v.47- Loy Krathong avverkat, nu vankas det snart Lucia… Anmäl Er snarast (läs inbjudan)

Allmänt                                                                                        

4 veckor har nu passerat sedan skolstarten på ESS. Det har varit 4 händelserika veckor och nya elever fortsätter strömma in varje vecka, samtidigt som några även har begett sig hemåt mot Sverige igen. Varje vecka försöker vi ha inplanerat någon händelse utöver den “vanliga” skolgången och denna vecka var det Loy Krathong. Det är en Thailändsk högtid som firas varje år, en dag i november när det är fullmåne. Den firas för att hedra vattnet och att vi ska förstå hur viktigt vatten är. Så igår, torsdag, hade vi besök av Jampa, som berättade om högtiden och lärde barnen en sång på Thailändska- iaf refrängen satte sig nog:) Sedan hade hon köpt in och gjort ordning material (palmstam, bananblad, dekorationer, blommor, ljus, rökelsestickor m.m. Barnen började med att göra en ritning på hur de önskade sin “bananbåt” skulle bli och sedan ägnades förmiddagen åt detta. Mysigt med lugn musik och en härlig gemenskap där alla pysslade tillsammans. Resultatet? Helt fantastiska vackra alster, vilket ni även kan se på en del av bilderna. För Er föräldrar så ligger det enskilda närbilder på era barn från dagen som ni kan spara ner (i den slutna föräldragruppen på FB). På eftermiddagen efter skolan samlades nästintill alla! (ca 60st) föräldrar och elever, på stranden “Bee Happy”, där vi badade, lärde känna varandra ännu mer, lekte, åt god buffé som sedan avslutades med huvudnumret- att tända ljusen och sjösätta “båtarna” med fullmånen som lös över oss! En fantastisk upplevelse och härligt minne för samtliga parter hoppas jag- det var det iallafall för mig!

Nästa vecka är det dags för simträning igen (på torsdag) och vi kommer även börja planera inför årets luciatåg. För på fredag är det redan dags att tända första ljuset i adventsljusstaken då 1:a advent är på söndagen. Så julen närmar sig med stormsteg- även för oss här i Thailand som oftast får uppleva en “White Christmas” i form av våra vita stränder:) Inbjudan till Luciakvällen hittar ni här! Då det förra året blev fullt och endast finns begränsat antal platser önskar vi att ni redan nu anmäler Er om ni vet med Er att ni tänkt gå.

Ny matsedel för nästkommande 2 veckor: M- Sweet and sour chicken, T- Stekt fisk och potatismos, O- Gör din egen soppa, T- hamburgare, F- Masaman.

OBS! Ni har väl inte missat att det är helgdag den 5:e december (onsdag) om 2 veckor. Gamla kungens födelsedag och även “Fathers Day”. Detta gör att även skolan hålls stängd den dagen.

Marie, rektor/ förskolechef

 

Förskolan

Vi började veckan tyvärr med några sjuka barn så barnantalet var mindre. Det har dock gett ännu mer tillfälle till att skapa en verksamhet utifrån varje individ. Varje dag har varje barn fått en planerad aktivitet eller lek tillsammans med mig. Jag har valt aktiviteter utifrån barnens visade intresse eller så har barnet själv gett uttryck för en aktivitet. Det har bland annat varit språklekar, sångstunder, ramsor, pyssel, lek i familjehörnan, promenad och bygglek.

Vi avslutade veckan med att dela barngruppen efter ålder. De äldre barnen gick till lekparken och på vägen dit spanade vi efter varaner, detta efter önskemål från de stora barnen. De yngre barnen var kvar på förskolan med Marie och hade lekar och sjöng, samt kollade lite på 5 myror är fler än 4 elefanter- en klassiker!

