v.47. Vi har tänt första ljuset, samt tillverkat kanelbullar och amigurami-grisar…

     Allmänt

Idag var det dags för oss att tända första ljuset i adventsljusstaken då det på söndag är första advent. Vi läste vers och sjöng en adventssång. Den äldsta fick tända ljuset och den yngsta fick blåsa ut. Nästa vecka är det den näst äldsta och näst yngstas tur etc…

I samband med advent pratade vi även om Lucia som stundas framöver. Vi nämnde att det inte är något obligatoriskt eller tvång men att det är en del i musikundervisningen och att alla kommer vilja delta.

Som tradition kommer vi börja träna och öva sånger (med start från nu på måndag). Den 5/12 börjar det ett flertal nya/ nygamla elever, och då kommer vi även vilja veta vad barnen vill vara i Luciatåget. Så diskutera gärna hemma, samt se över om ni har tagit med eller har behov av kläder och återkom till oss så ska vi se vad vi kan leta fram.

På tisdag är det dags för de yngre att gå på utflykt till närliggande lekpark. Vi går under förmiddagen och är tillbaka innan lunch. Det är förskolan tillsammans med F-2 som kommer bege sig iväg på detta.

På onsdag så kommer hela skola åka på studiebesök på Rayong Aquarium i Ban Phe. En del elever kommer inför besöket att forska och leta fakta om olika fiskar, medan de som har fulla planeringar, får följa sin hemskolas planering men givetvis följer de med på besöket. Vi åker på onsdag efter lunch och är hemma till vanlig sluttid. 14.15 för Förskolan – åk 3 och 15.00 för 4-9.

I torsdags skulle vi haft After School, på restaurang Cheers, med 5-kamp, bad och buffé. Då det var ett krafitgt och ihållande regn, så valde vi dock att skjuta fram det till nästa torsdag 1/12. Gå gärna in redan nu och anmäl om ni kommer eller ej.

Matsedel nästa vecka: 

Måndag: Kyckling sweet and sour , Tisdag: Potatismos och köttbullar, Onsdag: Gör din egen soppa, Torsdag: Spagetti och köttfärssås

Marie, rektor/ förskolechef 

 

Förskolan

Den här veckan har vi flera gånger erbjudit skapande aktiviteter på förskolan. 

Vi började veckan med att göra en ny play-doh deg tillsammans och den blev gul! Det är så enkelt att göra- mjöl,salt, olja, vatten, färg och lite citronsyra och barnen tycker verkligen om att låtsasbaka med den. 

Även skolbarnen tyckte mycket om att ”dega” med den nygjorda degen när vi tog med den ut på deras rast. En härlig rastaktivitet för alla åldrar. 

Några barn har provat på att måla med ”flaskfärg” och vi blandade gul och blå till grön och vi försökte även blanda så att det skulle bli brun färg. 

Vi har målat med vattenfärg även den här veckan då barnen efterfrågat det. 

Vi har jobbat vidare med former och pratat om hur man kan bygga ihop former av glasspinnar. Vi byggde triangel och kvadrat och limmade sedan ihop dem så vi kunde spara dem. 

Vi har tittat på olika snäckor och barnen har erbjudits att sortera dem och detta kommer vi att arbeta vidare med då sortering uppmuntrar till matematiskt tänkande. 

Några av barnen har målat snäckor och dekorerat dem med glitter och paljetter. 

Ett genomgående tema för veckan har varit kojbygge inomhus med hjälp av tyger och klämmor. Barnen tycker om att vara tillsammans i ett eget kryp in och där vill de ha mysiga lampor och läslyssna på Polyglutt. Det är en språkutvecklande bilderbokstjänst för förskolan men finns också på högre nivåer för skolbarn. Det är ett skönt och bra sätt att varva ner och bryta av från övriga leksituationer under dagen. 

Vi övar ständigt mycket samspel då några barn vill ha samma leksaker och blir frustrerade eller tar fysisk kontakt som inte alltid blir som de tänkt. 

Vi har även haft mycket musik/rörelse och vattenlek ute på vår bakgård vilket är två favoritlekar för flera utav barnen. 

Helena, förskollärare

 

F-3

Veckorna rullar på och så gör även undervisningen. I svenska har vi denna vecka haft lite extra fokus på välskrivning. Hur formar vi bokstäver så att det blir fint och läsligt? Detta är någonting som man inte kan träna för mycket på och ett nötande som måste sätta sig i ryggmärgen. Det kommer underlätta skolgången framöver. Förutom det så har vi en elev som under veckan har börjat knäcka läskoden. Läckert att få höra!

I engelska blir jag varje vecka fascinerad över hur mycket de här unga eleverna faktiskt kan. Ordförrådet hos många av dem vittnar om en framtid där de kommer ta sig fram i världen obehindrat på minst två språk. 

