v.48 Nissen har börjat busa och dags att boka Luciakvällen!

Allmänt

Ojojoj, från att det var relativt lugnt med schemabrytande aktiviteter till att det denna vecka både varit utflykt, akvariebesök, luciaträning och After School.

Att ta sig utanför grindarna och upptäcka närområdet var roligt. Förskolan och F-2 gick iväg tillsammans, samt att en elev från åk 6, följde med som fadder. En eloge till dig, för gott uppförande och ett fantastiskt omhändertagande av de yngre! Mer om utflykten finns att läsa under förskolans rubrik.

I onsdags eftermiddag begav sig samtliga barn/ elever till Rayong Akvarium för att besöka det marina livet här i Thailand. Hajarna var det som lockade mest men wow, vad många fina och färgglada fiskar det finns!

Igår var det dags för After School som vi hra 1 gång per månad. Det är ett tillfälle där alla familjer träffas och kan lära känna varandra lite mer, och även få ett ansikte på barnens kamrater som det pratas om hemma vid middagen. Denna gång hade vi ordnat med 5-kamp som aktivitet och oj, vilka vinnarskallar det finns både i eleverna och föräldrarna! Bad hanns med både före och efter 5-kampen och kvällen avslutades med en underbart god buffé! Tack Cheers Rastabar för denna em/kväll. 

På söndag ska vi ha en för-träff med de nya eleverna/ föräldrarna som börjar på måndag. Detta brukar ske första skoldagen men då det denna vecka är hela 14st! så väljer vi att göra det i lugn och ro på söndag. 

Från och med måndag kommer det gå 2 turer med skolbussen från och med måndag. Först hämtar den åt Mae Phim-hållet, för att på vägen släppa av eleverna på skolan. Sedan kör den vidare till Pinery, Safir och TDV. Likadant på hemvägen. Tiderna förändras inte då skolan ändå ligger på vägen- enda skillnaden är att barnen inte behöver sitta på bussen lika länge:)

Nu har det gått 3 veckor sedan simträningen och det innebär att det är dags igen. Så glöm inte att ta med badkläder och handduk, samt ev armpuffar/ simdyna. Detta är alltså på tisdag 6/12.

Idag öppnar jag upp förköp till Lucia. Föräldrar har förköp under 2 dagar och på måndag öppnar bokningen för allmänheten. Det brukar bli fullt så passa på att boka om ni vet med er att ni kommer vilja vara där på kvällen den 13/12. Läs mer och boka i Facebook- gruppen ESS 22/23 (enbart en grupp för föräldrar till inskrivna barn/elever på skolan).

Matsedel nästa vecka: 

Måndag: Sweet and sour, Tisdag: Makaroner med korv, Onsdag: Skapa din egen soppa, Torsdag: Tacokyckling med ris

Marie, rektor/ förskolechef 

 

Förskolan

Den här veckan har vi haft två olika besök på förskolan/skolan av intresserade personer som vill se hur vi arbetar här nere. Kul tycker barnen när det kommer någon som är nyfiken och frågar en massa. 

Vi har varit på vår första promenad och detta gick väldigt bra då vi gick ihop med några skolbarn som mer än gärna lekte med och gick hand i hand förskolebarnen. Det är härligt att se de äldre och yngre barnen mötas varje dag. 

Vi pratade om vad vi såg på vägen dit och vi vinkade även till de thailändska barnen på deras skola. Barnen hade skoluniformer på sig, annorlunda för oss. 

En stunds lek och fruktstund i skuggan och sedan var det skönt att få sitta i vagnen och bli körd den knappa kilometern tillbaka. 

Dagen efter var det dags för utflykt till akvariet och även detta gick hur bra som helst. Fiskarna och sköldpaddorna var häftiga men likväl att åka skolbuss och leka på den stora träbåten inne på akvariet var nog lika spännande för förskolebarnen. 