Veckans experiment var en succé. Experimentet heter Skumstrumpa/Skumkorv och till det behöver man en strumpa, en halv PET-flaska, vatten och diskmedel. Det bildades långa skumkorvar och med skummet tvättade vi kroppsdelar, lekte att det var snö och blåste iväg det. Under fredagens reflektion sa ett barn, “Detta vill jag göra 100 miljoner gånger till”. Som ni läser var det ett populärt experiment så detta vill vi göra det fler gånger och jag vill låta fler barn prova samtidigt så därför tar vi tacksamt emot PET-flaskor.

Jag hoppas ni alla får en trevlig helg. Barnen har beskrivit vad de ska ha till sitt fredagsmys så det är bara att fylla på snacksskåpet. Det är inte bara jag som tycker om sötsaker. ;)

Emma, förskolelärare

 

Årskurs F-4

Liksom föregående vecka har det varit mycket fokus på den egna planeringen. Det har varit allt från att skriva dagbok, forska om ett djur, jobba med olika måttenheter och svensk grammatik.

Det är spännande att se hur eleverna för varje vecka som går, blir mer och mer varma i kläderna och vet vad de ska göra enligt sina planeringar.

Även denna vecka har vi jobbat lite praktiskt i början på några mattelektioner. En populär övning är den där eleverna förhör varandra på multiplikationstabellen med hjälp av glasspinnar! Simpel metod men så mycket roligare att traggla tabellen på detta vis. Testa hemma får ni se!

Då vi har flera elever som behöver träna färdighetsträning när det gäller handstilen har vår VFU-student tagit sig an dessa lite extra och gnuggat handstilen. Mycket uppskattat av både elever och föräldrar. Att få höra kommentaren: “WOW vad fint jag skriver!!” JA- den kan man leva länge på!

Therese, lärare tidigare åldrar

 

Årskurs 5 – 9

Normalt sett går man och längtar till fredagen, dvs helg, men samtidigt går man på helg med en liten bitter eftersmak, det kommer dröja hela två dagar tills man träffar denna goa grupp individer igen. Det märks så tydligt för varje vecka hur gruppen blir starkare och starkare, och mer social. Eleverna själva tar större eget ansvar kring sitt arbete, de hjälper varandra mer och mer och de vågar starta dialoger och diskussioner med varandra. Under veckan som gått har vi bland annat haft en tjej som gjort besök i köket. Hon har deltagit i matlagningen och fått inblick i hur det thailändska köket är. Samtidigt fick hon en mängd saker att reflektera över, vilket mynnade ut i en text där hon reflekterade och analyserade en mängd olika saker (bra underlag för dialog med pedagoger på hemskolan). Under denna vecka gjorde Jonnah (VFU) sin sista tid i vår grupp och från och med nu så hälsar vi istället hennes kompanjon Josefin välkommen. Som så ofta har det även genomförts mängder med olika arbetsuppgifter men en gemensam nämnare för många är att skriva diverse texter inom ämnet svenska. Nu är det som sagt fredag och givetvis skall man njuta av de kommande lediga dagarna, samtidigt med vetskap om att vi ses snart igen:)

Linus, lärare senare åldrar

 

Idrott

Veckans idrott har handlat om bollsporter samt musik och rörelse. Under tisdagen spelade vi tempoboll eller multiboll, aktiviteten går under flera namn. Detta är en aktivitet där man växlar olika sporter kontinuerligt för att eleverna skall få utveckla sina kunskaper, samtidigt som man vill ha ett högt tempo på aktiviteten, så att elevernas puls går upp. Under torsdagen var det dans och rörelse som stod på agendan. Eleverna skulle i mindre grupper om ca 4 stycken, konstruera en egen enklare koreografi till en bestämd låt. Det man genast ser är hur svårt det ibland kan vara att samarbeta om man har olika viljor/tankar kring hur man vill genomföra något. Samtidigt som man som grupp måste hitta lösningar för att kunna få en progression i arbetet. Själva uppgiften att konstruera en koreografi tycker jag eleverna löste på ett föredömligt sätt. De fick anpassa rörelser till gruppen utifrån ålder och förkunskap.

Under nästa vecka kommer det vara lekar samt elev-önskemål på tisdagen och simträning på torsdag.

// Linus

Etiketter