Under SO passen har vi elever som har börjat arbeta med yrken. Vilka yrken finns det och vad har eleverna för framtida drömyrken? Andra i gruppen har arbetat med mänskliga rättigheter och med Barnkonventionen. Tillsammans har vi som vanligt försökt hänga med i vad som händer i vår omvärld. Den regniga torsdagen ägnade vi åt att delvis prata väder. Vi tangerade Maggans NO-ämne när vi pratade vattnets kretslopp. 

/Henke

På mattelektionerna har det tränats på att skriva siffror, lära sig tiokamrater, addition och subtraktion, mönster, uppställningar, lite division med mera.

Under NO lektionerna har vi pratat om vattnets kretslopp (fortsatte lite med det Henke började med). Vi har också pratat och jobbat med vad som händer i naturen (i Sverige) på hösten, studier av djur t.ex. igelkotten och haren och vad som händer med dem på hösten. Vi har även hunnit med lite experiment med vatten samt arbetat en del om vår miljö.

/Maggan

Henrik (SV, ENG, SO) och Maggan (MA/ NO/ TK)

 

4-9

I den äldre gruppen har vi blivit tre ytterligare elever. Det innebär tre nya planeringar och således ännu större spridning i vad som sker på lektionstid. I Svenska är det många som minst ett pass i veckan fortfarande arbetar med olika typer av resedagböcker. Några elever delar med sig av sina alster via högläsning och detta lockar alltid till skratt- på ett positivt sätt! Vi har även sett exempel på god läsförståelse och skrivkunskap. Vi har läst recensioner av serier från Netflix och läst argumenterande texter.

På passen i Engelska är det många som jobbar flitigt med Grammar company på UR-play och medföljande uppgifter. Återigen har vi flera fina glosförhör genomförda. Fint även att se att elever från olika årskurser och som inte gått i samma grupp speciellt länge vågar bjuda på sig själva och läsa dialoger ihop. 

På SO-undervisningen i veckan har vi stiftat bekantskap med Ruhr- området och sabbaten. Inte i samma kontext men likväl i samma klassrum. Här har vi även haft en elev som gjort prov på Hinduismen med fint resultat och vi har en elev som börjar fundera på vad hon skulle göra om hon var Gud för en dag. Vi kan avslöja att eliminera tandtroll stod högt på prioriteringslistan för Gud. 

/Henke

Under mattelektionerna har vi pratat om hur bråktal hänger ihop med procent. Det har räknats bråkräkning, procentuppgifter, multiplikationsträning och de fyra räknesätten mm och vi har också spelat några fler omgångar Giriga Grisen.

No- lektionerna har utnyttjas till en mängd olika saker som t.ex. arbete med människokroppen och puberteten, universums mysterier, ljus och ljud samt en del om växter och djur på vår planet.

Teknik har några elever också jobbat med. Det “forskas” om upptäckter och uppfinnare och scratch- programmering har vi också fortsatt med.

Några av eleverna har med sig språkuppgifter i franska och spanska som de har arbetat med.

/Maggan

Henrik (SV, ENG, SO) och Maggan (MA/ NO/ TK)

 

Praktiska ämnen (Idrott, bild, slöjd)

Att röra sig i takt till musik kan ibland vara både lite krångligt och väldigt roligt. Att känna basen slå samtidigt som man känner hur kroppens rörelser blir ett med musiken. Under tisdagen hade de äldre eleverna en uppgift att i små grupper gemensamt skapa en enkel koreografi till musik. Grupperna visade sedan upp vad man lyckats åstadkomma. Jag som pedagog måste säga “Snyggt jobbat!” Den yngre gruppen fortsatte på temat lekar med fokus på balans och motorik. Det handlade främst om att hoppa, fånga, kasta och balansera.

Fredagens lektion för de äldre (åk 3-9) var en kombination av både teori och praktik. Vad är puls? Hur fungerar kroppen vid fysisk aktivitet. Vad innebär begrepp som “vilopuls, arbetspuls och maxpuls?” Eleverna fick även själva jämföra hur deras puls reagerar utifrån olika nivå av ansträngning. 

/Linus

Nu är slöjd/bildsalen iordningställd och kan användas fullt ut så det blir kul att kunna använda den och allt material ordentligt och under veckans slöjdlektion fortsatte eleverna att flitigt öva på diverse stickning t.ex. handvärmare och amigurami-grisar och att virka kanelbullar. Det jobbas också med att tillverka olika typer av larver av filt och garn.

Denna veckas bildlektion ägnades åt färglära, för både den äldre och yngre gruppen. Då pratade vi om primärfärger (färger som inte kan blandas till) och sekundärfärger (färger som bildas när primärfärger blandas). Vi fortsatte sedan med fisktemat från förra veckan där vi använde oss av färgläran och målade siluettbilder av fiskar med oljekritor. Eleverna var engagerade och målade många fina fiskar.

/Maggan

Linus (Idrott) och Maggan (Slöjd/Bild)

Etiketter