börjat kika lite på den svenska julkalendern från SVT i vissa åldersgrupper- så man kan helt enkelt säga att vi har kommit i god julform! Självklart har vi idag även tänt det andra ljuset i adventsljusstaken.

Jul

Tyvärr så har vi fått säga hejdå till en del elever som nu varit här ända sedan skolstart men vi hoppas att de har fått med sig mycket kunskap och goda minnen från oss. Samtidigt välkomnar vi 6st nya elever på tisdag nästa vecka då vi är LEDIGA på måndag den 5 december. Detta är en röd dag då det är/var Kungens födelsedag. Vi vill också påminna om att det är SIMNINGtisdag och vi har även meddelat de nya eleverna extra om detta via mail.

FitKids Sports Club/ “after school” har varit populärt av de elever som deltagit. Måndag och onsdag utövas det lekar och aktiviteter på idrottsplatsen medan man på torsdagens pass är kvar på skolan och har lite mer teoretiskt inslag. Denna vecka handlade det om livräddning och badvett där begrepp som den förlängda armen, livboj och 112 har gåtts igenom både praktiskt och teoretiskt.

OBS! Nästa vecka är det endast FitKids på onsdag och veckan därpå måndag och torsdag. Det blir alltså en veckas aktiviteter under 2 veckor och självklart då så betalar man enbart för 1 vecka för v.49 och 50.

Slutligen vill all personal på skolan tacka för en trevlig vecka och önska er alla en trevlig helg!

Marie, rektor/ förskolechef

Förskolan

Denna vecka har sett lite annorlunda ut på förskolan än vad den gjort tidigare. Nu är det endast förskola med barn från 2-5 år då förskoleklass går tillsammans med år 1.

Vi har arbetat med hur vi skriver våra namn, haft massage och avslappningsstund (när de yngsta sovit), ritat, lekt och sjungit. Vi har sjungit mycket luciasånger, men även våra favoritsånger som ”Det brinner i bröstet”. Denna vecka har vi även läst om ”Kråke på mejeriet” och lärt oss att mjölk finns i väldigt mycket olika livsmedel och hur mjölken kommer in i mjölkpaketet.

Varje eftermiddag tittar vi också på årets julkalender ”Selmas saga” tillsammans med förskoleklassen. Vi tittar på dagens avsnitt, pratar om det vi sett och målar en bild som sammanfattar avsnittet.

Vattentemat har fortsatt och vi har fått upptäcka och uppleva avdunstning. Barnen har fått reflektera om vad de tror ska hända. En hypotes vad att ”det torkar”. En lysande reflektion av en 4-åring! Vi har också gjort ett experiment där vi tar reda på om blommor dricker vatten. Vi tog vita blommor och hällde vatten med färg i olika flaskor för att se om de vita blommorna ändrar färg när vi satte i dem. Detta kommer nog ta ett tag, men efter helgen kommer vi förmodligen se resultat.

blommor

Isabell, förskollärare (Vanja och Sofie- VFU)

F-1

V.48 var en speciell vecka eftersom vi bildade en helt ny grupp på skolan. Förskoleklassbarnen fick ta ett steg upp från förskolan och har tillsammans med ettorna bildat en egen klass vilket har fungerat bra.

Eleverna i förskoleklass har inom matematiken arbetat med talen 1-10 där vi övat på både addition och subtraktion samt tränat på att skriva siffrorna på ett korrekt sätt. Eleverna i årskurs ett har arbetat med sitt medhavda material och samtliga har varit väldigt fokuserade under lektionerna vilket är härligt att se!

Inom svenskan har vi övat på att känna igen alla bokstäver, både versaler och gemener, samt tränat på var i olika ord man kan höra en viss bokstav. Under veckan har en del nya elever introducerats för bingel som vi använder oss av både inom matten och svenskan (digitalt läromedel). Detta är något vi kommer fortsätta med och alla elever kommer få sina egna inloggningsuppgifter så det finns möjlighet att visa hemma vad vi arbetar med under veckorna.

Vattentemat har fortsatt även denna vecka och eleverna har bl.a fått vara med om experiment där vi skulle se om det gick att se vattenånga i en pet-flaska, mycket spännande! Vi har även påbörjat att skapa stop-motionfilmer där eleverna ska visa vattnets kretslopp. Mycket rita, klipp och klistra men väldigt roligt.

Ian

Glenn, förskollärare, lärare tidigare år (Vanja och Sofie-VFU)

2-3

Vi har fortsatt arbeta med ordklasser där vi lär oss att böja verb i olika tempus/ tidsformer. Jag drickte läsk igår och jag gedde paketet till mamma… är självklart förståeligt men inte grammatiskt rätt. Vi har även arbetat med ett nytt ordspråk och innebörden av det. I matematiken har vi diskuterat avrundning och “ungefär” och att 1-4 avrundas neråt medan 5-9 avrundas uppåt. I samband med allt julfirande så har eleverna ritat och målat en gran, samt ordnat några paket var som vi hängt upp och drar varje dag fram till julavslutningsdagen den 22december. Idag fick morgondagens födelsedagsbarns turligt nog öppna paketet!

Valentina

Vi har arbetat med EQ (emotional quality) där vi kollat på serien “Vara vänner”. Den tar upp olika dilemman som barn kan utsättas för antingen hemma, på fritiden eller i skolan. Efteråt diskuterar vi hur eleverna skulle vilja att lösningarna skulle vara för att alla ska må bra och eleverna har mycket fina tankar och reflektioner kring detta.

Marie, lärare tidigare år

 4-9

Under veckan har vi arbetat med biologi och främst salt- och sötvatten samt dess djurliv. Vi har även tyvärr fått se vår växt i det slutna systemet ge upp. Utöver det så har det varit dialoger kring kol och kolväte inom kemin för den äldsta eleven. Vi arbetar med problemlösning inom matematiken och det har fortsatts skriva på texter utifrån angivna instruktioner. Det har även kommit in en del nya arbetsområden, som exempelvis älgen samt Jämtland. De två sistnämnda är exempel på områden som det ”forskas” om.

Nea

Linus, lärare senare år

Idrott

Veckans idrott har bestått av bland annat multiboll, kedjedatten samt ”bommen går”. De två sistnämnda aktiviteterna är av sådant slag att de har som syfte att träna samarbete samt lite hjärngymnastik i form av att uppfatta olika begrepp och sedan utföra en handling efter instruktion. Torsdagens idrott ägde rum på idrottsplatsen där basket och badminton var de två huvudmomenten men som eventuellt flera av er vet, så finns det även ett så kallat utegym precis bredvid. Detta lockar alltid allas intresse och då vi såg den stora önskan om att avsluta där innan lektionen var slut, så valde vi att göra det.

Linus, idrottslärare 1-9

Etiketter