v.47 Pulshöjande akvariebesök och chicken nuggets…

Allmänt                                                                                         

Till skillnad från förra veckan så har denna varit relativ lugn och vanlig vecka med få schemabrytande aktiviteter. 3 nya elever började på skolan och det kommer fyllas på med 7st till redan nu på måndag. En ökning på 10st elever kommer märkas då säkerligen nya vänskapsband kommer knytas. Dock består grupperna och inga elever kommer byta grupp eller mentor- vilket vi ska försöka så långt som det går under sin vistelse hos oss. Vi försöker också undvika att ha syskonpar i grupperna så nu kommer det bli att en i år 3 kommer få gå i “4-9” vilket jag tror kommer passa honom utmärkt då vi känner till den eleven sedan innan. Redan denna veckan har vi en i år 3 som smugit sig upp vissa lektioner och får sitta med de äldre och arbeta. Ni har väl inte missat vår insamling till musikhjälpen? Varje vecka lägger vi ut alster som eleverna skapat som ni kan “köpa” genom att skänka en slant och tinga det ni vill ha. Se mer på Instagram: ess_skolan eller Facebook: ESS Skolan.

Det har varit några förfrågningar och “hintar” om att elever/barn kommer komma i januari/februari till oss fast de ej är anmälda än och jag önskar ni skickar in en anmälan snarast om det stämme,r för vi har fullt och kommer behöva anställa fler pedagoger om elevantalet ökar men om det blir för tätt inpå med anmälan så kommer ni tyvärr inte kunna få en plats. Självklart ska vi göra vårt bästa men för att bevara vår kvalité så kommer vi hålla på vårt maxantal per grupp.

Idag var samtliga elever på akvariet i Ban Phe där de hade förarbetat och forskat lite kring de havsdjur som fanns att kika på. En mysig och härlig avslutning på skolveckan! Då vi testar lite ny “svensk” önskemat så blev betyget på Carbonaran “lite sisådär” men chicken nuggets var toppen! Vi får se om det dyker upp igen på matsedeln framöver…:) 

Matsedel nästa vecka: M: Khao Pad Gai, T: Spagetti och korv, O: Gör din egen soppa, T: Tacofärs med ris, F: Masaman

Trevlig helg! / Marie, rektor/ förskolechef 

 

Förskolan
Vi har som vanligt haft mycket aktiviteter ute, bland annat vatten- och sandlek där vi öst/hällt ur olika stora behållare, först med vatten och sedan med sand, för att se hur mycket som får plats.
Inomhus har det blivit en hel del pysslande; att måla innanför linjerna på målarbilder, att följa en förutbestämd instruktion om vilken färg som ska vara på vilken del av bilden samt klippt ut olika föremål.
Bamse-tidningar har väckt ett stort intresse hos vissa av barnen så vi läser mycket, både dessa tidningar samt olika böcker..
Vi har också spelat spel såsom UNO och ballongspelet som båda syftar till att utveckla de matematiska förmågorna.

Ida, förskollärare

 

Therese´s grupp

I onsdags välkomnade vi en ny elev till åk F-3. Så härligt att se hur alla är nyfikna på den nya eleven samt hur smidigt det går att komma in i som ny. Vår nya elev kom snabbt in i gruppen och fann sig väl till rätta. När man går i skola på detta viset så är det så mycket mer man får med sig hem i bagaget än bara skolämnena. Man lär sig sociala regler, man lär sig att ta för sig samt att bjuda in och man blir väldigt socialt begåvad över gränserna. Alltså, det är OK att umgås även om det skiljer många år i ålder, så underbart!

Denna vecka har vi varje morgon fortsatt med att träna 10-kamraterna samt att vi har jobbat med problemlösning. Eleverna har i grupper om två och två fått ett problem som de gemensamt fått lösa och sedan redovisa för övriga hur de kom fram till sitt svar. Detta är något vi kommer fortsätta med under en tid framöver. 

Under veckan har ett antal elever avslutat ett stort arbete i svenskan, en längre kapitel berättelse. Eleverna har nu fått läsa upp sina berättelser för klasskompisarna vilket ledde till stor beundran. Annat arbete i svenskan har varit att träna sig i att skriva texter på dator, bokstavsarbete samt läsförståelse. Vi har även hunnit med att titta på det engelska programmet “The game” samt arbetat på med rymden och vårt solsystem. 

I torsdags eftermiddag förberedde vi oss inför akvariebesöket genom att titta på klipp på Youtube med fiskar som finns på akvariet. Spännande och intressant! 

Therese, lärare tidigare åldrar

 

Linus grupp

Tiden bara flyger fram och denna vecka har det varit mycket fokus på berättelseskrivning av olika slag. Eleverna har utmanats i att verkligen försöka skriva så att läsaren kan skapa egna miljö- och händelsebeskrivningar i huvudet. – Hur gör man det? – Det är jättesvårt! Det var några av de första responserna jag fick av några elever. Men i slutet på veckan har det varit helt andra tongångar. En elev konstaterade att man skall försöka använda många adjektiv. Ett annat ämne som diskuterats flitigt inom matematiken är begrepp som typvärde, median och medelvärde. Genom att vid flertalet tillfällen skapa tydliga och verkliga exempel har vi tillsammans i gruppen diskuterat oss fram till vad som är vad och vad respektive begrepp innebär. De äldre eleverna i gruppen har bland annat arbetat med geografi och då mer bestämt våra olika klimattyper, och våra olika vegetationszoner.

Linus, lärare senare åldrar 

 

Idrott

Tisdag: Dagen till ära var det mer fokus på teori än praktik, men samtidigt försöker vi väva in tydliga praktiska exempel kopplade till den teori vi pratar om. Begreppet för dagen var PULS! Vad är innebär puls? Vilka olika typer av puls brukar man prata om? För att koppla denna teori till praktik gjorde vi olika fysiska experiment för att sedan se hur vår egna puls förändras.

Torsdag: Syftet med dagens lektion var att involvera mycket rörelse och teknik, dels att jobba med begrepp som smidighet, motorik och koordination. Vi genomförde stafetter, kull-lekar, och andra olika lekaktiviteter. 

Linus, idrottslärare

Etiketter