Vi har även den här veckan målat snäckor och denna gång har det blivit nyckelpigor av dem. Barnen fick välja hur många prickar de skulle ha och så räknade vi dem tillsammans. 

Vi har ännu en gång erbjudit skapande med vattenfärg och det var uppskattat även bland de yngsta. 

Den 1:a december hade konstigt nog en liten Nisse flyttat in på förskolan och på natten hade han busat och tagit fram en massa julglitter och slängt ut på golvet. Nästa natt hade han gjort två ”hopphagar” en till sig själv och en till barnen. Tokigt!

Vissa barn har även hjälpt till att smycka skolan fin med lite julpynt och som final på veckan så hjälptes alla förskolebarnen åt att klä en gran som kommer att pryda skolan i december. 

En populär aktivitet bland de flesta barnen har varit att plocka med små tygbollar. Barnen räknar dem efter egen förmåga, lägger dem i olika burkar och vi pratar om vilka färger bollarna har, ett enkelt och billigt material för matematik, benämning och sortering. 

I samband med att Nissen har gjort något bus på natten så har han också gömt en bokstav för barnen. Vi går på jakt tillsammans och när vi hittar den tittar vi på ”Bästa bokstaven” från UR:s program för förskolan. 

Barnen har i viss mån deltagit i luciasång-träningen. FÖrskolan har två egna låtar i programmet och dessa kommervi  att öva på lite extra extra nästa vecka. 

Helena, förskollärare

 

F-3

Denna vecka har vi fått välkomna två ny grabbar, hoppas ni skall trivas! Undervisningen rullar annars på med en relativt oförändrad elevgrupp de senaste veckorna. Det börjar sättas rutiner hos eleverna och de får allt större koll på schemat/ vad vi gör de olika dagarna. I veckan har välskrivningshäftet gått varmt under svensklektionerna. Eleverna har tyckt att det har varit överraskande roligt att skriva prydligt. Som vanligt har det även lästs och diskuterats.

Under engelskpassen har vi fortsatt med framförallt ordkunskap för denna grupp. De lite äldre börjar forma meningar. Överlag märks det att eleverna är språkintresserade. Kanske är det platsen som hjälper dem på traven. Här i Thailand får eleverna en större insikt i hur viktigt det är att kunna olika språk för att göra sig förstådd.

På SO har vi som vanligt startat veckan med Lilla Aktuellt. Denna vecka ägnades en relativt stor del av programmet till att prata som sociala medier och youtube vilket vi fortsatte prata om i klassen. Vad gör man egentligen om man stöter på saker på nätet som inte känns bra? Eleverna kunde lämna väldigt kloka svar och verkar ha bra koll. Viktigt! 

/Henke

Den här veckan har det jobbats väldigt flitigt på mattelektionerna, intresset är stort och det går bra. Jag har fått mycket “hemläxa”den här helgen, kul! (Det är många färdiga uppgifter som ska rättas). Vi har fortsatt med lite olika områden tex. addition, subtraktion, att träna på siffrorna 1-10, multiplikationstabellerna och uppställningar. Vi har också repeterat de matematiska orden om de fyra räknesätten, addition – summa, subtraktion – differens, multiplikation – produkt, division – kvot mm.

På NO lektionerna har vi jobbat på och funderat på årstiderna och vad som händer i naturen på hösten och vintern (Hemma i Sverige), jobbat med människokroppen, fortsatt lite med ett miljötema, skrivit om olika djur ute  i naturen (också det i Sverige).

Vi har också tittat på olika löv, barr och kottar och jämfört och sett skillnader mellan löv- och barrträd.

/Maggan

Henke (SV/ EN/ SO) och Maggan (MA/ NO/ TK)

 

4-9

Veckan för den äldre gruppen har flutit på mycket fint i klassrummet. Här arbetar eleverna självständigt med allt ifrån att skriva recensioner till att gnugga ordklasser. Populärt bland eleverna är det även att försöka knäcka dagens ord på ordel. Det kan ni testa som föräldrar med. Bara att gå in på http://www.ordel.se

På engelskpassen har det i klassrummets bland annat påbörjats faktatexter om Thailand och som vanligt har det både tränats och förhörts glosor. Som lärare är det extra roligt att ibland få vara med och läsa dialoger ur diverse läroböcker. Mycket språktrygga elever!

SO-lektionerna har denna vecka innehållet texter om bland annat östeuropas handel, svensk kartkunskap och i morgon har vi en elev som skriver prov om Vasatiden. Roligt när elever från olika delar av Sverige har samma arbetsmaterial och kan jobba ihop direkt. Det är otroligt givande!

/Henke 

På mattelektionerna har det jobbats effektivt och alla är engagerade och försöker göra sitt bästa. Procent, bråkräkning de fyra räknesätten och uppställningar håller vi på med. Multiplikationsträning, förlängning och förkortning av bråk blev det också.

Lite NO hade vi i kombination med bilden då vi tog reda på fakta om fiskar och annat i havet. Annat om det har jobbats med på NO´n är Universum, människokroppen och sexualkunskap. Evolution och Charles Darwin och värme, kyla och väder och vind har det också handlat om. Eleverna har jobbat på bra och fått mycket gjort, BRA allihopa!

På våra arbetspass har tiden utnyttjas till att jobba med engelska ord, skapandet av musik med hjälp av appen Garageband, göra färdigt bilduppgifter, befästa kunskaper om Universum, jobba med avsnittet ljus och ljud, en teoretisk idrottsuppgift och mycket mera.

/ Maggan

Henke (SV/ EN/ SO) och Maggan (MA/ NO/ TK)

 

Praktiska ämnen (Idrott, bild, slöjd)

De allra flesta är bekanta med ämnet idrott eller gymnastik som flera också säger. Men det säkert inte alla vet är att det numera heter Idrott och hälsa. Vad skiljer kan man då fråga sig? Enkelt förklarat kan man säga att det numera ingår i ämnet att man även skall veta vad som främjar en god hälsa både fysiskt och psykiskt, och då är bland annat kosten en viktig del. Därför har den yngre gruppen i veckan haft en lektion innehållandes både teori och fysisk aktivitet. Vi arbetade då med ”tallriksmodellen”. Hur skall man försöka att fördela tallriken när man tar mat? Och varför skall man tänka så? De äldre hade en riktigt fartfylld lektion med ”Capture the flag” som huvudaktivitet. Två lag vars syfte är att erövra det andra lagets flagga. Här krävs samarbete, lurighet, kvickhet och mycket spring i benen. 

Inför fredagens lektion för de äldre var ”temat” pricksäkerhet. Här handlade det om att kombinera både grovmotoriska och finmotoriska färdigheter. Att kunna skydda sina “spelpjäser” samtidigt som man ska skjuta (läs kasta) ner motståndarnas. För att gå vinnande ur leken behöver man samarbeta, annars blir man ett enkelt lag att besegra. Det var mycket skratt och glädje, vilket är väldigt kul att se! – och ett underbart sätt att avsluta en skolvecka på!

På veckans bildlektion i åk 4-9 förberedde vi oss inför besöket på akvariet genom att ta reda på lite fakta om fiskar och andra djur i havet (NO). Två elever redovisade också inför den övriga gruppen, om papegojfiskar och stenfiskar. I övrigt handlade det tex om sjöborrar, muränor, sköldpaddor, hajar mm. Sedan fick eleverna rita och måla sina olika fiskar/djur.

F-3´s bildlektion uteblev pga akvariebesök. 

På slöjden har vi fortsatt med våra påbörjade arbeten i virkning och stickning, garnboll till en larv mm och det har fungerat bra nu när salen är ordentligt iordningställd.

Linus (Idrott) och Maggan (Slöjd/Bild)

Etiketter